Vatroslavu Mimici nagrada za životno djelo

Vatroslav MimicaVatroslav Mimica, klasik hrvatskog filmskog modernizma i jedan od najznačajnijih hrvatskih redatelja, u petak 16. studenog na Međunarodnom filmskom festivalu u Amiensu primit će nagradu za životno djelo, u sklopu čega će biti održana i retrospektiva njegovih filmova.

Dio je to Festivala hrvatske kulture u Francuskoj, Croatie, la voici!, čiji se filmski dio nastavlja na 32. Međunarodnom filmskom festivalu u Amiensu u sklopu čega će biti prikazan program klasika hrvatske kinematografije, djela autora kao što su Krešo GolikBranko BauerZvonimir BerkovićVeljko BulajićNikola TanhoferKrsto Papić i drugi. Kao neizostavan dio povijesti hrvatske kinematografije posebnim će programom podijeljenim u pet dijelova biti predstavljeni i klasici Zagrebačke škole crtanog filma. Podsjetimo da će veći dio ovih filmova biti prikazani i u kultnoj Francuskoj kinoteci u Parizu od 19. do 30. prosinca.

Kao dio predstavljanja hrvatske kinematografije u Amiensu valja istaknuti i fokus na Vatroslava Mimicu, autora brojnih igranih i animiranih klasika te jednog od najznačajnijih redatelja domaćeg filmskog modernizma, kojem će na otvaranju biti uručena festivalska nagrada za životno djelo Licorne d’honneur, nakon čega će biti prikazani njegov kratkometražni animirani film Inspektor se vratio kući (1959) i dugometražni Događaj (1969). U čast Mimici bit će organizirana i retrospektiva njegovih dugometražnih i kratkometražnih radova.

Vatroslav Mimica
Prizor iz filma Ponedjeljak ili utorak  Vatroslava Mimice

Spomenimo i da je u sklopu manifestacije objavljena knjiga o hrvatskoj kinematografiji s tekstovima hrvatskih i francuskih kritičara kao dio kolekcije La mémoire vivante (Živuće sjećanje).

32. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Amiensu održava se od 16. do 24. studenog, a programi posvećeni hrvatskom filmu ostvareni su u suradnji s Francuskom kinotekom, Međunarodnim filmskim festivalom u Amiensu, Hrvatskom kinotekom, Zagreb filmom i Hrvatskim audiovizualnim centrom, kao dio Festivala hrvatske kulture u Francuskoj (Croatie, la voici!).

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More