“Uz njih sam učila pjevati”: Vanda Winter preporučuje pet albuma koji su joj obilježili život

Billie Holliday i Mariah Carey samo su neki od velikih glasova koje je Vanda slušala i izučavala kako bi pronašla - svoj vlastiti.

Glazba ili gluma? Talentirana Vanda Winter nikad se nije mogla odlučiti, a vrijeme je pokazalo da – ni ne mora. Nakon što je s snimila duet s Dinom Dvornikom te objavila još nekoliko uspješnih pjesama, upisala je Akademiju dramskih umjetnosti, a onda, zbog kombinacije raskošnog glasa i glumačkog umijeća, vrlo brzo postala zvijezda Kazališta Komedija i njihovih predstava “Kosa” i “Gubec Beg”. Ulogu Jane u “Gubec Begu” nakon Josipe Lisac i Radojke Šverko nije bilo lako ponoviti, ali Vanda je itekako opravdala povjerenje, pa je veličanstvenu “Ave Mariju” Karla Metikoša svojedobno izvela i na svečanosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Ovih dana Vanda nastupa u “Ritinoj školi” kazališta Planet Art, koje u projektu “On line kazalište uživo” u ovim izazovnim vremenima pokušava zadržati publiku te sve izvedbe, u kombinaciji kazališta i filma, prenosi i na internetu, a nama otkriva pet albuma koji su obilježili njezino umjetničko i životno odrastanje te je formirali kao glazbenicu.

1) Mariah Carey – “Number 1’s” (1998.)

“Bila sam još curičak kad sam na TV-u čula samo isječak njezine obrade velikog hita ‘Without You’ i sjećam se da sam hipnotizirano zastala pred ekranom, potpuno prožeta najugodnijim osjećajem na svijetu koji mi je stvarao zvuk njezina glasa. ‘Number 1’s’ ističem jer sadrži otprilike sve njezine najveće pjesme iz prve faze karijere u kojoj se afirmirala kao jedna od najvećih pjevačica na svijetu. Uz taj sam album doslovno učila pjevati, imitirala sam njezinu impostaciju i neumorno uvježbavala prepoznatljive ukrasne fraze, a u to doba sam još mogla ponoviti i njezin famozni whistle. Pjesme ‘Hero’ i ‘Vision of Love’ temelj su svega što sam u životu kasnije naučila o pjevanju.”

2) Billie Holliday – “Lady Sings the Blues” (1956.)

“Jednostavna sugestivna sjeta kao odraz autobiografije koja stoji iza svake pojedinačne interpretacije na albumu. Njezin glas, već pomalo napukao, ne da se oponašati, jer je njegova suština, a ujedno i ono najljepše kod njega, autentični izraz jednog života protkanog nepatvorenošću, silno tankoćutnog i sirovog u isti mah. Pjevati kao Billie ustvari znači pripovijedati i to tako da sav tvoj život, sva iskustva i sve boli pjevaju iz tebe. Za mene postoje glazba i onkraj glazbe, a Billie je definitivno onkraj.”

Plesni ritmovi i veliki glasovi: Vanna preporučuje pet albuma koji su joj obilježili život

3) Rock opera “Jesus Christ Superstar” (1970.)

“Ova glazba i Komedijina predstava koju sam uživo pogledala u Lisinskom 2000. označile su prekretnicu u mojem životnom shvaćanju glazbe i scene. Ovo je za mene, ukratko, bio jedan potpuno novi nivo demonstracije svega što glazba još može biti. Volim glazbu koja te, umjesto o glazbi, tjera da razmišljaš o životu, a ovaj, u svojoj srži prilično ateistički komad, uspio mi je priuštiti duhovno iskustvo koje me i dan danas fascinira svojom jednostavnom preciznošću, virtuoznošću i snagom.”

Vanda trenutno nastupa u predstavi “Ritina škola” kazališta Planet Art (Foto: Tomislav Marić)

4) Gnarls Barkley – “The Odd Couple” (2008.)

“Obožavam ovaj album. Danger Mouseov eklektični, psihodelični spoj elektronske suvremene glazbe i retro melodija, soula, rocka, drum’n’basea, a sve u kombinaciji s upečatljivim vokalom CeeLo Greena, dugo je bio moje omiljeno putovanje ‘u sebe’. Volim i ‘St. Elsewhere’, osobito pjesmu ‘Smiley Faces‘. Žao mi je da su trenutačno neaktivni kao duo, ali se nadam da će nas uskoro iznenaditi novim zajedničkim materijalima.”

5) Jamie Woon – “Mirrorwriting” (2011.)

“Jedna riječ – atmosfera. ‘Night Air’ je dugo bila jedina stvar koju sam si puštala dok bih noću vozila kroz opustjeli grad, ‘Streets’ mi je bila u ušima dok bih hodala sama sa sobom i slušalicama u ušima, ‘Lady Luck‘ je bila stvar za zagrijavanje prije večernjeg izlaska.. Lagana upbeat melankolija totalno u rezonanciji sa mnom i zato je, uostalom, tu.”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More