Ususret nominacijama za 85. dodjelu Oscara: Filmovi koje ne smijete propustiti

Michael HanekeSamo nas dva dana dijele od objave nominacija za 85. dodjelu nagrada američke akademije, poznatiju kao dodjela Oscara, koje će se održati ovoga četvrtka 10. siječnja 2013.

Prije samog donošenja ovogodišnjeg stanja, valja se osvrnuti na lanjsku situaciju kada se već u studenom pojavio jasan favorit za najbolji film, francuski nijemi crno-bijeli film Umjetnik (The Artist). Sukladno očekivanjima, tome je filmu pripalo 10 nominacija i 5 nagrada, uključujući najbolji film, režiju, glumca, originalnu glazbu te kostimografiju. Michel Hazanavicius postao je laureat 84. dodjela Oscara sa svojim autorskim filmom u kojem je vrlo odvažno današnjem gledatelju okruženom high-tech svijetom ponudio film koji je gotovo bez zvuka te koji govori o strepnji uspješnog glumca nijemoga filma pred zvučnim filmom u Hollywoodu 1927, ali ta se strepnja može primijeniti i na današnje glumce koje u velikoj mjeri zamjenjuje kompjuterska animacija.

Prošlogodišnjim nominacijama je ipak predvodio film koji iz vizure i kroz tehnološke mogućnosti današnjeg 3D filma, više ili manje uspješno progovorio o ranoj filmskoj industriji, a to je Hugo Martina Scorsesea. Kao i Umjetniku, Hugu je pripalo pet zlatnih kipića, ali sve u tehničkim kategorijama, a to su snimanje, scenografiju, montažu zvuka, zvuk i vizualne efekte.

Ususret ovogodišnjim nominacijama i malo manje od dva mjeseca od same dodjele nagrada, zanimljivo se priupitati hoće li se nastaviti šestogodišnja praksa i sukladno tome najbolji film i režija ponovno pripasti istom filmu, što je postalo praksa od Fatalne nesreće (Crash) 2006., kada je taj film dobio nagradu za najbolji film, dok je nagrada za najbolju režiju pripala Angu Leeju za film Planina Brokeback (Brokeback Mountain). Također, nakon lanjske podjele na, uvjetno rečeno, umjetničke i tehničke filmove, ova filmska godina, a tako i sezona nagrada može još jače uvesti podjelu na dva različita pravca kao novi standard.

O tim je pitanjima još rano govoriti, s obzirom da su, za sada, objavljene samo nominacije za nagrade američkog udruženja pisaca, producenata i glumaca. Ipak, naslućuje se kojih bi deset filmova moglo ući u utrku za zlatni kipić i koji bi od njih mogao postati laureat 85. Oscara.

Među najvjerojatnijim filmovima koji će osvojiti nominacije, nalaze se filmovi koje ne biste trebali propustiti u kinima. Neki od njih se već mogu pogledati, dok će ostali doći na naša kino platna tijekom siječnja, veljače i ožujka. Ovogodišnja paleta potencijalno nominiranih filmova je šarolika i iz nje valja izdvojiti deset filmova među kojima se nalaze tri povijesne drame, dvije komedije, jedna pustolovna i jedna ljubavna drama, vestern, fantazija i mjuzikl.

Dvije komedije koje su se ove godine uspjele istaknuti su U dobru i u zlu (Silver Linings Playbook) te Kraljevstvo izlazećeg mjeseca (Moonrise Kingdom). U dobru i u zlu redatelja Davida O. Russella, komedija je o mladiću Patu, koji se nakon boravka u mentalnoj bolnici vraća k roditeljima i nastoji se pomiriti s bivšom ženom, ali mu se život dodatno zakomplicira kada upozna Tiffany, djevojku koja dijeli iste probleme kao i on. Za razliku od kaosa u Patovom, mladi par iz filma Kraljevstvo izlazećeg mjeseca redatelja Wesa Andersona, napravi kaos u svome kraju kada pobjegnu, a cijelo mjesto za njima organizira opsežnu potjeru.

Ovogodišnji Canneski festival otvorila je upravo ta komedija, a ovogodišnji Palm d’or dobio jedan od potencijalno nominiranih filmova, francuska ljubavna drama, Ljubav (Amour), redatelja Bijele vrpce (Das Weisse Band) Michaela Hanekea. Film je to o ljubavi i mogućnosti gubitka iste zbog bolesti i starosti, između osamdesetogodišnjaka Georgesa i Anne, umirovljenih učitelja glazbenog. S problemima gubitka susreće se i glavni lik fantazije Zvijeri južnih divljina (Beasts of the Southern Wild), koji bi se također mogao naći na listi nominiranih filmova. Riječ je o prvijencu redatelja Benha Zeitlina, u kojem je prikazana priča šestogodišnje djevojčice Hushpuppy, koja je, nakon što joj se majka izgubila, živjela s ocem Winkom u zajednici Delta na samom rubu svijeta. Nakon što joj otac iznenada oboli od tajanstvene bolesti i umire, val nesnosnih vrućina otapa ledenjake, razina mora raste te se oslobađaju drevna pretpovijesna bića, Hushuppy se uputi u potragu za izgubljenom majkom.

U potragu i oslobađanje kreće i oslobođeni rob Django u novom filmu redatelja i scenarista Quentina Tarantina Odbjegli Django (Django Unchained). Riječ je o novom Tarantinovom vesternu inspiriranom istoimenim vesternom iz 1966. koji se u zadnji tren uključio u bitku za nominacije a na platno donosi poznata filmska imena, Jamieja FoxxaChristopha Waltza i Leonarda DiCaprija. Iako mu filmovi postaju hitovi te se uvrštavaju u filmske enciklopedije, Quentinu Tarantinu Oscari izmiču iz ruke te je dobio nagradu samo za scenarij za film Pulp Fiction 1995. godine. S ovom pričom o Kingu Schultzu, njemačkom lovcu na glave i bivšem zubaru i robu Djangu, koji pokušavaju identificirati skupinu okrutnih ubojica i osloboditi Djangovu ženu od okrutnog vlasnika plantaže, Tarantino bi mogao biti nominiran za film, scenarij i režiju.

Jedan od tri povijesne drame, a ujedno i rani favorit za Oscara, film je glumca i redatelja Bena Afflecka, Argo. Riječ je o filmu čiji je scenarij dramatizacija članka o tajnoj operaciji CIE i kanadske tajne službe 1980. kojom su nastojali osloboditi šest američkih diplomata iz Irana u kojem je počinjala revolucija. Opsadno stanje vlada i u povijesnoj drami biografskoga karaktera Lincoln, koja govori o problemima za vrijeme Američkoga građanskoga rata te oko odobravanja emancipacije robova s kojima se borio američki predsjednik Abraham Lincoln. Film je to kojeg je režirao dvostruki oscarovac Steven Spielberg, a u kojem naslovnu ulogu tumači Daniel Day-Lewis koji je ponovo najveći favorit za Oscara za najboljeg muškog glumca. Prema trenutnim anketama provedenim među američkim oskarolozima, ovaj film ima najveće izglede postati
ovogodišnji laureat.

Američkim povijesnim temama, ali onima iz novije povijesti bavi se i redateljica Kathryn Bigelow u svojoj novoj povijesnoj drami dokumentarističkog tipa Zero Dark Thirty, u kojoj donosi kronologiju desetljetnog uspješnog lova zavođom al-Kaide Osamom bin
Ladenom, koja uvelike podsjeća na Narednika Jamesa (The Hurt Locker) s kojim je 2010. godine osvojila Oscara.

Redatelj Tom Hooper, nagrađen Oscarom za režiju Kraljevog govora (The King’s Speech) 2011., ove se godine predstavio s adaptacijom romana Victora Hugoa, romantičnim mjuziklom Jadnici (Les Miserables). Također s adaptacijom uspješnice ove godine se pozabavio i oskarovac Ang Lee, koji je režirao 3D film Pijev život (Life o Pi), pustolovnu dramu prema bestseleru Yanna Martela o životu Pija Patela, sinu čuvara zološkog vrta koji se proživio pustolovinu sa bengalskim tigrom Richardom Parkerom, nakon brodoloma na putu iz Indije u Kanadu.

Deset navedenih filmova, filmovi su koji su najvjerojatniji kandidati za nominacije na najbolji film ovogodišnjih Oscara. Među navedenima nisu se našli Let (Flight), Skyfall, The Sessions, Anna Karenina, Hitchcock, The Hobbit, kao i brojni drugi filmovi koji bi zaslužili biti spomenuti i istaknuti. Odabrani su oni koji su na održanim dodjelama nagrada postigli najveći uspjeh, međutim iznenađenja su uvijek moguća jer najznačajnije nagrade tek slijede, a to su, uz Oscare, nagrade američkih udruženja.

FMV

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More