Uspjeh na DokuFestu: Film Ivana Ramljaka proglašen najboljim balkanskim dokumentarcem

"Nezavisan glas koji na inspirativan način ohrabruje obične ljude da samo s arhivskim foto i video materijalima strastveno ispričaju priču o prijatelju koji je utjecao na sve oko sebe."

Film redatelja Ivana Ramljaka “O jednoj mladosti”, nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti, premijerno je prikazan u natjecateljskom programu Balkan Dox, a s Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest se vratio kao najbolji dokumentarni film Balkana (Best Balkan Documentary).

“Balkan Film Jury je ponosan što je bio u prilici procjenjivati finaliste Dokufesta 2020. Subjektivna mišljenja ponekad je teško svesti na jedinstvenu i čvrstu odluku. Stoga žiri drži da su svi filmovi iz ovogodišnje konkurencije “Balkan Docs” svojevrsni pobjednici. No, jedan se film, kao nezavisan glas, posebno izdvaja za ovogodišnju nagradu – nezavisan glas koji na inspirativan način ohrabruje obične ljude da samo s arhivskim foto i video materijalima strastveno ispričaju priču o prijatelju koji je utjecao na sve oko sebe. Ovogodišnja nagrada “Best Balkan Docs” odlazi u Hrvatsku, filmu O jednoj mladosti redatelja Ivana Ramljaka”, obrazložio je žiri prilikom online ceremonije dodjele nagrada.

O najboljem filmu odlučivali su Theodore Teddy Grouya – nagrađivani filmaš i direktor jednog od najvećih festivala dokumentarnog filma u Americi, nagrađivana redateljica iz Rumunjske Nora Agapi i kurator, predavač i redatelj Burak Çevik iz Istanbula.

Film je montirao Ivor Šonje, za fotografiju je bio zadužen Marko Čaklović, dizajn zvuka radio je Borna Buljević, a producirao ga je Matej Merlić. Film je to o redateljevom pokušaju rekonstruiranja odnosa s nekadašnjim najboljim prijateljem, trinaest godina nakon njegove iznenadne smrti, koristeći samo fotografije i videomaterijale koje je prijatelj tada snimao. Priča je to o izgubljenoj generaciji mladih Hrvata s kraja devedesetih koji pokušavaju naći svoj identitet nakon razarajućeg rata.

Film je nedavno selektiran za prikazivanje u konkurenciji Open City Documentary Festivala (London), a u sklopu online projekcije u rujnu, redatelj Ivan Ramljak održat će i Q&A sesiju. Hrvatska premijera filma očekuje se krajem ove godine.

Međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma DokuFest koji se inače održava u Prizrenu, svoje je 19. izdanje ‘preselio’ online. U osam natjecateljskih sekcija, prikazalo se 90 naslova iz 51 zemlje, a svi su filmovi dostupni za streaming na posebnoj festivalskoj platformi.

Ovdje možete pogledati cjelovit popis nagrađenih filmova DokuFesta

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More