Upoznajte Akleu Neon, glazbenu genijalku koja kreće u osvajanje svijeta

Multitalentirana glazbenica novo je vruće ime na domaćoj glazbenoj sceni, a njezine vokalne i skladateljske vještine uskoro će iz zagrebačkog undergrounda krenuti u prave mainstream visine, i to na skorašnjoj Dori, na kojoj će joj glazbena pratnja biti - biljke

Njezino neobično i pamtljivo ime posljednjih se godinu dana provlači po festivalskim, klupskim i virtualnim kutcima glazbene scene, a već i prije objave prvog albuma komplimenti pristižu u obliku prvih nominacija za glazbene nagrade. Ona je Aklea Neon, 29-godišnja glazbenica iz Osijeka, koncerte joj nazivaju “transcendentalnim iskustvom”, a osim vibrantne pojave i odličnog vokala, prepoznatljiva postaje i zahvaljujući pomalo blesavom, ali potpuno iskrenom autorstvu u kojem ne podilazi glazbenim ni literarnim normama.

Na pozornici je Aklea, a doma, u rodnom Osijeku te na svojoj novoj zagrebačkoj adresi – Dorotea Zovko, djevojka koja je nakon trinaest godina provedenih u zboru odlučila napraviti nešto svoje. Završila je i osnovnu glazbenu školu, ali ju je gitara, priznaje, toliko “smorila” da je nije mogla pogledati punih deset godina. Kad ju je konačno, oporavljena i svježa, uzela u ruke, počela je nastajati njezina glazbena priča.

“U tom sam trenutku odlučila dati otkaz u digitalnom marketingu i baviti se glazbom. Pompozno sam otišla iz sistema s nekim novcima koje sam uštedjela i nakon nekoliko mjeseci shvatila da stvari ne idu tako brzo, a lova se topi… Godinu dana sam tražila neki svoj stil, slušala intervjue poznatih umjetnika i tražila nešto što ću od njih upiti. Puno sam putovala, zapisivala ideje i to tolikom žestinom da sam završila s milijun papirića na zidu, soba mi je izgledala kao iz kriminalističke serije. Onda sam ih brala s tog zida i sastavljala u pjesme, komadiće najintimnijeg života povezivala sam u cjeline”, priča nam Aklea i priznaje da je u toj fazi doživjela, kako ga voli zvati, “all time low”.

Foto: Siniša Plevnik

“U svemu tome sam opet morala pronaći posao i shvatila da ti glazbeni put mora doći prirodno, a ne iz očaja. I sad je došlo do tog prirodnog prijelaza u kojem jednostavno ne stignem raditi ništa drugo nego skladati i pjevati”, priznaje.

S dobrom inspiracijom došlo je i dobro umjetničko ime, koje je, za razliku od pjesama koje izvodi, dobila, a ne smislila. “Ime je poklon od drage osobe, došlo je u trenutku kad sam bila na najvećem dnu. Odlučila sam biti glazbenica i pokušavala sam si sama smisliti umjetničko ime. Prvo su to bile nekakve izvedenice od mog imena, Doza, Do’ i slično, sve gore od goreg, a onda me jedna osoba, uz posve točno i intimno tumačenje, nazvala Aklea Neon. Zato u svemu tome vidim trenutak magije”, otkriva.

Prvi singl, prvi fanovi

Nakon brojnih obrada u sklopu “Neon Sessionsa”, seriji akustičnih mini-koncerata koje i dalje objavljuje na YouTubeu, Aklea je prije točno godinu dana objavila prvi singl “Da mi je” i napokon pokazala rezultate svog glazbenog traženja, a mnogi će reći, i respektabilnu autorsku raskoš, u kojoj, među ostalim, priznaje i da na subjektu pjesme obožava “njegove Shiva lokne, toplu tamnu kožu, džemper u sto boja i tu stražnju ložu”.

Svoju prvu godinu pod novim umjetničkim imenom provela je na koncertima diljem regije, pridobijajući slušatelja po slušatelja, u čemu je, priznaje, ključnu ulogu odigrala njezina obitelj. “Mama mi je skoro na svakom nastupu, tata me vozi, pogotovo u situaciji kad dogovorim uzastopne, ali preudaljene koncerte… Kaže mi da ne znam zemljopis ali me odveze”, kroz smijeh priznaje glazbenica koja na svojim koncertima koristi moderne tehnologije, formalno glazbeno znanje i mnogobrojne talente. Zvukove proizvodi na licu mjesta, snima ih i samplira, kombinira miksetu, gitaru, udaraljke, a stigne i zaplesati.

Na Dori s porukom, mladim borom i keljem

Pokreti su dosad bili čista improvizacija, ali baš ovih dana postaju njezin novi scenski izazov. Za Akleu Neon uskoro će čuti svako četvrto hrvatsko kućanstvo – toliko ljudi, naime, po prošlogodišnjim podacima kojima se pohvalio HRT, prati Doru, festival na koji se prijavila unatoč tumačenju nekih da njezin glazbeni stil baš i ne pristaje lakim notama kojima se domaći mainstream izvođači bore za put na Eurosong, ali i veliki medijski paket koji prati čitavu priču.

Njezine su pripreme, priznaje nam, toliko opsežne da je zbog Dore i što boljeg predstavljanja pjesme “Zovi ju mama” odgodila snimanje prvog albuma. “U pitanju je puno vježbe a ja želim poslati dobru poruku a ne ispasti blam”, kaže i otkriva da će nastup biti poseban i po jednom tehnološko-ekološkom detalju – uz vokalni ansambl Brevis, s njom će na pozornici biti i Bamboo, uređaj koji se priključuje na list i korijen biljke te bilježi njezine električne impulse. Bez obzira na rezultate, donijet će joj Dora i posebnu titulu – postat će prva natjecateljica kojoj u bendu (doslovno) sviraju kelj i mladi bor.

Uskoro kreće i na još jedan put put po Europi, ovog puta ne samo kao istraživač i turist. U Njemačkoj, Austriji, Francuskoj i Španjolskoj predstavit će svoju glazbu koja najvećim dijelom spada u itekako popularni world music. Pjevanje na hrvatskom zato je, kaže, dodatni plus: “Nedavno sam nastupala u Berlinu, ljudima uopće ne smeta što nekad pjevam na hrvatskom, dapače, zvuči im, kažu, još egzotičnije i autentičnije”.

Druženje u Zagrebu završilo je posvetama fanova (Foto: Instagram)

Prvu “Aklea godinu” prije nekoliko dana zaokružila je na intimnom koncertu u zagrebačkoj knjižari Rockmark, a na kraju od posjetitelja zatražila da joj ruke ispišu porukama i tako, poput posvete u knjizi, ostave svoj trag. Baš je u tom magičnom tragu, zaključuje mlada glazbenica, i najveće zadovoljstvo: “Veliki je uspjeh nekoga zadržati uz sebe, ugrijati ga svojom glazbom i nagovoriti ga da vas opet dođe slušati. Kad izađete s koncerta, želim da vas moja glazba još barem na trenutak razveseli i inspirira da radite nešto kreativno i svoje. Glazba je tu da bi nam bilo lakše i ljepše, i to je ono što ja želim biti”.

Dorijan Klarić

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More