Unikatno-ekscentrična Nika Tom: “Svakom komadu pristupam nježno i ponizno”

"Umjetnost je beskonačno stvaranje, harmonija materijalnog i intuitivnog", kaže nam hvaljena mlada dizajnerica čije su kreacije objavili Vogue i Harper's Bazaar.

Nakon uspjeha prve kolekcije “ab.yss”, mlada dizajnerica Nika Čuić koja se krije iza umjetničkog imena Nika Tom nastavlja nizati uspjehe. Posljednju kolekciju “Tangentum” predstavila je, s još desetak najboljih mladih dizajnera istočne Europe, na sajmu Fashion Scout See London, a pala i je Elle Style Award za najboljeg mladog dizajnera.

Na hvaljenom filmu “Dnevnik Diane Budisavljević” surađivala je kao kostimografkinja, a trenutno radi i kostime za domaću seriju čija se radnja odvija u šezdesetim godinama prošlog stoljeća te osmišljava novi vizualni identitet jednog hrvatskog banda. “Svakom procesu nastanka novog rada pristupam jednakom znatiželjom, pozornošću i trudom. Svaki od njih me jednako inspirira te me tako odvodi u još neotkrivene priče koje ubrzo postaju stvarni objekti”, priča nam Nika, mlada dizajnerska zvijezda koju struka, među ostalim, naziva unikatnom i pomalo ekscentričnom.

“Drago mi je i beskrajno sam počašćena svim pohvalama, ali niti u jednom trenutku ne idem za tim, već težim osobnom zadovoljstvu. Promatrači me opisuju, definiraju i svrstavaju, a sebi volim ostaviti prostora za istraživanje i priliku da radim sve što u tom trenutku osjetim. Kroz tekstil se najlakše izražavam i upravo on opisuje i priča umjesto mene”, kaže dizajnerica.

Svjesna sam da je teško spajati posao i egzistenciju sa svojom strašću, ali, iskreno, ne vidim drukčiji način

“Vjerujem da svaki ručno izrađeni komad odjeće ima dušu, odnosno uz materijalni trag ima i skrivenu emociju u sebi. Kroz proces nastajanja odjeće ona rezonira s tim komadom, upija sve emocije, našla je odgovore na sva pitanja. Svakom komadu pristupam nježno i ponizno, a on postaje autentičan te poprima materijalnu formu energije koja je postojala samo prilikom stvaranja”, otkriva nam Nika Tom dio svog kreativnog procesa.

“Promatrači me opisuju, definiraju i svrstavaju, a sebi volim ostaviti prostora za istraživanje i priliku da radim sve što u tom trenutku osjetim.”

Modnim dizajnom počela se baviti nakon što je diplomirala ekonomiju. Još za vrijeme studiranja odlučila se posvetiti onome što najviše voli, ali bez odustajanja započetog. “Danas se bavim isključivo dizajnom, uz primjenu znanja ekonomije koje mi olakšava da posao teče što lakše”, otkriva. Brand je pokrenula prije pet godina i iako se već našla u “modnim biblijama” kao što su Vogue i Harper’s Bazaar tek odnedavno, priznaje nam, u sebi uspješno spaja umjetnicu i poslovnu ženu. “Tek sada mogu reći da se slažemo! Trebalo mi je vremena da, uz stalnu analizu i propitkivanje svoga rada, shvatim smisao stvaranja. Ne osjećam više toliki teret, a raznovrsnost projekata mi ne donosi ništa drugo nego istinsko veselje s kojim odjeću promatram kao sredstvo izražavanja, bez ikakvih očekivanja”, kaže nam Nika Tom.

“Ne vidim smisao u bilo kakvom stvaranju ako nisi vjeran sebi. Svoj posao smatram blagoslovom jer mi dopušta izražavanje na način na koji želim bez ikakvih restrikcija, a i dopuštam si da budem svoja. Vizualizacija imaginarnog mi je jedini cilj, a ujedno i najteži”, priča dizajnerica koja osim intimnih bitki vizualizacije imaginarnog vodi i one nešto prizemnije, a uključuju klimavo domaće modno tržište.

“Prilikom izrade novih kolekcija potrebna je određena količina i kvaliteta prirodnih materijala koje ovdje dobivamo na kapaljku. Da bi se održavao kontinuitet cijelog poslovnog procesa, isti taj proizvod mora biti uvijek dostupan za reprodukciju kolekcije, što ovdje nije slučaj. No, ne odnosi se to samo na materijale već na cijelu tekstilnu industriju, koja nažalost kod nas više gotovo ni ne postoji. Bilo kakav oblik umjetnosti ili dizajna se ovdje slabo cijeni i gotovo se ne ulaže u to. A umjesto da postoji neka vrsta potpore ili samo normalni uvjeti rada, odnosno povrat uloženog truda, svi mi primorani smo okrenuti se inozemstvu u vidu resursa, prilika i publike”, kaže Nika.

Vizualizacija imaginarnog mi je jedini, a ujedno i najteži cilj

“Svjesna sam da je teško spajati posao i egzistenciju sa svojom strašću, ali, iskreno, ne vidim drukčiji način. Početna ideja je individualnost, a ne svrstavanje u nekakve skupine. Svoju odjeću ne želim klasificirati na nijedan način, već želim da se individualac osjeća dovoljno slobodno da je personalizira i istinski se osjeća dobro u njoj”, priča nam Nika i dodaje da najveću snagu i ljepotu umjetnosti vidi upravo u njezinoj moći personifikacije. “Beskonačno stvaranje, harmonija materijalnog i intuitivnog, emocionalna reakcija. Smatram da umjetnost ovisi o percepciji promatrača. Okruženi smo njome i ona ima drugačiji podražaj na svakog pojedinca”, zaključuje mlada dizajnerica.

Foto: Karla Jurić

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More