Umro Ivan Kušan

Ivan Kušan
Foto: Darko Tomaš
U svojoj osamdesetoj godini preminuo je Ivan Kušan, hrvatski književnik i akademik najpoznatiji po svom fantastičnom serijalu romana o Koku, a prema njegovoj knjizi Koko i duhovi snimljen je film istog naslova pod režijom njegova sina Danijela Kušana.

Ivan Kušan rođen je 1933. godine u Sarajevu, a školovao se, živio i radio u Zagrebu. Diplomirao i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a radio je kao urednik na RTV Zagreb i u Telegramu. Također, bio je dramaturg u Zagreb-filmu, urednik u Školskoj knjizi te redoviti profesor Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Kušan je svoj prvi roman napisao u dobi od samo deset godina. Svoju prvu knjigu objavio je 1956. godine, a njegova specijalnost bile su uglavnom knjige za djecu. Neke od njih, poput Lažeš, Melita i Koko u Parizu, zaslužne su za uspone u njegovoj karijeri. U kasnijim fazama svog stvaralaštva Kušan je razvio interes za erotsku fikciju. Također, napisao je roman o čuvenom razbojniku Jovi Stanisavljeviću Čarugi, koji je 1991. godine i ekraniziran.

Uređivao je časopis Most i knjižnice Znanja i Školske knjige. Autor je mnoštva drama, filmskih scenarija, radio i televizijskih drama, romana, priča, eseja i kritika. Djela su mu prevođena na više stranih jezika.

Objavio je knjigu drama Svrha od slobode, romane Uzbuna na zelenom vrhu, Razapet između, Koko i duhovi, Domaća zadaća, Zidom zazidani, Zagonetni dječak, Lažeš Melita, Toranj, Koko u Parizu, Naivci, Ljubav ili smrt, Koko u Kninu, te priče, putopisne i parodijske proze Trenutak unaprijed, Veliki dan, Promišljeni dugi gnjev, Prerušeni prosjak, 100 najvećih rupa te Knjigu za mlade i stare.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Tijekom života ženio se dvaput, a iz prvog braka ima sina  Danijela Kušana koji je ekranizirao njegovu knjigu Koko i duhovi

M. R.  

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More