Umjetnost jača od pandemije: Top 5 izložbi koje morate posjetiti ovih blagdana

Zabranjeni blagdanski sajmovi, srećom, ne znače i zabranjenu kulturu, barem onu u izložbenim prostorima - u prosincu ove i siječnju nove godine nudi se doista bogat izbor.

Pet izložbi predstavlja pet različitih priča koje su umjetnici i organizatori odlučili ispričati unatoč svim nedaćama domaće kulture, od razornog potresa koji je “načeo” mnoge institucije do pandemije koja je i one najpozitivnije u ovom drugom valu bacila na koljena. Ako ste u mogućnosti, posjetite neku od njih i uživajte u ljepoti koju donosi umjetnost!

MSU Zagreb: “NASTAVIT ĆE SE… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj”

Izložba “NASTAVIT ĆE SE… Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj” otvorena je do 28. veljače 2021., a sagledava strip stvaralaštvo u europskom i međunarodnom kontekstu kao devetu umjetnost s njezinom poviješću, razvojem i antologijskim autoricama i autorima. Izložba prati promjenu percepcije o samoj prirodi stripa, o njegovoj ulozi u formiranju koncepta popularne i masovne kulture, te profesionalne i osobne mreže unutar kojih strip nastaje i pronalazi svoj put prema publici.

Nastajući u početku na marginama novina kao sredstva masovnog komuniciranja, kombinirajući tekst i sliku, strip se, nerijetko, nalazio između izdavaštva, masovnih medija, književnosti, filma, slikarstva i dizajna s jedne, te između novinskih kuća, akademskih institucija i kontrakulturnih pokreta s druge strane. U naizgled jednostavnom iskazu u kojem uglavnom spaja tekst i sliku, objedinjujući ili razdvajajući vizualnu i verbalnu naraciju, producentsku narudžbu ili autorsku beskompromisnost, s produkcijskim mogućnostima od jeftinih samizdata do luksuznih albuma, strip se može shvatiti i doslovno kao materijalizacija pojma vizualne kulture.

Promatrajući strip ne samo kao vizualnu, nego i kao društvenu činjenicu, izložba želi proširiti pogled na moguće načine prezentacije i promocije povijesnih ili recentnih djela ujedno otvarajući prostor za raspravu o produkciji, ponajprije nekomercijalnog, autorskog stripa. Upravo se autorski strip pozicionirao kao sastavni dio vizualne kulture i kulturne produkcije općenito, stoga ga treba i dalje afirmirati, te osvještavati njegove ne samo umjetničke nego i komunikacijske i edukativne potencijale. Osim neosporne formalne, likovne kvalitete crteža, kolaža ili fotografije, strip se promatra prije svega kao iznimno uvjerljiv sklop vizualnih i verbalnih znakova koji svoju magičnu privlačnost duguju načinu na koji pričaju priču. S druge strane, naglasak se želi dati upravo ostvarenjima i izdanjima koja prelaze granice medija ili koji krše neke medijske zadanosti i konvencije, smatrajući strip autonomnom umjetničkom disciplinom. Postav pokazuje strip u Hrvatskoj od tridesetih godina do današnjih dana, s projekcijom njegove budućnosti kroz modele produkcije i obrazovanja, razmjene, umrežavanja i međunarodne suradnje.

MUO Zagreb: “Unutrašnji prostori” Koraljke Kovač

Izložba umjetnice Koraljke Kovač, koja će za javnost biti otvorena od 23. prosinca 2020. do 24. siječnja 2021. godine, donosi spoj crtačko-slikarskog pristupa na kolažiranim površinama papira ili uljima na platnu koje umjetnica preparira voskom i time stvara dosad afirmiran poetično-lirski izraz jakoga likovnog potpisa.

“Ciklus je nastavak je njezinoga umjetničkog rada unutar kojega donosi puninu svoje izvorne osjećajnosti tkanu kroz slojeve. Dnevnici slikā Koraljke Kovač odrazi su njenih svakodnevnih meditacija u kojima oživljava prostor neposrednim djelovanjem boje. Bojom autorica misli i osjeća te putuje promjenama raspoloženja svojega unutrašnjeg svijeta čime ga vizualno opisuje. Ovom izložbom Koraljka Kovač još jednom potvrđuje kontinuitet svog stvaralaštva koji čini referentnu točku hrvatske suvremene umjetnosti”, kaže kustosica izložbe Marijana Paula Ferenčić.

Foto: Srećko Budek

Inače, riječ je o posljednjoj ovogodišnjoj izložbi koju je Muzej za umjetnost i obrt upisao na listu svojih uspješnica – usprkos teškom razdoblju koje će ostati zapamćeno po šteti pretrpljenoj od potresa i epidemiji koja je, poručuju, promijenila sve njegove planove u obljetničkoj godini.

Galerija Juraj Klović: 74. godišnja izložba članova HDLU Rijeka

Tradicionalni program predstavljanja recentnog stvaralaštva članstva HDLU Rijeka u riječkoj Galeriji Juraj Klović možete razgledati do 22. siječnja iduće godine. Teškoćama usprkos, za izložbu se prijavilo 48 umjetnika sa svojim recentnim radovima, mnogima nastalima upravo u trenucima novonastalih okolnosti.

Složeni pluralizam osobnosti i nadalje je vidljiv – uglavnom su to već Rijeci poznati autori no javljaju se i neka nova imena, svježe i zanimljive osobnosti. Rezultat je heterogen, spoj raznolikosti, suprotnost stilova, tehnika i izraza koje je nemoguće, to jest, nepotrebno, pomiriti i objediniti. Svaki je rad djelo za sebe i kao takvo predstavlja umjetnika koji ga potpisuje, svjedočeći tako vrijednosti i nastavljajući svoju umjetničku praksu u cjelini. Rad na izložbi predstavlja samo naznaku, notu koja potiče znatiželju u sagledavanju kompleksnosti sveukupnog stvaralaštva predstavljenog umjetnika.

Ove godine selekciju, kao i sam postav izložbe napravili su članovi Umjetničkog savjeta – Zdravko Milić, Dražen Filipović Pegla i Borislav Božić. Selekcija se odnosila na izbor radova i nastojanja isticanja autonomnosti individualnih identiteta, njihove tehnike, stilova i izričaja te je išla u korist kreativnosti i kvalitete. Nakon tako zacrtane selekcije, rezultat je zanimljiv, uspješan u svojoj zamisli da predstavi cjelinu, više ili manje međusobno ujednačenu. Jer, objedinjeni i prezentirani tu svi zajedno, umjetnici različitih koncepata, poetika, čak i generacija uspijevaju u predstavljanju duha vremena i mjesta. Zajedništvo različitosti, spoj suprotnosti i energija svakog zasebnog tvori jedan specifičan i zanimljiv ritam te izložba pruža živost, donosi dinamiku i razumijevanje otkrivajući bit postojanja Udruge.

Gliptoteka HAZU: “Utisci i ljuske” Predraga Todorovića

U zagrebačkoj Gliptoteci HAZU do 10. siječnja možete razgledati izložbu “Utisci i ljuske” Predraga Todorovića. “Kombinirana tehnika, kojom nas vabi Predrag Todorović posljednjih godina, u Utiscima i ljuskama rekreira i reartikulira ideju o slojevitosti stvarnosti, njezinom naročitom jeziku i zahtjevima koje se postavljaju u procesu gledanja, doživljaja, percepcije. Ideja da smo baš sve što primjećujemo, poslužila je autoru da nam isporuči viđenje po sebi, pritom iznimno konzekvento provedeno do svoga, camusovska poučka da umjetnikov zadatak nije da osuđuje, nego da odrješuje”, piše o izložbi Ervin Jahić.

“U cjelini, radi se o seriji Predragu Todoroviću svojstvenih djela, koja posjeduju izrazitu likovnu upečatljivost, ali i konceptualnu pročišćenost. Sklon propitivanju bazičnih čimbenika likovne informacije, onoga bez čega djela jednostavno ne bi bilo, Todorović svaki element ili fazu poetičkog postupka tretira kao mogući nositelj značenja, ne uzimajući baš ništa „zdravo za gotovo“. Sklon redukciji, koristi samo nužno: donosi odluku o materijalu, tehnici i proceduri i potom je sistemski provodi do iscrpljenja. Sukladno, kloneći se isprazne estetizacije, kao sredstvo izraza bira obične, svakodnevne stvari ili sirovine; građevinske materijale i funkcionalne predmete, tu i tamo i odbačene prežitke nekoga udaljenog zbivanja”, piše u predgovoru izložbe Ivana Mance.

“Tematski, njegova su djela također rudimentarna; referiraju na univerzalna svojstva stvarnosti: izgužvanost, glatkoću, okrnjenost, zaobljenost, prekrivenost, slojevitost… Stanja koja se dohvaćaju više doživljajem no li promišljanjem, no koja su sastavni aspekt egzistencijalne situacije, time i rubna stvarnost društvenih fenomena. Štoviše, upravo tim anonimnim, svijesti nezamjetljivim iskustvima usađeni smo u Realno svijeta; ona su micelij preko kojeg smo povezani s cjelinom, ona čine znanje koje nadilazi moć uma i oka, ona nas vežu uz tijelo i njegovu ranjivost. Ona su ulomci bivanja”, zaključuje Mance.

Zgrada CROZ-a: “Zajedno” Danijela Žeželja

Umjetničko djelo “Zajedno” umjetnika Danijela Žeželja postavljeno je 21. prosinca 2020. na plakatu dimenzija 12 x 4,80 metra na pročelju zgrade tvrtke CROZ u Zagrebu, kod križanja Slavonske avenije i Avenije Marina Držića gdje će biti izložen šest mjeseci i vidljiv tisućama ljudi.

Umjetnički rad “Zajedno“ predstavlja reakciju na događanja 2020. godine kao i izraženu viziju za toplinom i zajedništvom koji imaju potencijal izaći iz situacija označenih strahom i krizom. Godina 2020. obilježena je krizama, nakon prvog vala pandemije te potresa, drugi val je u punoj snazi. S novim ograničenjima promijenjeni su parametri svakodnevnice i većini građana život je postao složeniji i teži. Ali ekonomska i društvena kriza može se shvatiti i kao kušnja strpljenja, solidarnosti i empatije.

Odabrani rad pozitivna je reakcija na trenutno stanje i poruka optimizma, međusobnog pomaganja, održavanja veza i prijateljstava unatoč i usprkos okolnostima. Simbolika slike je direktna, niz stiliziranih ruku crtanih različitim stilovima, među kojima su i dječji crtež i ruka robota, predstavlja različitosti koje bi trebale biti poveznica i motiv međusobnog pomaganja i suradnje.

Danijel Žeželj autor je grafičkih novela, slikar, animator i ilustrator. Stripove je objavljivao je u Europi, Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi, Aziji i Africi. Objavljivao je u časopisima i sizdavačima Marvel Comics, DC Comics/Vertigo, Dark Horse, Image, Heavy Metal… Od 1997. ostvario je niz multimedijskih projekata koji povezuju slikanje i glazbu uživo u jedinstvenu narativnu formu, a jedan je od osnivača umjetničke radionice Petikat.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More