Artist Meets Chef: Postavljanje umjetnosti, gastronomije i kulinarstva u novi kontekst

Ono što kronično nedostaje našoj umjetničkoj sceni su sponzorirane međunarodne rezidencije.  Često čujemo da naši umjetnici odlaze negdje na rezidencije, ali što je s umjetničkim rezidencijama u Hrvatskoj? Još prije ljeta otkrila sam rezidenciju “Artist Meets Chef” na čiju svečanu završnicu sam bila pozvana. Od tada ne prestajem gnjaviti kustosicu Jelenu Tamidžiju koja mi je otkrila taj program da mi u detalje prenese sve što se dogodilo na svima onima na kojima nisam prisustvovala.

Rezidencijalni umjetnički program hotela Adriatic “Artist Meets Chef” o kojem smo već pisali, ugostio je ove godine u tri ciklusa umjetnike Gorana Petercola, Adriana Pacija, Yana Calovskog, Hristinu Ivanosku i Drianta Zenelija. Postavljanje umjetnosti, gastronomije i kulinarstva u jedan novi kontekst i prostor omogućuje novu dimenziju percepcije i valorizacije stvaralaštva gdje je naglasak na osobnom pristupu, autentičnosti i kreativnosti. Jedan od ciljeva programa je oživljavanje bogate kolekcije suvremene umjetnosti hotela Adriatic i hotelskog lanca Maistra Luxury Hoteli koja broji više od stotinu djela među kojima se mogu naći radovi Abdelkadera Benchamma, Jasmine Cibic, Igora Eškinje, Ivane Franke, Gorana Petercola, Valentina Ruhryja i Massima Uberta.

„Na svakoj rezidenciji umjetnici su provodili tjedan dana u Rovinju. Posjećivali smo zajedno umjetničke studije, održavali prezentacije, predstavljali radove i posjećivali vrhunske i autohtone gastronomske autoritete istarske scene.“ – pojašnjava Jelena tijek i sadržaj umjetničko-gastronomske rezidencija koju vodi s Vanjom Žanko, našom istaknutom kustosicom i  umjetnikom Tomislavom Brajnovićem. „Drago nam je što je umjetnički program jesenskih rezidencija uveo suradnju s Pučkim otvorenim učilištem jer je ono postalo poprište prezentacije i diskusije pozvanih umjetnika i istarske publike.“


Rad Drianta Zenelija
Na posljednjoj rezidenciji gostovao je intrigantni umjetnik Driant Zeneli koji je predstavljao Albaniju na 54. Venecijanskom Biennaleu 2011. godine. Ove godine bio je umjetnički direktor Mediteranskog i Europskog Biennalea mladih umjetnika koji se po prvi puta održao u Tirani i Draču.

ˮNjegov rad predstavlja izazov intelektualnim i fizičkim ograničenjima stvarajući i koristeći oniričke i ironične, te ponekad apsurdne situacije. One se očituju u performativnim pokušajima – s osobnim angažmanom ili pak putem drugih osoba – u procesu koji doživljava vrijeme, identificira se u snovima, igri s razumom dok publika sudjeluje. U središtu performativnih akcija i u drugim radovima umjetnika često se koristi jezik filmske narativnosti, dolazi do redefiniranja ideja neuspjeha, utopije i sna – kao ključnih trenutaka za stvaranje mogućih alternativa.” precizira Jelena.

Neuspjeh, utopija, san, izdaja, fikcija
– Običaj je da tijekom rezidencija radimo video zapise u kojima postavljamo nekoliko pitanja umjetnicima. Posebno me dirnulo kada je Zeneli izjavio da je pitanje bavljenja umjetnošću, ili samo pitanje što je to umjetnost jednako kao pitanje zašto živiš, kako živiš i što živiš.  Kazao je da je bavljenje umjetnošću uvijek smatrao velikom srećom i da je pokazati drugima ono što radiš istodobno radost i velika odgovornost. Zeneliju su važne teme poput neuspjeha, utopije, sna, izdaje, fikcije. Smatra da umjetnik mora biti iskren s onim što govori i što radi, ali da nije dobro očekivati da umjetnik drži istinu u ruci i da instantno može promijeniti svijet. Priznaje da umjetnik ima veliku odgovornost prema društvu.

„Na umjetniku je da ispriča svoje viđenje svijeta u kojem živi, počevši od svog osobnog života, ali ne ostajući u sferi osobnog jer bi onda ostao veoma izoliran, vrlo intiman. Svatko od nas ima svoj osobni život, svatko od vas ima toliko stvari za ispričati, ali zanimljiva je ta crta, kada osobna priča postaje globalna, ili „glokalna“, kako je želimo definirati.”- tvrdi Zeneli

Nagrada za izvrstan tjedan

Završna večera na kraju tjedna je poseban dio koncepta jer je praktički pripremaju umjetnici s Andrewom Gaskinom, glavnim kuharom hotela Adriatic.

„On je pak priča za sebe. Svaki put me oduševi to što uvijek iznova na nevjerojatno inovativan način prevede vizualni jezik umjetnika u impresivna jela koja dizajnom, odabirom i kombinacijom sastojaka na neki neobjašnjiv način uspostavljaju dijalog s radovima određenog pozvanog umjetnika. To je izvrsna priliku za umrežavanje pozvanih umjetnika, kustosa, kolekcionara, novinara i drugih aktera u kulturnom polju koja uvijek rezultira nekakvim konkretnim projektom, pozivom na izložbu ili pak zanimanjem kolekcionara za određena djela. Trudimo se svaki put pozvati nove ljude kako bismo umrežili što veći broj ljudi u Hrvatskoj sa susjednim državama, ali i cijelom mediteranskom i europskom scenom, što osjećam da zaista nedostaje u hrvatskoj sredini.“ – navodi entuzijastično Jelena i nastavlja: “Odlična je to prilika da gosti upoznaju umjetnika i saznaju nešto o njegovoj umjetničkoj praksi. Tako se omogućuje izravna reakcija i interakcija sa svim sudionicima događaja što je puno drugačije od uobičajenog binarnog odnosa između muzejskih ili galerijskih djela i publike. U planu nam je još jedna rezidencija u dvanaestom mjesecu kada ćemo ugostiti slovenskog umjetnika Marka Požlepa te ćemo s njim završiti rezidencijalni program za 2017. godinu. U nadolazećoj 2018. godini također ćemo organizirati četiri rezidencije. Trenutačno pregovaramo s nekoliko umjetnika o točnim datumima“.

Sponzorstva i podrška

„Puno nam znači ne samo podrška grupe Maistra koja već nekoliko godina podupire umjetničke talente, već i njihovo shvaćanje programa kao i pomicanje granica. U samom kreiranju programa Maistra nam je dala potpuno slobodne ruke i to nam je neizmjerno važno. Upravo smo stoga pozvali zapažene međunarodne umjetnike koji propituju sam pojam umjetnosti, izlaze iz zadanog medija i spremni su testirati i sebe kao umjetnike u jednom drukčijem kontekstu“.

Rezidencijalni program podržava Istarska županija.

Anita Ruso
Foto: Damir Žižić

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More