Priče o celebrityjima istiskuju kulturu iz naših života

Umjetnici stoje uz svoje vjerne medijske pratitelje, novinare u kulturi. Nedavno su tako britanski šoubiz sindikati, prema The Stageu, izrazili duboku zabrinutost oko općeg stanja u novinarstvu u kulturi praćenu ne samo otkazivanjem ugovora jednoj od perjanica kazališne kritike Lyn Gardner u Guardianu, nego i sve većim ukidanjem i otpuštanjem novinara iz kulture od Evening Standarda do Independenta.

Pismo su uputili tajnici Ministarstva kulture, Nicky Morgan, urednicima, medijima i krovnoj sindikalnoj udruzi, a ono je između ostalog sadržavalo:

Financiranje medija koji prate film, kazalište, TV, glazbu i ostale kulturne sadržaje ohrabruje ljude da se počnu baviti umjetnošću bilo kao pisac, redatelj, izvođač, scenski radnik, sponzor ili gledatelj. Ujedno praćenje tih medija omogućuje pozicioniranje Ujedinjenog Kraljevstva kao srca kreativnih industrija. Sve te spomenute uloge u medij prenose magiju kazališta, filma ili TV-a te čine znatan doprinos britanskoj ekonomiji.

Samo od 2012. do 2017. u Velikoj Britaniji brojke su s 5 134 prikaza kulturnih događanja pale na 3 169. U Hrvatskoj, zemlji koja se ne trudi uspostaviti ozbiljnije standarde u novinarstvu, takvim se brojkama ni ne pokušavamo baviti jer su nas na okruglim stolovima mediji glavne struje naučili da kultura ne prodaje novine.

U zaključku pisma stoji kako mediji streme pričama o celebrityjima dok bi se trebali okretati važnosti umjetnosti i stvaranju nove publike. Uostalom, sve su to potencijalne zvijezde u nastanku. U trenutku kad nezavisni mediji u nas popunjavaju rupe glavne struje dugim i raznovrsnim formama, odgovornost kao da se prebacuje s Davida na Golijata. S druge strane, možemo li od svih aktera na kulturnoj mapi Hrvatske očekivati takvu razinu samosvijesti i odgovornosti kao u britanskih kolega?

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More