Ukrali su nam projekt!

svakodnevna pobuna, dokukinoNedavno je, od 20. do 22. studenog, održano prvo izdanje Zagrebačkog vikenda galerija u kojemu je sudjelovalo 17 zagrebačkih galerija, organizacija, ustanova, ateljea i umjetnika. Kako stoji u priopćenju organizatora, Instituta za suvremenu umjetnost, manifestacija je pokrenuta „sa željom da publici tijekom ovog jedinstvenog vikenda olakšaju pristup umjetnicima, izložbama, i umjetničkim radovima, te da raznovrsnim programima uživo učine dostupnijima izložene umjetničke radove i izložbene prostore.

Mnogo je puta isticano kako je riječ o premijernoj manifestaciji koja po prvi puta u Zagrebu umrežava galerijske prostore, čineći ih vidljivijima i dostupnijima.

Ne bi u ovome bilo ničega spornog da se u Zagrebu već ne održava takva manifestacija, koja je prije premijernog Zagrebačkog vikenda galerija doživjela dva uspješna izdanja. Riječ je o Reliju po galerijama, projektu kojeg je prije nekoliko godina osmislila Nela Simić iz galerije Pikto – i u kojemu sudjeluje velik broj galerija koje je Institut za suvremenu umjetnost sada uključio i u svoj novi projekt.

Evo popisa galerija koje su ovog svibnja i listopada sudjelovale u Reliju po galerijama: Kula Lotrščak, Galerija Forum, Galerija Kic, Galerija Pikto, Galerija Studentskog Centra, Bravo, Galerija HDD/Hrvatsko dizajnersko društvo, HDLU (Galerije Prsten Bačva, PM), Galerija Karas, Galerija Ulupuh, Galerija Matice Hrvatske, Galerija ‘Umjetnost osmijeha’. Organizatori ZVG-a, novog proizvoda među kulturnim manifestacijama, uključili su većinu galerija s ovog popisa, dodali njih još nekoliko i zapakirali sve u ambiciozno prezentiran „premijerni“ događaj.

Situacija je u najmanju ruku egzotična. Inicijatorica Relija po galerijama, Nela Simić, ističe kako je riječ o povredi intelektualnog vlasništva, ali i o grubo narušenoj kolegijalnosti i međusobnom uvažavanju na umjetničkoj sceni.

– Ukrali su Reli po galerijama i izmislili drugo ime, sve ostalo je identično, kaže Nela Simić, koja navodi kako je plagijat obuhvatio i preuzimanje karte grada s lokacijama galerija, koju je ona osmislila. Nadalje, spominje i kako je Janka Vukmir iz Instituta za suvremenu umjetnost, u svojim izjavama za medije, preuzela njezine čitave konstrukcije u opisu projekta.

– Institut za suvremenu umjetnost postoji godinama – i ako se nikad sami nisu sjetili povezati sve sudionike scene, nije u redu da drugome ukradu ideju koja je zaživjela u praksi. Netko treba reći da je car gol čak i ako se boji jer svi ostali ‘vide’ divne halje. Ako pređem preko ovoga, pokazala bih da podržavam tu bolest scene, što naravno kao novinarka i radnica u kulturi nikako ne podržavam! Štoviše, stat ću u obranu svakoga kome se to dogodi jer je to suludo, zaključuje Nela Simić.

Na upit je li prije osmišljavanja manifestacije Zagrebački vikend galerija bila upoznata s činjenicom da se već dvije godine održava gotovo istovjetna manifestacija, Reli po galerijama, u kojoj sudjeluje velik dio galerija uključenih u ZVG, odgovorila je za Arteist i Janka Vukmir.

– Upoznata sam s Relijem po galerijama i ne mislim da su to istovjetne manifestacije. Bilo bi dobro da ima još inicijativa koje imaju slične zajedničke ciljeve. Sasvim je normalno da približno iste galerije sudjeluju u svim takvim programima, iako i tu ima prostora za znatno povećanje broja galerija i gradskih područja u kojima se program može održavati, ističe Janka Vukmir.

Zavod za intelektualno vlasništvo ne nudi puno rješenja za ovaj problem.

Projekt, manifestacija, kviz, pravila igre ili program podučavanja ne mogu se štititi patentom. Ime ili naziv projekta, manifestacije, kviza, pravila igre ili programa podučavanja mogu se zaštititi temeljem Zakona o žigu.

Udruženje hrvatskih likovnih umjetnika (HDLU), krovna institucija koja se svojim Statutom (članak 13, Prava i dužnosti) obvezuje ponuditi svojim članovima zaštitu Pravno-administrativne službe HDLU-a „ako je ugroženo umjetničko djelovanje ili pravo na javno djelovanje u struci te ako su ugrožena autorska i moralna prava člana na djelo i rad, ili ako je ugrožen ugled člana u struci“. Na mnogo mjesta u Statutu podcrtava se pitanje nepovredivosti intelektualnog vlasništva umjetnika, a kao krovna organizacija, HDLU se obvezuje njegovati vrijednosti koje su, prema mišljenju organizatora Relija po galerijama, ozbiljno narušene negiranjem i neovlaštenim kopiranjem njezina projekta. Unatoč deklarativno oglašenim vrijednostima, HDLU se, paradoksalno, spremno pridružio tobože „novom“ projektu umrežavanja galerija, i to sa četiri svoje galerije koje su prethodno sudjelovale u dva izdanja Relija, a da njegova ravnateljica Ivana Andabaka nije niti spomenula da Zagrebački vikend galerija nije jedinstvena ni nova manifestacija.

Maja Hrgović

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More