U ZKM-u premijerno dugoočekivana predstava “Živjet ćemo bolje”

Živjet ćemo bolje

Predstava „Živjet ćemo bolje“ po romanu Maje Hrgović, u režiji Senke Bulić nastala u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Kazališta Hotel Bulić bit će praizvedena u subotu, 16. siječnja, na sceni Istra Zagrebačkog kazališta mladih.

Što ostane ako skladnom braku oduzmeš tek rođenu bebu, ako staroj ženi koja je proživjela rat i prognaništvo oduzmeš dostojanstvo i zdrav razum, ako ženi koja je čitav život radila za druge oduzmeš obitelj?

Smještena u vrelo, sparno mediteransko ljeto, predstava Živjet ćemo bolje, nastala po romanu prvijencu spisateljice i novinarke Maje Hrgović, donosi slojevitu priču o metamorfozama obitelji s one strane konvencija, koja posrće pod teretom neprobavljenih ratnih trauma, osobnih fatalnih pogrešaka, uznemirujućih sjećanja na djetinjstvo i nametnute skrbi o nemoćnoj baki.

Živjet ćemo bolje2

Uspomene nadrastaju stvarnost, dok unuka postaje skrbnicom bolesnoj baki, a majka, junakinja-žrtva moderne radne migracije s Balkana, u Italiji čuva starce nekih drugih obitelji. Kao talog koji ostane u šalici nakon ispijene kave, ova je priča opor, gust, mračan, zrnat koncentrat koji neugodno zapinje u ustima.

Maja Hrgović afirmirana je autorica, za zbirku pripovijesti Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo okitila se Kiklopom, dobitnica je nagrade za novinarsku izvrsnost BIRN Journalistic Excellence Award, dramom Prekrasne ruševine osvojila je nagradu Marin Držić, priče su joj uvrštene u više zbornika i antologija, među ostalima i u Best European Fiction 2012, jedina je hrvatska autorica čija je priča objavljena u časopisu Granta, najutjecajnijem književnom časopisu engleskoga govornog područja…

U predstavi glume: Nataša Dangubić, Katarina Bistrović Darvaš, Neda Arnerić, Barbara Đurović, Milivoj Beader, Filip Nola, Petar Leventić, Stipe Kostanić, Damir Šaban i Damir Martinović Mrle.

Scenograf je Tomislav Ćurković, a kostimograf Oliver Juralić, oblikovateljica scenskog pokreta Blaženka Kovač Carić, a Damir Martinović Mrle iz grupe Let 3 zaslužan je za originalnu glazbu čiji isječak možete pogledati u priloženom videu.

ŽIVJET ĆEMO BOLJE – PTICE

Posted by Let3 on Friday, November 20, 2015

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More