U Zagreb dolazi izvršni odbor Međunarodne federacije glumaca

Zagreb i Hrvatsko društvo dramskih umjetnika od 24. do 27. listopada 2017. bit će domaćinom sastanka i popratnih događanja Izvršnog odbora Međunarodne federacije glumaca, FIA-e (The International Federation of Actors / La Fédération Internationale des Acteurs). Čast organiziranja sastanka Izvršnog odbora FIA-e pripala je Hrvatskoj samo godinu dana nakon što je na Kongresu  u Sao Paulu Hrvatska prvi put u povijesti izabrana u Izvršni odbor FIA-e, vodeće tijelo upravljanja ove svjetske organizacije, koja okuplja glumačke strukovne udruge i asocijacije iz cijeloga svijeta. U Zagrebu će se okupiti 60  glumaca i suradnika u glumačkim organizacijama iz 15 država svijeta: Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Velike Britanije, Francuske, Rusije, Danske, Švedske, Švicarske, Irske, Turske, Maroka, Australije, Japana i Urugvaja, zajedno s tajništvom FIA-e čije je sjedište u Bruxellesu.

Među sudionicima su i svjetski poznata glumačka imena poput Amerikanke Gabrielle Carteris, predsjednice američke glumačke organizacije SAG-AFTRA iz Los Angelesa, koja je široj javnosti poznata po ulozi u teen TV seriji Beverly Hills 90210 gdje je igrala Andreu Zuckerman, nadalje predsjednice FIA-e Kanađanke Ferne Downey koja je između ostalog igrala u filmovima More ljubavi i Kontrolori leta te TV-seriji Zoni sumraka, te Dankinje Katje Holm, potpredsjednice FIA-e, koju smo gledali u trećoj sezoni serije Most. U ime Hrvatskog društva dramskih umjetnika na događanjima će sudjelovati Ana-Marija Vrdoljak, predstavnica Hrvatskog društva dramskih umjetnika u FIA-i, Perica Martinović, predsjednica HDDU-a, Marija Filipović, tajnica HDDU-a, pojedini članovi HDDU-a kao i gosti čiji je rad vezan uz kazalište, film i televiziju te hrvatsku i međunarodnu kulturu u najširem smislu.

Svečano otvaranje sastanka i konferencije Izvršnog odbora FIA-e održati će se u četvrtak, 26. listopada 2017. s početkom u 9:00 sati u dvorani Ban J. Jelačić u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

Više informacija o Međunarodnoj federaciji glumaca možete pronaći na njihovim stranicama http://fia-actors.com/, a u nastavku se nalazi  više informacija o sudionicima:

Gabrielle Carteris (Sjedinjene Američke Države) glumica je najpoznatija po ulozi Andree Zuckerman u osam sezona popularne serije Beverly Hills, 90210. Godine 2012. Carteris je izabrana za potpredsjednicu glumačkog udruženja  SAG-AFTRA te je po smrti Kena Howarda 2016. godine postala vršiteljicom dužnosti predsjednice SAG-AFTRA, udruženja u nas najpoznatijeg po dodjeli Nagrada SAG.  Osim u Beverly Hillsu Carteris smo, između ostalih, gledali u Code Black, Zločinačkim umovima, Reži me, Newyorkškim plavcima i  JAG-u.

Ferne Downey (Kanada) predsjednica je Međunarodne federacije glumaca (FIA) od 2012. godine, a predsjedica je i Kanadskog udruženja filmskih, televizijskih i radio umjetnika (ACTRA) koji okuplja više od 22.000 glumaca engleskog govornog područja u Kanadi. Diplomirala je na kazališnom odsjeku Sveučilišta Dalhousie te se dodatno usavršavala na Harvardu, a ovog će proljeća dobiti počasni doktorat Sveučilišta u Dalhousieu. Gotovo 40 godina aktivno djeluje na televiziji, filmu, radiju i u kazalištu. Glumila je u filmovima poput More ljubavi, Kontrola leta, Visoki čovjek te serijama, uključujući Zonu sumraka. Ferne djeluje kao glumica na radiju, televiziji, filmu i kazalištu, a njeno djelovanje uključuje i borbu za prava radnika i ravnopravnost spolova u filmskim industrijama.

Katja Holm (Danska) potpredsjednica je Međunarodne federacije glumaca (FIA) od 2016. godine. Diplomirala je glumu 1997. godine i 2000. godine je izabrana za članicu Vijeća Danskog udruženja glumaca, kojemu je predsjednica od 2009. godine.  Glumila je u trećoj sezoni serije Most i Nasljednici (Arvingerne). Članica je vijeća Danske nacionalne UNESCO komisije.

Christine Payne (Velika Britanija) potpredsjednica je i rizničarka Međunarodne federacije glumaca (FIA). Glavna tajnica je Equityja UK, britanskog glumačkog udruženja koji okuplja preko 38.000 glumaca. Predsjedateljica je pokreta CCC (Creative Coalition Campaign) osnovanog u kolovozu 2009. godine s ciljem rješavanja problema kršenja autorskih prava na internetu i budućnost stvaranja sadržaja i radnih mjesta u kreativnoj idustriji.

Malcolm Sinclair (Velika Britanija) britanski je kazališni, filmski i televizijski glumac, a od 2010. predsjednik je Equitya UK. Igrao je u Notting Hill Gate Theatre-u, Royal Shakespeare Company, National Theatre-u i u mjuziklima poput Privates on Parade i My fair Lady.  Neke od brojnih uloga koje je ostvario na malim i velikim ekranima su u filmovima Casino Royal, O za osvetu, Čovjek koji je spoznao beskonačnost  i televizijskim serijalima Ubojstvo u Midsomeru, Vrhunski prevaranti, Judge John Deed, Parade’s End i Pie in the Sky.

Denys Fouqueray (Francuska) potpredsjednik je Međunarodne federacije glumaca (FIA) od 2016. godine. Prvenstveno je kazališni glumac, ali je ostvario i više televizijskih i filmskih uloga  kao u Eminent Domain, La belle captive, Julie Lescaut, Lethal Exposure, La vie d’un autre.

David P. White (Sjedinjene Američke Države) potpredsjednik je Međunarodne federacije glumaca (FIA). ZAvršio je Grinnell College, Stanford Law School i The Queen’s College, Oxford University.

Popis sudionika:

Država Prezime Ime Ustanova Jezik
Australija ANGUS Zoe MEAA EN
Belgija LUQUER Dominick FIA EN
Belgija MURPHY Dearbhal FIA EN
Belgija RICHARD Camille FIA FR
Belgija VAN DEN BUSSCHE Anouk FIA FR
Brazil SOUZA Ligija de Paula SATED SP / PORT/EN
Kanada DOWNEY Ferne ACTRA EN
Kanada SPARROW David ACTRA EN
Kanada WADDELL Stephen ACTRA EN
Kanada ERICKSON Stephen CAEA EN
Kanada RYSHPAN Arden CAEA EN
Kanada BROUSSEAU Sylvie UDA FR
Kanada PREGENT Sophie UDA FR
Hrvatska FILIPOVIĆ Marija HDDU CR
Hrvatska MARTINOVIĆ Perica HDDU CR
Hrvatska VRDOLJAK Ana Marija HDDU CR
Danska SØEMOD Thomas DAF EN
Danska HANSEN Kim DSF EN
Danska HØBERG PETERSEN Bjørn DSF EN
Danska HOLM Katja DSF EN
Danska OLSEN Anna Katrine DSF EN
Francuska ALMERAS Catherine SFA FR
Francuska FOUQUERAY Denys SFA FR
Francuska SHUMAN Jimmy SFA FR
Irska MURRAY Padraig Irish Equity EN
Irska O’LOUGHLIN Karan Irish Equity EN
Japan IKEMIZU Michihiro JAU EN
Japan NAKAYAMA Kaori JAU EN
Moroko BOUHCINE Messaoud SMPT FR
Rusija KAMEN Vladimir CCCWU EN
Švedska CARLSON Anna Teaterförbundet EN
Švedska ROMANUS Mika Teaterförbundet EN
Švicarska GRAF Elisabeth SKBV GE/EN
Švicarska PAPILLOUD Anne SSRS FR
Turska GIDISOGLU Sercan AUT FR/EN
Turska DURMAZ Derya CASOD EN
UK BARCLAY John Equity EN
UK PAYNE Christine Equity EN
UK SINCLAIR Malcolm Equity EN
Urugvaj DOGLIOTTI Alicia SUA SP/EN
SAD KARAS Sandra AEA EN
SAD McCOLL Mary AEA EN
SAD MONT Ira AEA EN
SAD ROBINETTE Melissa AEA EN
SAD STAMATIADES Flora AEA EN
SAD CARTERIS Gabrielle SAG-AFTRA EN
SAD CRABTREE-IRELAND Duncan SAG-AFTRA EN
SAD GREENWALT Pamela SAG-AFTRA EN
SAD KEENAN Brad SAG-AFTRA EN
SAD McGUIRE John SAG-AFTRA EN
SAD WHITE David SAG-AFTRA EN

FMV

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More