Studenti misle ozbiljno: Pomaknuta percepcija nove generacije na izložbi “U procesu 4”

"Danas kad su 'svi fotografi', oni se moraju izboriti za svoje mjesto pa puno više promišljaju, istražuju i svjesni su da moraju imati šire znanje kako bi se istaknuli", kaže nam mentorica Jelena Blagović.

Ljuta konkurencija na polju fotografije, uzrokovana prvenstveno napretkom tehnologije i činjenicom da svaki mobitel sadrži i pristojan fotoaparat, na Akademiju dramske umjetnosti dovela je zanimljivu, svježu generaciju koja o fotografiji razmišlja na drukčiji način, otkriva nam profesorica Jelena Blagović s Katedre za fotografiju Akademije dramske umjetnosti, pod čijim su mentorstvom nastali radovi na zanimljivoj studentskoj izložbi fotografija “U procesu 4” koja će u ADU Galeriji f8 biti postavljena od 9. do 31. ožujka.

“U novoj generaciji studenata primjećujemo pomaknutu percepciju prema suvremenoj fotografiji. Danas kad su ‘svi fotografi’, oni se moraju izboriti za svoje mjesto pa puno više promišljaju, istražuju i svjesni su da moraju imati šire znanje kako bi se istaknuli. Generacija je jako zanimljiva, ima odličnih radova! Izložit ćemo i puno fotografskih umjetničkih knjižica, moći će se prolistati kompletne serije fotografija i posjetitelji će moći vidjeti od čega se sastoji proces studiranja”, najavljuje Jelena Blagović.

PROČITAJ I OVO! “Memogram” Ivana Gundića: Umiranje fotografija kao istinitiji prikaz naše prošlosti

“Oni su čak i malo privilegirani jer imaju dva glavna umjetnička predmeta – snimanje i fotografiju. Mi se kod njih trudimo osvijetiti činjenicu da je baratanje s dva medija raritet, a važno ih je razlučiti jer jedan drugog prate, ali su potpuno različiti. Fotografija je, naime, samotnjački posao, sam sebi si cijeli tim, a snimanje je drukčije i to im je jako izazovno. Promišljaju i statičnu i pokretnu sliku, tako da izlažemo fotografiju, ali se vidi taj utjecaj snimanja”, kaže.

Studenti svoje radove izlažu u dinamičnom akademskom prostoru umjetničkog eksperimenta, u galeriji koja posljednje tri godine aktivno prezentira njihove projekte. Publika će imati priliku vidjeti fotografske radove nastale tijekom nastavnog procesa, odnosno kreativne studentske odgovore na postavljene zadatke. Studenti preddiplomskog studija snimanja na izložbi se predstavljaju kroz tematske cjeline koje se obrađuju sukladno godini studija – studenti prve godine obrađuju dokumentarističke teme, oni s druge godine u svojim radovima koriste konstruiranu i narativnu fotografiju, dok studenti završne godine preddiplomskog studija obrađuju teme vezane za pejzaž i tijelo.

Izloženi su fotografski radovi studentica i studenata prve godine: Patrika Ivačića, Petra Lebineca, Mie Mihaljević, Ivora Pondelaka i Eve Šustar; studentica i studenata druge godine: Davida Bakarića Mihaljevića, Eve Basta, Dore Čaldarović, Ivora Lapića, Tina Ostrošića, Lare Varat i Leonarde Vrček; studentica i studenata treće godine: Karle Budišćak, Mie Cvitković, Kale Eror, Maje Gregor, Glorie Kovačević, Domena Martinčića, Marka Milohnića, Urha Pirca i Davora Zupičića.

Radovi su nastali pod mentorstvom nastavnika Katedre za fotografiju – doc. art. Jelene Blagović, doc. art. Bojana Mrđenovića, izv. prof. art. Darija Petkovića i umjetničkog asistenta Davora Konjikušića.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More