“U herojskom putovanju uvijek postoji mjera nesigurnosti”

John Green

Roman “Greška u našim zvijezdama” jedan je od najvećih svjetskih bestselera u proteklih nekoliko godina. Ova ljubavna priča o dvoje tinejdžera oboljelih od raka napisana je bez lažne sentimentalnosti i s izvanrednim smislom za humor, a zahvaljujući autorovu pripovjedačkom talentu ostavlja na čitatelja izniman dojam.

Originalna knjiga puna osjećaja napisana je s izvanrednim smislom za humor i sarkazam, a zahvaljujući autorovom privpovjedačkom talentu ostavlja na čitaoca izniman dojam. U kratkom razgovoru, autor John Green otkriva nam zanimljive detalje vezane uz svoj roman.

Rekli ste da vam je inspiracija za roman bila Esther Earl, tinejdžerka koja je u dobi od šesnaest godina umrla od raka štitnjače?
Nikad tu knjigu ne bih napisao da nisam upoznao Esther. Upoznala me s mnogim idejama iz knjige, posebno mi je dala nadu u svijetu koji je ravnodušan prema pojedincima. Upoznala me i sa suosjećanjem. Za mene je redefinirala proces umiranja u mladosti. Kad sam 2000. godine izašao iz bolnice, gdje sam radio kao kapelan, znao sam da želim napisati priču o bolesnoj djeci, ali bio sam tako ljut, tako bijesan na svijet u kojem se događaju te užasne stvari, koje čak nisu rijetke ili neobične, i mislim da prvih deset godina nisam mogao pisati jer sam bio tako ljut da nisam mogao obuhvatiti složenost svijeta. Želio sam da knjiga bude smiješna. Želio sam da bude nesentimentalna. Nakon što sam upoznao Esther, počeo sam drugačije gledati na svijet: pomislio sam da i kratak život može biti bogat.

Zašto ste mislili da ne može?
Vjerojatno nikad ranije o tome nisam razmišljao prije nego sam upoznao Esther. Živjela je ispunjen, bogat i dobar život iako je umrla sa šesnaest. Kad se izvrsnost i bogatstvo tog života ne bi priznali, ne bismo joj učinili uslugu.

Dio izazova pisanja knjige o djeci s rakom, posebno kad je knjiga inspirirana stvarnim djetetom sa stvarnim rakom, jest ne napraviti dijete junakom samo zato što je bolesno. Kako ste u tome uspjeli?
Pa, sva je dobra američka literatura uvijek zaokupljena ljudima koji su neodlučni junaci, kao Gatsby. Uvijek postoji mjera nesigurnosti u herojskom putovanju. Čak i u Huckleberry Finnu postoji neodlučnost u junaštvu protagonistova putovanja, a ja nisam htio tvrditi da Hazel i Gus nisu junaci, jer sam želio da budu. Htio sam da budu junaci ne zato što su bolesni, nego zato što su donijeli teške izbore.

Greška u našim zvijezdama

Nevjerojatno je suosjećajan portret roditelja. Jeste li taj osjećaj dobili od roditelja koji su iskusili bol kakvu proživljavaju obitelji u knjizi?
Samo sam otišao na večeru s grupom žena koje su zbog raka izgubile djecu ili imaju djecu koja žive s rakom. Bilo je stvarno zanimljivo razgovarati s njima. U mnogo njihovih slučajeva djeca su bila mnogo mlađa. Bile su jako velikodušne čitateljice pune podrške i rekle su mi da sam neke stvari pogodio. Mnogo mi znači čitati pisma djece koja imaju rak ili drugu ozbiljnu bolest – to je najveće iznenađenje.

Mislili ste da im se neće svidjeti?
Mislio sam da se možda mnogoj bolesnoj djeci neće svidjeti. Jako je hrabro i neobično kao zdrav 34-godišnji muškarac objaviti knjigu pisanu glasom 16-godišnje djevojke. Znao sam da će knjiga imati dobar prvi tjedan zbog pohvala, ali nikad, nikad u životu nisam zamišljao ovo. Mislio sam da je ograničenog komercijalnog potencijala.

Knjiga je doživjela izniman komercijalni uspjeh – zašto?
Pa, volim vjerovati da je to zato jer je dobra! Nadam se da je to zato što su likovi odraslih dobro napisani i zato što kod dobre knjige žanrovske odrednice nisu toliko važne. Mislim da žudimo za neironiziranom, nesentimentalnom emocijom na koju je teško naići. Imamo mnogo ironičnih priča, mnogo sentimentalnih priča. Nisam želio koristiti ironiju kao alat stvaranja nemira, ali ipak stvoriti nešto što ukida sve sentimente.

Sinopsis:

‘Zaljubila sam se onako kako toneš u san: polako, a onda odjednom i potpuno.’

Augustus ima sedamnaest godina, Hazel šesnaest. Sretnu se i zaljube jedno u drugo. Ona ima rak u posljednjoj fazi, on je zloćudnu bolest pobijedio, ali ostao je bez noge. Savršeno se dopunjuju, povezuje ih osobit pogled na život i bolest od koje boluju… Njihov zajednički put traje svega nekoliko mjeseci i kao svaka velika ljubavna priča završava smrću.

Ipak, ovo nije knjiga o smrti, već o ljubavi. O tome da junaci izbliza ne moraju biti onakvi kakvima smo ih zamišljali, da svijet nije mjesto na kojem se ostvaruju želje i da istinska hrabrost ne mora uvijek spasiti čovječanstvo. O tome da je i nekoliko mjeseci dovoljno vremena za proživjeti malu vječnost i da su neke beskonačnosti veće od drugih.

O autoru:

John Green je nagrađeni autor s popisa bestselera New York Timesa koji se može pohvaliti nagradama kao što su Printz Medal, Printz Honor i Edgar Award. Dvaput se našao u finalu književne nagrade LA Timesa. S bratom Hankom, John je polovica Vlog-brothersa, jednog od najpopularnijih video-projekata na svijetu. Možete se pridružiti milijunu Johnovih sljedbenika na Twitteru ili ga posjetiti na službenoj web stranici.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More