Vječno kontroverzan: U Beču otvorena velika izložba slavnog Banksyja, on je prozvao lažnom

Više od stotinu radova slavnog Banksyja nalazi se na bečkoj izložbi koju je slavni umjetnik, kao i brojne druge izložbe s njegovim potpisom, nazvao - lažnjakom.

Nakon Istanbula, Pariza, Berlina i Budimpešte, impresivna izložba “The Art of Banksy – Without Limits” stigla je i u bečku dvoranu Sofiensaal u 3. okrugu. Otvorena je 23. srpnja, a prikazuje više od stotinu radova slavnog i kontroverznog Banksyja koji su velikim dijelom reproducirani posebno za ovu izložbu, što uključuje i neke od njegovih najpoznatijih grafita poput Djevojčice s balonom. Nakon razgledavanja radova posjetitelji mogu uživati u desetominutnom filmu koji pruža uvid u stvaralaštvo kralja street arta.

Bečka se izložba od prijašnjih razlikuje po tome što po prvi put uključuje i neke instalacije. Tako posjetitelji, primjerice, mogu vidjeti repliku Banksyjeva studija ili onu kupaonice u obiteljskom domu koju je tijekom pandemije koronavirusa oslikao motivima štakora. Jedinstvenost izložbe leži i u njezinu raznolikom programu koji joj omogućava da postane živo slavlje postignuća nedostižnih umjetnika, i to kroz čak 105 umjetničkih djela, originala, fotografija, grafika, skulptura i nekih instalacija posebno osmišljenih za ovu izložbu koja se može posjetiti sve do 4. listopada.

Foto: Manfred Szlezak

Ipak, u cijeloj priči postoji “kvaka” – sam autor izložbu je nazvao lažnom. “Izložba je u potpunosti organizirana bez umjetnikova znanja ili sudjelovanja”, poručio je. Iako je dosad uglavnom tolerirao neautorizirane izložbe, čini se da više ne želi dopuštati drugima da profitiraju od njegova rada. Tako su njegovi predstavnici nedavno reagirali na izložbu u Italiji, a kao rezultat, šest je predmeta s njegovim navodnim potpisom uklonjeno iz trgovine s poklonima koja je pratila izložbu.

Banksy “radi od doma”: Kupaonica slavnog umjetnika postala je remek-djelo

Tajanstveni majstor grafita Banksy uspio je sačuvati svoj identitet tajnom usprkos ogromnom uspjehu. Ipak, poznato je nekoliko stvari iz njegove biografije – rođen je 1974. u Bristolu i bio je dio bande po imenu DryBreadZ Crew. Inspirirao ga je prvi francuski grafititi umjetnik, Blek Le Rat, koji se smatra ocem grafita. “Svaki put kad pomislim da sam naslikao nešto originalno, otkrijem da je to učinio i Blek Le Rat, samo dvadeset godina ranije”, napisao je svojedobno Banksy.

Godine 2010. Banksy se našao na popisu sto najutjecajnijih ljudi na svijetu kojeg tradicionalno objavljuje časopis Time, u društvu velikih imena kao što su Barack Obama i Steve Jobs. Njegovi radovi mogu se naći na zidovima gradova širom svijeta – od Bristola i Londona do Pariza, od New Yorka do Sydneya. Ono što ga nesumnjivo čini kraljem ulične umjetnosti je njegova sposobnost da nas uzdrma snažnim političkim izjavama koristeći humor i poeziju.

Foto: Manfred Szlezak

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More