TV kviz: Koliko poznaješ kultne hrvatske serije?

Dvadeset serija koje smo odabrali zapravo priča zanimljivu priču o željama gledatelja, televizijskim trendovima i produkcijskim uvjetima koji su se radikalno mijenjali kroz desetljeća.

Povijest hrvatske dramske TV produkcije zapravo je prilično uzbudljiva – još od kraja šezdesetih godina pa sve do početka novog milenija monopol je imala državna Televizija Zagreb, kasnije preimenovana u Hrvatsku radioteleviziju. Ono što većina gledatelja iz tog dugog razdoblja pamti su, naravno, klasici velikih autora, s nekim od najvećih glumačkih uloga ikad ostvarenih na našim prostorima. “Naše malo misto” kao prva humoristična serija, “Kuda idu divlje svinje” kao prvi projekt napisan i snimljen isključivo za televiziju, legendarni “Gruntovčani” i neizostavno “Velo misto” s citatima koji su doslovno ušli u svakodnevni govor samo su neke od serija koje se rado gledaju i danas.

Pamtljive rezultate ostvarila je u tom periodu i produkcija za djecu – “Smogovci” su i danas jedna od najboljih serija za mlade, a tu su još “Jelenko”, “Lažeš, Melita” i brojne druge TV priče koje su djecu, puno prije interneta i pametnih telefona, držale prikovane za male ekrane.

Što je tehnologija postajala jeftinija, rasla je, naravno, i šund-ponuda državne televizije, a svoju je snagu najviše dobila dolaskom komercijalnih televizija na domaće televizijsko tržište. Društvene poruke i radovi velikih pisaca ostali su u sjeni želje za zaradom i prodajom oglasnog prostora, pa su sapunice i telenovele (razlika je, znat će upućeni, ogromna!) došle čak i do prime-time termina, a u novijim vremenima doslovno postale i glavne perjanice programskih shema nacionalnih TV kuća. Nemojmo zaboraviti ni “humoristične serije” u kartonskim studijima s loše recikliranim rekvizitima koje možete pratiti od projekta do projekta.

Nije sve tako crno – masovna produkcija dovela je i do sjajnih, nagrađivanih i obožavanih serija novog doba, a neke, poput “Novina”, zahvaljujući globalno popularnim streaming servisima dolaze do gledatelja diljem svijeta.

Dvadeset najpopularnijih, od TV klasika do smiješno jeftinih proizvoda koji su se proslavili baš zbog nekvalitete, nalaze se u našem perolakom kvizu. Sretno!

 

Više Arteistovih kvizova pronađi ovdje

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More