“Trebaš imati pravo da rikneš”: U Šibeniku se obilježava rođendan Arsena Dedića

Jedan od najvećih hrvatskih kantautora svih vremena idućeg bi tjedna slavio 82. rođendan, a tim povodom u njegovom rodnom Šibeniku organiziraju projekciju filma "Moj zanat".

“Treba se bezuvjetno predati godinama” – tako je Arsen Dedić jednom rečenicom opisao prolaznost ljudskog života i vremena koje podrazumijevamo riječju godina. U utorak, 28. srpnja Arsenu bi bile 82, a upravo tim povodom Tvrđava kulture Šibenik toga dana na Tvrđavi Barone organizira projekciju filma “Moj zanat”. Dokumentarac nadahnutog umjetničkog formata, snimljen je 2014. godine u crno-bijeloj tehnici pod redateljskom palicom Mladena Matičevića.

Film je u Šibeniku premijerno prikazan još 2014., i to uoči zajedničkog Arsenovog nastupa sa suprugom Gabi i sinom Matijom na Tvrđavi sv. Mihovila. U utorak ćemo se nanovo podsjetiti na Arsenovu, ne samo kantautorsku veličinu, već i na osobni život kojeg kroz film pratimo od Arsenovih skromnih dječačkih dana pa sve do vremena kada je formiran kao svestran umjetnik, cijenjen u međunarodnim okvirima. Projekcija dokumentarca “Moj zanat” još je jedan od podsjetnika na Arsena od kojeg uvijek možemo nanovo učiti i nanovo ga interpretirati u različitim periodima naših života, što je bogatstvo koje za sobom ostavljaju tek rijetki.

“Arsen Dedić autor je brojnih izvanrednih pjesama koje su postale dio naše kulture i identiteta. A kako to obično biva kod velikih umjetnika, on je čovjek koji postoji u dva svijeta: u jednome žive veličine ravne njemu, a u drugome je on sam, običan čovjek iz susjedne ulice koji pokušava dostojanstveno kormilariti vlastitim životom, koji ga je odavno nadrastao”, stoji u opisu filma koji se, među ostalim, dotiče i Arsenove transplatacije jetre u Padovi.

“Kad je bilo biti ili ne biti, naravno, više, ne biti, mislio sam o tome… Imao sam osjećaj u sebi da idem dalje, jer to nije kraj. Nemam pravo riknuti ako imam djecu, unuke i Gabi. Nemam pravo umrijeti. Trebaš imati pravo da rikneš”, izjavio je Arsen Dedić u filmu “Moj zanat”.

“Trag u beskraju”: Glazbeni spektakl kao sjećanje na legendarnog Olivera Dragojevića

Tvrđava kulture Arsenove je rođendane i dosad obilježavala koncertima na kojima su, među brojnim umjetnicima, sudjelovali i Matija Dedić i Gabi Novak, Lea Dekleva, Jazz orkestar HRT-a, Klapa Maslina, Zoran Predin i Damir Kukuruzović… U ovoj godini, koja je ujedno i peta obljetnica smrti jednog od najvećih hrvatskih umjetnika, Arsenu je Šibenik odao i trajnu počast, imenovanjem novog gradskog javnog prostora Kućom umjetnosti Arsen, koja će novim generacijama, djelujući pod Arsenovim patronatom, predstavljati i poticati razvoj umjetničkih vrijednosti koje je i Arsen zagovarao.

Kreativci, pozor! Kuća umjetnosti Arsen traži novi vizualni identitet

Zadovoljstvo odlukom da nova kuća kulture i umjetnosti nosi Arsenovo ime ne krije ni obitelj Dedić. “Presretna sam i ganuta, očekujući i dočekujući odgovor na sve što je Arsen dao našem gradu i zbog čega mu mi, Šibenčani, uzvraćamo ljubav i privrženost koju nam je Arsen cijelim svojim bićem davao, zbog čega vam svima neizmjerno hvala“, izjavila je Gabi Novak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More