Traži se hrvatski Jo Nesbo!

sismisZa sve koji su se oduvijek željeli upustiti u pisanje krimića, a nisu nalazili dovoljno motivacije za taj posao, dobra vijest stiže iz naklade Fokus, poznate između ostalog po tome što su na hrvatsko tržište izbacili romane Jo Nesboa.

Natječaj „Potraga za novim hrvatskim krimićem“ koji naklada Fokus organizira zajedno s Večernjim listom, otvoren je  25 . veljače i traje tri mjeseca.

– Hrvatska je književnost jedna od rijetkih u Europi u kojoj žanrovska književnost gotovo da i ne postoji. Zakazali smo u najpropulzivnijem sektoru izdavaštva, onome na kojem se i temelji izdavački biznis. Hrvatska spisateljska elita, a i nemali broj nakladnika, zaboravlja da knjiga ne egzistira u zrakopraznom prostoru nego na tržištu i da je ponajprije namijenjena publici. Zato iznenađuje indiferentnost prema popularnoj literaturi, unutar koje krimić zauzima istaknuto mjesto. Tržišni princip nije jedini razlog zašto smatramo da je krajnje vrijeme za pokretanje novog hrvatskog krimića. Danas europski krimić nudi puno više od dokone zabave, on je socijalna slika društva, poručuju iz Fokusa, kuće u kojoj ne vjeruju u podjelu književnosti na „elitnu“ i „popularnu“.

Ta je vrijednosna podjela, smatraju raspisivači ovog natječaja, zastarjela i neutemeljena.

– Indikativan je nedavni slučaj nedodjeljivanja nagrade Kiklop samo zato što knjiga ne pripada tzv. visokoj književnosti.  Nas rasprave ovog tipa ne zanimaju. Dobra knjiga je jednostavno dobra knjiga, bez obzira na svoje „podrijetlo“. A kad je riječ o krimićima, tko može osporiti literarnu vrijednost Conanu Doyleu, Agathi Christie, Georgeu Simenonu ili pak suvremenim autorima poput  Stiega Larsona, Joa Nesboa ili Pavla Pavličića?! – vele u Fokusu.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

Pravo natjecanja imaju svi građani Hrvatske i građani iz inozemstva koji pišu hrvatskim jezikom.

Natječaj je anoniman. Autori svoj rad potpisuju šifrom, a uz njega u zatvorenoj koverti šalju svoje podatke: puno ime i prezime, telefon,  adresu i email adresu.

Na natječaj se šalje prvih 30 kartica romana te dvije kartice s detaljno opisanim sadržajem, koji uključuje i završetak romana.

Radovi se šalju na adresu: Fokus Komunikacije d.o.o. Bužanova 20A, 10000 Zagreb, s naznakom za Novi hrvatski krimić.

Sve pristigle radove ocijenit će stručni žiri sastavljen od urednika Fokusa i Večernjeg lista. Stručni žiri ne obrazlaže svoje odluke, osim u slučaju pobjedničkog rukopisa. Rukopisi se ne vraćaju.

Žiri zadržava pravo da ne proglasi pobjednika u slučaju izostanka kvalitetnog rukopisa.

Pobjednik natječaja osvaja nepovratni avans u iznosu od 10 tisuća kuna za objavljivanje romana u izdavačkoj kući Fokus Komunikacije.

MH

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More