Trag jedne demokratske ideje: Izložba “Autorska čestitka” vraća nas u lude osamdesete

Izložba otkriva koji su sve životni, ideološki i estetski problemi vladali umjetničkom scenom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

U Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevka danas se otvara izložba “Autorska čestitka – novi sadržaji za stare običaje” autorice Branke Hlevnjak, a moći će se razgledati do 15. siječnja 2021. godine. Od 1983. do kraja osamdesetih, umjetnici i dizajneri svake su godine, naime, izrađivali svoju unikatnu autorsku čestitku u obliku razglednice ili male grafike. Akcija pod imenom “Autorska čestitka” imala je za cilj popularizirati suvremenu umjetnost i promijeniti u širokoj javnosti percepciju o tome što čestitka jest, odnosno odbaciti stereotipe koji su bili redovito na tržištu. Izložba sadržava otisnute ili originalne predloške za autorsku čestitku, aktualizirajući na taj način iste ciljeve.

“Avangardna misao vodila je prema ukinuću elitizma i demokratizaciji umjetnosti. Težila je svakidašnji život oplemeniti estetskim užitkom oblikovanja čija se ljepota temelji na praktičnosti i pristupačnosti. U tom duhu demokratizacije društva i likovne umjetnosti koja mu je sastavni dio, u želji za oplemenjivanjem starih običaja čestitanja i darivanja u blagdanske dane zamišljena je akcija ‘Autorska čestitka’. Ona je postala komunikacijski most između uglednih umjetnika, mladih, svježih i nepoznatih punih želja za takvim zadatkom; između slikara, grafičara i dizajnera i publike koja je tu ideju o novim sadržajima za stare običaje rado prihvatila uz vrlo povoljne cijene. Bilo je to 1983. godine. Promocije su se održavale u Galeriji Događanja, ali i knjižarama i knjižarskim klubovima poput Stvarnosti, gdje je bio Klub 42 osnovan za likovna događanja. Autorska čestitka bila je revolucionarna novost na tržištu stereotipnih čestitki”, piše Branka Hlevnjak u predgovoru izložbi.

U studenom 1984. u novootvorenom Klubu 42 u Salonu knjiga, knjižare Stvarnost na Rooseveltovom trgu u Zagrebu postavljena je prodajna izložba AUTORSKE ČESTITKE čiji je popis autora impozantan: Ivan Antolčić, Belizar Bahorić, Mladen Bašić Bibi, Krešimir Bauer, Peruško Bogdanić, Vladimir Dodig Trokut, Boris Dogan, Nedeljko Dragić, Jadranka Fatur, Zvjezdana Fio, Vera Fischer, Josip Generalić, Greiner&Kropilak, Živko Haramija, Željo Hegedušić, Roland Herr, Helena Klakočar, Dragutin Dado Kovačević, Nikola Koydl, Ivan Kuduz, Ninoslav Kunc, Vjera Lalin, Ivan Lesiak, Ivan Lovrenčić, Jadranka Nikolić (Bačić), Ratko Petrić, Marija Putra-Žižić, Nikola Reiser, Sanja Simonović, Zvonimir Šepat, Hrvoje Šercar, Miroslav Šutej, Boris Švaljek, Ivan Švertasek, Žarko Tomazetić, Branka Uzur, Žarko Vijatović. Posljednji ciklus Autorske čestitke tiskan je krajem 1988. za novu 1989. godinu.

“Godina 1989. bila je uostalom prijelomna godina; pao je Berlinski zid i kapitalizam je proširio svoje tržište na sve zemlje; pao je i socijalizam i s njim i tadašnje hrvatsko gospodarstvo. Ova je izložba naznaka i trag jedne demokratske ideje koju je osmislio 1983. Dragutin Dado Kovačević, provodila Galerija Događanja, a podržao Centar za kulturu Pešćenica, te svi autori i umjetnici koji su u njoj učestvovali”, zaključuje Branka Hlevnjak.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More