Top-lista Arteista: Odabrali smo deset najboljih domaćih pjesama 2020. godine

Nepristrani kakvi jesmo, bacili smo uho u sve kutove glazbene scene te u moru stilskog kreativluka i literarnog lukavluka odabrali deset pjesama koje su usred pandemije isplivale iz teške konkurencije i uljepšale nam svakodnevicu.

Da se razumijemo, glazba nije natjecanje, a priznanje za muzičku izvrsnost u čudnoj 2020. godini zaslužuje puno više od deset pjesama. Imajući sve to na umu, u našem godišnjem odabiru vodili su nas raznovrsnost, kantautorstvo, neočekivana imena, muda i, naravno, reakcije javnosti. Pa, krenimo redom!

10) “Mali android” – Pi

Pi je zapravo Ivana Picek, a kad ne stvara glazbu, specijalizira psihijatriju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Možda je baš zbog toga njezina glazba psihodelična i, najblaže rečeno, nije krojena za konvencionalne top-liste, već je puno primjerenija za underground klubove i slična druženja. “Ja sam mali android, u meni ne postoji id”, pjeva u high pitchu osebujna Pi, a njezine blesave stihove prate i upečatljive vizualizacije. Ivanin glazbeni izričaj možda nije za svačije uho, ali kad i ako mu date priliku, ulazite u svijet sarkazma, igre i, ako smijemo dodati, sasvim dobre glazbe.

Pi, talentirana glazbenica i mali android: “Inspirira me spajanje naizgled nespojivog”

9) “Voli me” – Pocket Palma ft. Mangroove

Željka iz grupe Mangroove ove je godine izdala prvi album pod pseudonimom Je Veux, a prilično aktivan, pandemiji unatoč, bio je i electro dvojac (ili trojac, kako kad) Pocket Palma. Iz mora izdanih pjesama, u uhu, srcu i glazbenom zapisniku najčvršće ostaje suradnja u singlu “Voli me”, koja kombinira najbolje od njihova dva glazbena svijeta – Pocket retro i Mangroove toplinu. “Reci mi nešto lijepo, šapni mi nešto meko da me zagrije kroz noć”, pjeva Željka podsjećajući na festivalske osamdesete godine prošlog stoljeća, a odličan aranžman cijelu priču s lakoćom postavlja u današnje vrijeme.

Najzabavnija ovogodišnja hrvatska glazbena priča zove se – Pocket Palma

8) “YSL” – Full Ferry & Bruns Lay ft. Josipa Lisac

“Osamnaestogodišnja djevojka trči, želi što prije stići na tramvaj na Jelačić placu. U ruci nosi ogroman komad pizze i pritom jede. On joj je skoro ispao iz ruke, ali ona onako uspijeva spasiti ga, ali joj je zato ispao komad rastopljene mozzarelle koji se za njoj povlači u jednoj tankoj, svilenoj niti, skroz cijelom Gajevom se vuče za njom”, ispričala je svojedobno Josipa Lisac i ušla u legendu. Davno gostovanje u emisiji “Latinica” već je godinama ultimativni viralni hit na YouTubeu – video nazvan “Pizza i smisao života” postao je s vremenom neizostavni dio domaće pop-kulture, kao, na kraju krajeva, i njegova protagonistica. Od ovog ljeta se nalazi i u pjesmi “YSL” koju potpisuju Full Ferry i Bruns Lay, dio je njihova aktualnog albumu “House Vibra” i, stavimo zezanciju načas po strani, zvuči sjajno.

[VIDEO] Legendarna anegdota Josipe Lisac pretočena u najzabavniji ovoljetni hit “YSL”

7) “Zovi ju mama” – Aklea Neon

Uoči ovogodišnje Dore, Aklea Neon bila je poznata na underground sceni, a onda se dogodio ekološki spjev o Majci Zemlji, visoko (i neočekivano) četvrto mjesto u finalnom poretku te medijska pozornost koju ova mlada glazbenica, složit će se mnogi, odavno zaslužuje. Kombinirajući afro beatove sa svojim nekonvencionalnim stihovima, Aklea je ubrzo postala “novo vruće ime domaće glazbene scene”, a unatoč činjenici da je u 2020. izbacila još nekoliko pjesama, “Zovi ju mama” je bez sumnje njezin najuspješniji ovogodišnji ubod (pravopisnom zajebu unatoč). “Hej, stani, kak’ to brineš o svojoj mami?!”, upozorava nas Aklea u pjesmi koja poziva na dvije naoko nespojive stvari – brigu o planetu i mrdanje bokovima.

“Masni beat koji ulazi pod tjeme”: Aklea Neon preporučuje albume koji su joj obilježili život

6) “Bolovi” – Andrea Qubrick

Rijetki se sjećaju da je Andrea Čubrić 1998. godine zamijenila Vannu u grupi ET, nekoliko godina kasnije izdala sjajan konceptualni album “Blu”, a onda se povukla iz javnosti i počela pisati pjesme za druge izvođače. Ova vrsna glazbenica nikako da dobije zasluženih pet minuta slave, a priča će se možda donekle promijeniti zahvaljujući njezinom aktualnom singlu “Bolovi”. Osim dobrog glasa, Andrea je u njemu pokazala svoju skladateljsku vještinu u maniri najvećih hitmejkera – pjesma nije nikakav simfonijski doseg, ali priču o bolovima/sokovima/trolovima/stolovima ćete nakon prvog slušanja, što od čuđenja, što od želje za daljnjom analizom, upaliti barem još jedanput.

5) “Umoran” – Vojko V

“Subota navečer, ja i žena doma sidimo, slažemo lego, život nam se vrti oko bebe, to mi loše pada na moj ego”, priznaje Vojko V u ovogodišnjem hitu “Umoran”, prošaranom sampleom davnog istoimenog kafanskog hita Jasmina Stavrosa. Nakon što je opjevao Lidiju Bačić, organizatore koji muljaju i splitsko stanje uma, na red je došao ep o njegovoj vlastitoj obitelji, prinovi i neizbježnoj činjenici da je dijete postalo glavna zvijezda kuće. Razulareni život hip-hop zvijezde sveo se, prema priznanju u pjesmi, na zakonitosti s kojima se može poistovjetiti svaki mladi roditelj – pelenu minjaj, kolica guraj, idemo tata, ljuljačku ljuljaj!

Vojko V preporučuje pet albuma koji su mu obilježili život

4) “Boje” – Nika Turković

Iako je 2020. glazbeno bila oskudna i “na rezervi”, jedna je glazbena karijera u ovim skromnim hrvatskim uvjetima ipak stigla eksplodirati. Nika Turković je opravdala povjerenje i medijsku pažnju iz prošle godine, pa je u ovoj objavila dva uspješna singla – “Gledaj me sad” i “Boje”. Prvi je plesniji, možda i pamtljiviji, podsjeća na Nipplepeople i komplimentira Nikinim vokalnim sposobnostima, ali na našu godišnju listu ipak uvrštavamo “Boje”, pjesmu u kojoj se Nika dokazala kao pjevačica i autorica, otvorivši novi “kreativni bazen” u kojem nisu samo pjesme za tinejdžere.

Nika Turković: “Glasno, neotesano i besmisleno vrijeđanje nije obeshrabrujuće, ali umara”

3) “Daleko iza nas” – Maja Posavec

Spoj šansone i nečeg novog, prepoznatljiv autorski pečat prošaran sjetom u melodiji i stihovima – sve to vrijedi za čitav autorski opus Maje Posavec, a pogotovo za pjesmu premijerno predstavljenu na (za ovakvu kvalitetu potpuno neprimjerenom i nepripremljenom) ovogodišnjem Zagrebačkom festivalu. Pjesma “Daleko iza nas” je dio novog Majina albuma, a na top-listama krajem ju je godine naslijedio singl “Biljke”, još jedna odlična pjesma iz glazbene tvornice svestrane glazbenice i glumice. Ipak, za godišnju top-listu biramo ovu laganiju, jer je savršeno pristajala uz ljeto, cvrčke i polupraznu plažu.

Maja Posavec: “Čvrsti estradni zid danas teško može probiti nešto drukčije”

2) “Dāw Yĕn” – Nemanja

Luka Šipetić je prije pet godina okupio vrsne glazbenike iz nekoliko domaćih bendova i napravio projekt koji je u 2019. i 2020. doživio svoj kreativni i medijski uzlet. Sjajni album “Tarot Funk”, a onda i njegov nasljednik “Cosmic Disco” pravi su dokazi da prepoznatljivi zvuk grupe Nemanja nije tek proizvod napušavanja u nekoj studentskoj sobi (momci, isprike ako ne duvate, ovo je čisto figurativno), već rezultat talenta, rada i zanimljivog glazbenog promišljanja. Na ovom se popisu doista može naći bilo koja pjesma s potonjeg albuma, a mi biramo onu koju su odabrali za singl i pridodali joj zanimljiv spot.

1) “Puna memorija” – Vanna

Ako ste na prvom mjestu godišnje liste očekivali alternativu, frule izrađene od eko-materijala i(li) semplirane zvuke kapanja vode sa slapova Krke – zaobiđite ga. U čudnoj godini u kojoj su zbog pandemije pjesme nove pjesme izdavali samo najhrabriji (ili najluđi, ovisno s koje strane gledate) za tron smo odabrali savršeni primjerak hrvatske pop glazbe. Priča ukratko ide ovako – nakon što je dvadesetak godina uglavnom izvodila pjesme drugih autora, Vanna se u posljednje vrijeme ozbiljno primila pisanja pjesama. Da je na estradnoj sceni stasala nova kantautorica, dalo se naslutiti pjesmom “Izmiješane boje”, u “Lošem trenutku” svi su prepoznali promjenu i pohvalili osobniji pristup, a “Puna memorija” spojila je sve od navedenog te na samom kraju godine zasjela na vrh većine radijskih i inih top-lista. Povezavši ljubavnu priču s fenomenom današnjice (krcatim mobitelom s previše fotografija), Vanna je održala malu lekciju pop muzike i pokazala kako se prolazni trend nenametljivo, a opet upečatljivo može uklopiti u nešto puno veće i trajnije.

Plesni ritmovi i veliki glasovi: Vanna preporučuje pet albuma koji su joj obilježili život

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More