Kultura džabe: Tjedni vodič kroz besplatnu kulturu

Kultura koja te neće opaliti po džepu? Ona postoji! Na početku tjedna, evo novog vodiča kroz kulturne događaje koji koštaju ravno nula kuna. Kao i uvijek, probrali smo najbolje od izložaba, koncerata, predstava – i uskratili ti priliku za jadikovku zbog nemogućnosti kulturnog uzdizanja. Nemaš više izgovora, čak ni ako si siromašna i/ili škrta!

 

PONEDJELJAK 19. 3.

Krešimira Gojanović, Bića oko nas – Celebrity Animals, Fotogalerija Dubrava u 19 sati

Umjetnica i kulturna aktivistkinja dugog jezika, poznata po ustajanju protiv ne-fer i netransparentnih praksi cehovskog udruženja likovnjaka u HDLU-u, Krešimira Gojanović ovog ponedjeljka predstavlja ciklus portretne fotografije kojima u zvijezde promiče – životinje. Sintagmu Celebrity Animals u naslovu izložbe, objašnjava ovako: 

“Izazov mi je bio raditi close-up portretnu fotografiju ptica i životinja koje sam sretala, tako da im se približim u najvećoj mogućoj mjeri i razvijem neki odnos s njima, da ta životinja ili ptica opušteno i svojevoljno pristane pozirati mi. A to nije uvijek bilo jednostavno: šumska bića imaju profinjena čula i oprezna su prema ljudima, te je za fotografa prirode iznimno važno da se i on sam nekako uglasi iznutra, da izvježba svoju percepciju, da pruži životinji svojim prisustvom osjećaj mira i sigurnosti.”

 

Marko Pogačar, Zemlja Zemlja, Kino Europa, Varšavska 3 u 19 sati

Fraktura poziva na predstavljanje knjige pjesama Marka Pogačara Zemlja Zemlja, o kojoj će uz autora govoriti Ivica Prtenjača i Roman Simić. Zagrijte se za ovaj događaj čitanjem odličnog teksta Bonislava Kamenjaševića na Arteistu, koji kaže da se “u pogačarskim Divljim dlanovima, dekonstrukciji fenomena stadiona i navijanja, dobro naziru, kako se to voli reći, slijepe pjege društva: ”konačno, što sa svim drugim? Doručak mački, aorist glagolu, / bogovi ubogima. hladna domovina.” Tema: Akcija je tema Hrvatska: ”na što liči zemlja: na zrno graška zaboravljeno u džepu hlača, / sto puta oprano.” Noć je pala na zemlju – poručuje nam lirski subjekt – stalno se boreći s noću iz koje želi izaći zorom i plamenom u novi dan: ”na što noću noći / liči noć?” U ovoj zemlji, ”ovdje se kolje po kućama”, također nam poručuje. 

 

UTORAK 20.3.

Ana Petrović, Moj grijeh, Galerija na katu, KIC, Preradovićeva 5 u 18 sati

“Ana barata svojom kreativnošću nesputana visokom tehnologijom i zahtjevnom produkcijom. Ona je jednostavno žena od ideje koja je savladala intuitivni pristup stvaranju koji ne bježi od njezine vlastite fascinacije erosom, a nije ni u strahu od banalnog i trivijalizacije prezentiranoga.”

“Iz svega toga ni ne začuđuje da je upravo Pičkin dim izvučen kroz medije kao važna stvar, jer je baš taj rad sadržavao onu potrebnu mješavinu visoke estetike i populizma koja je tako precizno rasjekla suvremeno hrvatsko društvo na nekoliko dana. Rez koji je ostao zarast će vrlo brzo, no ostat će trag koji će godinama govoriti da i visoko estetizirani radovi mogu pronaći svoj put do publike”, piše o ovoj izložbi Emil Matešić.

 

Mihael Puntarić, Slike u prostoru, Galerija Karas, Zvonimirova 58, u 19 sati

Galerija Karas preselila se prošlog tjedna u svoj novi prostor u Zvonimirovoj ulici, a u nizu izložaba koje će se održati ove sezone, prva je ona Mihaela Puntarića. U predgovoru izložbi Petra Šlosel piše:

“Svojim najnovijim radom Mihael Puntarić u potpunosti se oslobađa svakog sadržaja, konteksta, čak i ekspresije. Istinski u duhu minimalističke umjetnosti autor teži potvrđivanju slike kao umjetničkog predmeta svjesnim svrstavanjem uz stvaralaštvo autora poput Maleviča, Reinhardta ili pak predstavnika Novih tendencija u njihovom poimanju umjetnosti. U ovom slučaju, Mihael Puntarić prakticira izrazito materijalni način slikanja, odnosno konstruiranja umjetničkog predmeta, koji isključuje njegovu simboličku i referentnu dimenziju.”

 

Lutkokaz, Umjetnička akademija u Osijeku (UAOS)

Da ne bi ispalo da je kultura dostupna svima samo u Zagrebu, evo jednog zanimljivog događaja koji se održava u Osijeku i potpuno je besplatan. Riječ je o Lutkokazu, međunarodnoj reviji lutkarstva vođenoj krilaticom “Animacija bez granica”, koja počinje u utorak i trajat će do 23. ožujka. Lutkokaz spaja tradiciju i suvremenost,  ispitujući granice animacije.

Boje vrhunske tradicije brani Dávid Fekete čije je kazalište 2013. godine proglašeno najboljim uličnim teatrom u Mađarskoj. Dávid stiže s tradicionalnim mađarskim lutkarskim junakom Vitézom Lászlóm s kojim će uveseljavati publiku na ulicama Osijeka. Za suvremeni izričaj zaduženi su gosti iz Slovenije, kazalište Moment s predstavom Viktorija 2.0 u režiji Zorana Petroviča. Predstava na zanimljiv način spaja izvođača, lutku i predmet, i sve to u zagrljaju novih tehnologija. Fekete i Petrovič na Lutkokazu će biti u dvostrukim ulogama, odnosno održat će i radionice za studente. Njima će se pridružiti hrvatski Talijan Giulio Settimo, bivši student Umjetničke akademije, danas vrsni i nagrađivani glumac i lutkar.

„UAOS je jedina akademija na ovom području i šire koja njeguje lutkarstvo kao granu umjetnosti. Zato mislim da je naš zadatak da na Lutkokazu pokažemo što je to lutkarstvo i što se sve skriva pod tim imenom. Mi ćemo, kao i dosad, dati sve od sebe, a na gledateljima je da dođu i uživaju“, istaknuo je ovogodišnji umjetnički voditelj revije, Hrvoje Seršić.

Raspored revije je ovdje.

 

SRIJEDA 21. 3.

Bálint Szombathy, Znakovi grada, Galerija Vladimir Bužančić, Trg Narodne zaštite 2, Remetinec u 20 sati

U galeriji novozagrebačkog Centra za kulturu otvara se izložba Znakovi grada mađarskog fotografa Bálinta Szombathyja. Ukupno će biti predstavljeno 38 fotografija starijega datuma, iz 70-ih godina 20. stoljeća. Nekoliko stotina drugih, recentnijih djela prikazano je u obliku digitalnih projekcija ili digitalnih grafika na platnu i papiru.

 

ČETVRTAK 22. 3.

Priušti si jedan potpuno nekulturan dan – jer ti to zaslužuješ! Ostani doma i čitaj prljave priče Književne Groupie. Zatim, skupi siću po kauču i naruči novu knjigu Pavla Svirca, Slikaranje, za spektakularnih 49 kuna. Pošalji adresu na info@arteist.hr i knjiga ti stiže istog dana ako si u Zagrebu. Dobit ćeš i besplatni Arteistov blokić.

 

Književna Groupie 2 Strovaljivanje

PETAK 23. 3.

Koncert Lidije Bajuk, Kulturni centar, mala dvorana, Dubrava 51a, u 19.30

 

Lidija Bajuk je zakon, a njeni nastupi su mala čuda. Iskoristite priliku i dođite na ovaj besplatni koncert.

Među brojnim nagradama za književnost i glazbu, Lidija Bajuk dobitnica je diskografske nagrade Porin (2006., 2015.) i nagrade Franjo Ksaver Kuhač Hrvatskog društva skladatelja (2014.). Jedna je od utemeljiteljica suvremene hrvatske etnoscene, koja više od trideset godina kontinuirano predstavlja hrvatsku tradicijsku glazbu u domovini i svijetu, drukčijim načinom izvedbe od uobičajene nastojeći zaživjeti zaboravljene stare hrvatske napjeve. Iznenađujući komentari vrsne glazbenice, književnice i znanstvenice izabranom repertoaru pjesama priskrbljuju dubinsko razumijevanje i osiguravaju im nov život. Svojevrsno metafizičko putovanje suglasje je glazbene tradicije i osobnog nadahnuća o prožimanju makrokozmosa i mikrokozmosa.

NEDJELJA 25.3.

Trči, Lola, trči, Kino Europa, Velika dvorana, 19 sati
U okviru svog programa Kinolektira posvećenog antologijskim filmovima, zagrebačko kino Europa u nedjelju, 25. ožujka, prikazuje jedan od najuspješnijih njemačkih filmova svih vremena, ‘Trči, Lola, trči’ redatelja Toma Tykwera. Taj kultni eksperimentalni triler inspiriran teorijom kaosa prikazuje se u povodu 20 godina otkad je snimljen. Među brojnim nagradama koje je film osvojio su i nagrada publike na Sundanceu te sedam Njemačkih filmskih nagrada, a bio je nominiran za Zlatnog lava na venecijanskoj Mostri i za Europsku filmsku nagradu za najbolji film. Film se prikazuje u suradnji s Goethe-Institutom, a zagrebačku publiku u projekciju će uvesti filmski kritičar Boško Picula.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More