Tilda Swinton spava u staklenoj kutiji u MoMA-i

Kao da pojavljivanje u novom video spotu Davida Bowieja nije bilo dovoljno ekstravagantno, Tilda Swinton sada se upustila u spavanje u MoMA-i. Riječ je o nenajavljenom performansu iznenađenja pod nazivom “The Maybe” koji će se održavati nasumično izabranih dana.

Tilda Swinton izvodit će nenajavljeni i nasumični performans spavanjem u staklenoj kutiji unutar muzeja. U subotu je bio prvi takav dan. Svaki performans traje cijeli dan dok je muzej otvoren’, kazao je izvor napominjući kako osoblje muzeja uopće nije znalo za njezin dolazak. Glumica spava u staklenoj kutiji u kojoj se nalaze samo madrac i boca vode, a lokacija kutije može se mijenjati ovisno o njezinim željama.

Performans The Maybe prvi je put izveden još 1995. godine u londonskoj Serpentine Gallery kada je Swinton došla na ideju o ovom djelu i zamolila umjetnicu Corneliju Parker da s njom sudjeluje u instalaciji. Glumica je kasnije ponovila performans u rimskom Museo Barracco.

Swinton i MoMA o ovom performansu pregovaraju još od 2005. godine, kada je glumica snimala scene za MoMA-Creative Time filmsku instalaciju, mjesečare Douga Aitkena, koja je uključivala osam filmova koji su se 2007. projecirali na eksternim zidovima MoMA-e. Glavni kustos muzeja Klaus Biesenbach, čovjek zaslužan za realiziranje performansa u sklopu kojeg je Marina Abramović u atriju muzeja nepomično sjedila 736 sati i 30 minuta, potvrdio je da će se Tildin performans održavati nasumično tijekom cijele godine na različitim muzejskim lokacijama.

‘Sastavni dio inkarnacije performansa The Maybe u MoMA-i jest to što nije objavljen raspored održavanja, nije objavljena ni izjava umjetnika, iza ovog kratkog djela ne postoji izjava muzeja, nije objavljena fotografija ni profil. Oni koji uspiju svjedočiti ovom djelu, živom i stvarnom, dijele vrijeme: sad je vidimo, sad ne vidimo’, stoji u dopisu.

Za dodatnu Swinton akciju, provjerite govor o Davidu Bowieju kojeg je glumica održala na otvaranju velike izložbe David Bowie Is u Victoria and Albert Museum prošlog tjedna. Također, ako već niste, provjerite njezino pojavljivanje u Davidovom video spotu za singl The Stars (Are Out Tonight).

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More