Tigran Kalebota i Psihomodo Pop – Ritam više neće biti isti

Prije dva tjedna došli smo u njihovu garažu u Sigetu. Tamo već godinama stvaraju i sviraju. Njihova je to oaza u kojoj se skupilo mnoštvo uspomena iz povijesti benda, Gopčevih crteža i jedan prazan frižider. Sljedeće godine slave 35 godina postojanja, pa je to bio i povod našem susretu i razgovoru o dugačkoj karijeri, novim albumima  i velikom koncertu koji će se dogoditi 2. lipnja sljedeće godine na zagrebačkoj Šalati. Tigi je usisavao, Šparka prebirao po gitari, a Gobac pričao. Ekipa je to uz koju se ne možete ne nasmijati. I to dobro. Pogotovo kada dijele svoja sjećanja i dogodovštine. Tigran se tako prisjetio kako ih je zaustavila policija dok je vozio Gopca na volanu po Zaprešiću, a Gobac kako je zgrozio auditorij na jednom Porinu kada je na pozornici, u live prijenosu, izjavio: ”Draga nacijo, započnimo felacijo.” Anegdota je bezbroj, a pažljivo ih je slušala i ekipa koja je došla onamo s prijedlogom scenarija za dokumentarni film o Psihomodo Popu, koji bi se uskoro trebao početi snimati. Nema sumnje za to neće nedostajati materijala, počevši od 1983. godine.

Tada je nastala grupa Psihomodo Pop. Grupi Neron, u kojoj su svirali Tigran Kalebota Tigi i Smiljan Paradiš Šparka, pridružio se Davor Gobac, a s njegovim dolaskom mijenjaju i ime. Kasnije im se pridružuju Saša Novak Radulović i Vlatko Čavar Brada. Radulovića kasnije zamjenjuje Jurij Novoselić Kuzma godine 1995., i to je donedavna postava. Ipak još je pet godina trebalo proći od te 1983. do snimanja prvog albuma Godina zmaja 1988. godine. Iako su već punili klubove i imali svoju publiku, diskografska kuća Jugoton ocijenila ih je neprofitabilnima. Gobac se prisjetio vremena kada su ipak uspjeli demantirati sve skeptike: ”Svi su mislili da to nije komercijalno i onda kad su prodali 60 000 primjeraka ploča u nekoliko mjeseci, onda smo i mi i oni shvatili da su bili u krivu.”

U ovih 35 godina, kaže nam, nije se ništa promijenilo, imaju bend koji im je veliko zadovoljstvo, i dalje sviraju rock and roll. Nisu nikad ni prestali tijekom ova tri i pol desetljeća. Pitamo ih žive li i dalje rokerski život na način na koji mi laici to zamišljamo? Odgovor je negativan, žive uredno, zdravo se hrane, vježbaju. Iako onaj prazan frižider s početka priče ne ulijeva povjerenje, sve ostalo, doista, upućuje na to. ”Mislim da danas ti rokeri koji su ostali i velike su zvijezde žive pet puta urednije nego ja. Ja volim trenirati jer se bolje osjećam i bolje izgledam, a i kad sviraš rock and roll i popneš se na binu poželjno je imati kondiciju”, kaže Gobac.

Bilo to od vježbanja ili ne, činjenica je da vas, čim uzmu instrumente u ruke, zapljusne val energije i postanete odmah svjesni zašto su toliko dugo opstali na sceni. Zasvirali su jedan od svojih posljednjih hitova Sve će biti u redu. I bit će, ali neće biti isto. Otišli smo iz njihove podrumske garaže, nesvjesni da imamo posljednji intervju s bendom u ovoj postavi.

Nije prošlo ni deset dana od tih velikih planova za veliko slavlje, kada je odjeknula vijest o smrt bubnjara Tigrana Kalebote. Onda veliki šok i velika tuga. Psihomodo Pop se oglasio samo kratkom objavom na Facebooku, jer riječi sada i jesu suvišne. Gopčeva utučenost vidi se i u kratkoj izjavi koju je dao za Arteist: ”Tigi je bio dio familije. Kao što je Brada rekao, ništa više neće biti isto. Ne znam kako ćemo i kaj ćemo dalje, morat ćemo naći nekog tko će nastaviti s nama dalje, a Tigrana ćemo se sjećati uvijek kao jedinog pravog i originalnog bubnjara grupe Psihomodo Pop.” Umro je od srčanog udara, u 54. godini.

Psihomodo Pop, nema sumnje, će nastaviti dalje, ali kreativna sinergija koju su imali s Tigranom Kalebotom, a koja ih je i činila toliko posebnima, neće više biti ista.

Maruša Stamać

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More