[SPOILER ALERT] “The Undoing”: Intrigantna i zabavna serija – sve do bizarne zadnje scene

Holivudske zvijezde i zanimljiva knjiga bili su dovoljni za veliki medijski interes. Onda je došla zadnja epizoda i svi su podivljali - i u seriji i na društvenim mrežama.

The Undoing (Slom), 2020., miniserija, 6 epizoda
Režija: Susanne Bier
Scenarij: David E. Kelley, Jean Hanff Korelitz
Glume: Nicole Kidman, Hugh Grant, Donald Sutherland, Noah Jupe, Édgar Ramírez, Lilly Rabe, Matilda De Angelis, Noma Dumezweni, Ismael Cruz Córdova

Svijetu nedostaje dobra stara serija. Onakva kakve su se “nekad radile” – sa svim svojim manama i prednostima. Potvrđuje to i ogroman interes, a onda i reakcije na rasplet “Sloma” (“The Undoing”), šestodijelne priče koja je ovog tjedna na HBO-ovim platformama došla do svog kraja, a koja je raspletom razočarala kritičare i užarila društvene mreže.

Serija “The Undoing” je okarakterizirana kao psihološki triler, bazirana je na romanu “You Should Have Known” američke spisateljice Jean Hanff Korelitz, a za male ekrane prilagodio ju je svemoćni David E. Kelley, suprug glumice Michelle Pfeiffer zaslužan za neke od najvećih TV hitova devedesetih, kao što su “Ally McBeal”, “Chicago Hope” i “The Practice”, ali i za recentnije televizijske uspješnice, poput “Big Little Lies”, serije koja je prije tri godine pomela sve dodjele nagrada te zbog neočekivanog interesa zaradila i drugu sezonu.

“Sve je nestalo preko noći”: Hugh Grant otkrio koji mu je film zamalo uništio karijeru

Možda su baš zbog sličnosti sa serijom “Big Little Lies” gledatelji i kritičari u slučaju miniserije “The Undoing” očekivali više – uspješna knjiga kao predložak, Kelley kao producent i Nicole Kidman kao glavna glumica već su se pokazali kao dobitna kombinacija za kvalitetu i popularnost. Nažalost, u riječi “predložak” krije se glavna kvaka – scenaristi serije doista su se samo inspirirali knjigom, a seriju odveli u jednom sasvim drugom smjeru, koji je na samom kraju pokazao sve svoje slabosti.

No, ajmo ispočetka. Nicole Kidman je psihoterapeutkinja Grace Fraser, a Hugh Grant njezin suprug, obožavani onkolog Jonathan Fraser. Zajedno imaju sina Henryja (Noah Jupe), a naoko običan upper njujorški život prekida im Elena Alves (Matilda De Angelis), atraktivna mlada žena koja ubrzo postaje žrtvom ubojstva. U odmotavanju priče doznaje se sve i svašta – Jonathanu je bila ljubavnica te imaju zajedničko dijete, Grace ju je nakratko upoznala te, sugerira serija, možda i povalila, a za ubojstvo, iako se formalno sudi onkologu, osumnjičeni postaju svi – Grace, mali Henry, Elenin suprug Miguel Alves (Edan Alexander) te čitava proširena obitelj Fraser, u kojoj je i karizmatični Gracein otac Franklin Reinhardt (Donald Sutherland).

[SPOILER ALERT] Dokumentarac o Paris Hilton razotkriva jednu od najvećih laži Hollywooda

Priča teče, ima svoje uspone i padove, na trenutke postaje pravi krimić s razgovorima u kojima prestajete disati, a gledatelj svoje zaključke o pravom ubojici fatalne Elene mijenja kako niču razni tragovi – nadzorne kamere, čekić i česti fashbackovi. A onda (spoiler alert!), u zadnjim minutama posljednje epizode priča potpuno mijenja tempo, žanr, ciljanu publiku i sve ostalo – i to ne na dobar način. Zadnjih šest minuta pretvara se u lošu akcijsku potjeru, Hugh Grant radi crtićke grimase i otima vlastitog sina, a gledatelju nije dopušteno da išta zaključi – osim da su mu kroz šest epizoda bacani tragovi koji ne vode nikuda i tu su isključivo za podizanje tenzije. U vodu odjednom pada cijeli trud oko karakterizacije likova (zbog koje je “The Undoing”, u značajnom postotku, i privukao gledatelje) i ono “dobra stara serija” s početka priče za današnje vrijeme počinje biti slabost – sve završava smiješnom akcijskom scenom.

Je li ovo prvi put da sam nekog “ubio” pred kamerama? Dobro pitanje… Mislim da jest! Uživao sam i volio bih to raditi češće.

– Hugh Grant za Vulture o “prvom putu”

Nicole Kidman u helikopteru urla “Please, don’t hurt my son!” dok Hugh Grant stoji na mostu sa sinom. Izgleda loše kao što i zvuči i u potpunom je neskladu sa šest zanimljivih, gledljivih i zabavnih epizoda koje prethode jeftinom raspletu. Kao da je zvjezdanost glavnih glumaca netko htio rastegnuti do krajnjih granica, puno dalje od onih dobrog ukusa, i tako servirao priču koja je završila naglo i bez puno odgovora na pomno postavljane tragove po glavnoj priči. Sudjelovanje u kolektivnom uništavanju originalnog scenarija priznao je i Hugh Grant. “Došli smo do kraja i pomislili da je pomalo razočaravajuće što u seriji neće biti posve jasno tko je ubojica. Zato je dodana akcijska scena”, izjavio je glumac za Vulture.

Žrtvu ubojstva, fatalnu elenu, glumi zanosna Matilda De Angelis (Screenshot: HBO)

Šteta, ali nije kraj svijeta – što ne biste pomislili ako odete na domaće i strane filmske forume. Rasprava je užarena, svi imaju nešto za reći, “od Granta i Kidman nisu očekivali nešto tako loše”, “pravda za knjigu, dolje serija” i, naravno, “gdje sam potrošio šest ponedjeljaka”. Washington Post, primjerice, posprdno piše da je “serija posve u redu, ali prava zvijezda Sloma ipak su oči Nicole Kidman”. Ipak, serija je hit, glavni glumci uživaju u nanovo stečenoj aktualnosti i popularnosti (koje, priznao je nedavno Grant u intervjuu, nikad nije dovoljno), a HBO ima još jedan poen u teškoj utrci za streaming gledatelje diljem planeta kojima će serije i filmovi ove godine biti jedina blagdanska zabava.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More