The Guardian: Književna Groupie je najbolji umjetnik Zagreba i hrvatske virtuale

Književna Groupie 2 Strovaljivanje
Veliki The Guardian donio je pregled najboljega što Zagreb ima. U članku je panegirik Arteistovom kolumnistu Pavlu Svircu, poznatijem kao Književna Groupie. On je, piše The Guardian, najbolji umjetnik Zagreba i domaće virtuale.

Statistički podaci Turističke zajednice Grada Zagreba već nekoliko godina uzastopce bilježe trijumfalni uspon hrvatske metropole među omiljene europske destinacije. Ugledni britanski dnevnik The Guardian u tekstu Insajderski vodič kroz Zagreb donosi pregled svega najboljeg što grad može ponuditi svojim stanovnicima, ali i došljacima koji se ne daju zadovoljiti sterilnom i ušminkanom turističkom ponudom. Arteistovom kolumnistu Pavlu Svircu, koji potpisuje kultnu satiričku kolumnu Književna Groupie, posvećen je u tom tekstu nadahnut odlomak, podnaslovljen kao Best local artist.

Željko Špoljar je novinar i pisac koji se ne boji stereotip hrvatskog intelektualca dovesti do ekstrema, niti zafrkantski tretirati tekuće događaje, aktualne teme i druge pisce i pojave hrvatske kulturne scene. Njegove satiričke kolumne na Arteistu uvijek su urnebesne, često probijaju granice i balansiraju na rubu apsurda.

U članku se spominje i Welcome to Croatia, roman koji je autor Književne Groupie objavio 2006. godine pod pravim imenom (Željko Špoljar), a u kojemu ispisuje fiktivnu biografiju turističkog vodiča. Ta mu je knjiga donijela najveću hrvatsku nagradu, Kiklopa.

Spominje se i Svirčeva živahna Facebook stranica, koja okuplja stotine pasioniranih obožavatelja zainteresiranih za male katastrofe u njegovom ljubavnom životu i velike trijumfe u njegovom gargantuovskom društvenom životu.

Ako ne volite hipstere, voljet ćete Špoljarov alter-ego koji objavljuje na Facebooku kao Književna Groupie.

Ostali vrhunci društvenog i kulturnog života Zagreba uključuju njegovu sve zanimljiviju ponudu koncerata na otvorenom, Autonomni kulturni centar Medika, radio Yammat FM, Grički top koji ima i svoj twitter, a od glazbe tu su Hladno pivo i Sara Renar.

LonacThe Guardian s naklonošću piše o street artu koji je posljednjih godina promijenio urbano lice metropole. Kao posebno važan, istaknut je rad Lonca, autora čiji rad Arteist prati i podržava.

MR/Arteist.hr

*Naručite svoj primjerak hit knjige Pavla Svirca, Književne Groupie 2: Strovaljivanje na info@arteist.hr, s naznakom „Arteist za Groupie“ po akcijskoj cijeni od 69 kuna.

**Komplet koji čine oba nastavka Književne Groupie kupite, uz besplatnu dostavu u Zagrebu i Splitu, za samo 130 kuna.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More