Teatar to go: Pravi je vjetar u leđa kad netko iz ekipe uspije

Rad u nezavisnim i malenim umjetničkim organizacijama iziskuje mnogo strpljenja, kilometraže u nogama i pomirenost sa slabijom vidljivosti. Novaca je malo, razbacani su po različitim programima i projektima, a status slobodnog umjetnika sudeći prema silnim sastancima i  burnim raspravama bit će samo gori zbog tražena minimalnog cenzusa i smanjivanja utjecaja strukovnih udruga u kulturi. No, ovo nije priča o umjetnicima u gladovanju, nego o žilavoj osječkoj umjetničkoj organizaciji, Teatar to go koja već pet godina u Osijek donosi eksperimentalne, kratkometražne i dokuposlastice tijekom proljeća u Filmskoj RUNDI, te producira predstave za djecu i odrasle. Čak je i najkritičnije glasove utišao njihov entuzijazam.

Jedna od organizacijskih mlađih snaga, Ana Šimić uz smijeh će reći kako joj je Teatar to go još nije donio ”brdo para, ali sigurno hoće”. Brusila je zanat na niz projekata, istraživala, učila i ostvarivala želje uz metodu pokušaja i pogreške. ”Zanimljivo je da sam preko Teatra to go bezbolno ispucala sve početničke greške, od potpisivanja ugovora bez prethodnog čitanja do toga da ne predam prijavu na javni poziv jer sam zakasnila u poštu. Inače, želje i ideje rastu proporcionalno s iskustvom, tako da tko zna što nas još sve očekuje. Možda izvedbe i projekcije filmova na Marsu.”

Uz sve organizacijske, administrativne, logističke, marketinške i računovodstvene poslove koje obuhvaća rad u neprofitnom sektoru, Šimić najveći razvojni problem same organizacije vidi u nedostatku vlastitog prostora, infrastrukture i financijske podrške koja bi omogućila neometano stvaranje i djelovanje. Općenito, riječ je o rak-rani čitave nezavisne scene koja se bori sa sve praznijim džepovima javnoga financiranja, ali i težim dolaskom do sponzorstva. Tapšanje po ramenima ili eventualne nagrade ne mijenjaju status često golog preživljavanja.

Edukativna i interaktivna predstava za djecu ”Majstori” već neko vrijeme putuje po Hrvatskoj i inozemstvu. Nastala u suradnji s Hrvatskim kazalištem Pečuh, jednom je od glumaca, Goranu Smoljanoviću donijela i dašak nogometne atmosfere: ”Poseban se osjećaj stvori u meni tijekom igranja zadnje scene predstave kad majstor Leopold objavi šegrtu Iveku, kojeg muči glad od samog početka, da ima poklon za njega, a publika počne skandirati SENDVIČ!!! , SENDVIČ!!!…To se događa bez razlike igramo li u manjoj ili većoj sredini. Na takvo gromoglasno skandiranje bi bili ponosni na svakom stadionu.”

Naoko malena umjetnička organizacija zbog upornih pokretača postala je ne samo odskočna daska za daljnje obrazovanje na Akademijama, nego i veliki prostor za razvijanje umjetnika i publike. Popunila je gotovo brisani prostor alternativne i drukčije scene u Osijeku, a okolina prema Aninim riječima taj rad prepoznaje i podupire. Na kraju zaključuje: ” Sve se dobro posložilo. Lijepo je vidjeti veselu grupicu mladih ljudi, naše volontere, koji svojim entuzijazmom doprinose atmosferi koja nas motivira za daljnji rad. A kad netko iz ekipe uspije u svojim umjetničkim planovima to je tek pravi, mali vjetar u leđa.”

Marin Raster

Foto: Kristina Alilović

* U Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek od 20. do 21. rujna 2019. godine obilježit će se peti rođendan osječke umjetničke organizacije Teatar to go pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Zaklade Kultura Nova.

Raspored:

20.rujna 2019., GISKO dvorište

16 sati: panel na temu ”Razvoj publike i/ili kazališta”, moderator Anđela Vidović, sugovornici: Petra B. Blašković, Areta Ćurković, Ivana Đerđ-Dunđerović i Domagoj Mrkonjić

18 sati: predstava za djecu ”Majstori”, autora Dejana Fajfera i Gorana Smoljanovića

20 sati: Filmska RUNDA filmovi, premijera filma ”Izlazite li vanka” autorice Ines Jokoš

  1. rujna 2019., American Corner

10 – 13. sati: dramska radionica za djecu, voditelj Marijan Josipović

10 – 13 sati: filmska radionica za djecu, voditeljica Dalija Dozet

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More