Svježe promoviranje umjetnosti s budžetom od nula kuna

Prvog dana travnja, a nije prvoaprilska šala, na bespućima interneta osvanulo je prvo izdanje potpuno besplatnog časopisa Frrresh koji za cilj ima promoviranje različitih vizualnih umjetnika, kako domaćih tako i onih inozemnih.

S budžetom od ništa kuna, akademska kiparica i riječka ulična umjetnica Pekmezmed ovaj je časopis pokrenula “iz čiste ljubavi” prema umjetnosti, a isti je odlučila objaviti u online izdanju kako bi ostao besplatan i dostupan svima.

“Priča počinje sa Rijeka street zine projektom kojeg sam zajedno sa Ninja Tigerom pokrenula 2010. godine. Želja nam je bila promovirati vizualne umjetnike, poglavito ilustratore i ulične umjetnike putem fanzina ili magazina koji će biti besplatan i dostupan svima pa je tako rođena ideja da se pristigli radovi printaju i zalijepe u centru grada gdje će prolaznici moći pogledati svaki mjesec nove autore, a nama će troškovi printanja i materijala biti minimalni. Već tada smo primili zahtjeve od stranih autora koji su sudjelovali u projektu da slikamo taj zidni časopis i objavimo ga na blogu gdje ga i oni i njihovi prijatelji mogu pogledati”, objasnila je začetnica ovog projekta.

“Tada sam zapravo počela razmišljati o online publikaciji koja mi neće oduzimati puno vremena a izgledat će lijepo, biti besplatna i promovirati vizualne umjetnike. Ta ideja je napokon krenula u realizaciju ove godine uz pomoć mladog grafičkog entuzijasta Rafaela Milčića koji je pristao sa mnom odvojiti par dana iz svog života kako bi složili materijal koji su nam autori poslali. Želja mi je bila pozvati šest autora i zamoliti ih da svatko od njih pozove po još jednog vizualnog umjetnika koji će nam se predstaviti sa par riječi i par recentnih radova i to se vrlo brzo i ostvarilo pa smo ubrzo imali materijal koji smo uobličili u časopis zvan Frrresh“, dodala je.

Frrresh je časopis koji u svojim mjesečnim izdanjima sadrži radove različitih vizualnih umjetnika. Naš je cilj približiti publiku svestranim umjetnicima i njihovom radu, bilo domaćih bilo inozemnih umjetnika. Prezentaciju njihovih radova nastojat ćemo održati svježom, jednostavnom i čistom, a autorima dopustiti da se predstave s radovima koje sami odaberu uz popratni tekst kojeg sami napišu, dok ćemo im istovremeno postavljati neobična pitanja koja bi ih trebala pokazati u drugačijem i dosad neviđenom svjetlu”, stoji u opisu projekta.

“Voljeli bismo da časopis i dalje ide u ovoj formi gdje će pozvani umjetnici moći pozvati nekog tko je njima interesantan jer je to dobra osnova da se cijela priča proširi i da svi saznamo za neke možda i ne tako poznate, a zanimljive autore. Također, bitno nam je i da zastupamo širok krug vizualnih umjetnosti i umjetnika iz stranih zemalja kako bi časopis na neki način reklamirao sam sebe i naravno želimo da ostane besplatan i dostupan svima”, zaključila je Pekmezmed.

Časopis možete pogledati na OVOM linku.

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More