Superstarovi, bogovi našeg vremena

Galerija Klovićevi dvori u ponedjeljak 8. listopada dovodi u Zagreb Roberta Wilsona, jednoga od najtraženijih umjetnika današnjice i prvog čovjeka vizualnog postmodernog kazališta.

Multimedijalna izložba HD VIDEO koja se tada otvara kao biser likovne sezone, donosi 19 video portreta anonimnih i slavnih osoba iz svijeta filma, umjetnosti i kraljevskih kuća – među kojima su Brad Pitt, Caroline od Monaca, Wynonna Rider, Isabella Rosselini, Johnny Depp, Isabelle Huppert, William Defoe, Salma Hayek, Ditta Von Teese i Sean Penn te nekoliko vrsta divljih životinja koje sa sobom nose mitske konotacije i simboliku (crna pantera, snježna sova). Svi su ovi likovi prikazani u individualno osmišljenoj scenografiji, s autorskom glazbom ili prilagođenim recitalom.

– Wilson je jedan od onih legendarnih umjetnika koji su probijali put novim scenskim i likovnim jezicima koji su vremenom postale standardne estetske kategorije. Njegov rad, iako potekao iz visoke kulture, danas je sastavni dio pop kulture. Njegovi likovni radovi proizašli iz scenskog iskustva nalaze se danas u mnogim svjetskim zbirkama i muzejima, kažu u Klovićevim dvorima.

Izložba, koja će biti na snazi do 11. studenog, ima i dva bonusa: nakon svečanog otvaranja u ponedjeljak Wilson će održati predavanje kroz koje će predstaviti dugogodišnji rad na svom životnom projektu Watermill Centeru – svojevrsnom kreativnom inkubatoru gdje se održavaju međunarodni susreti umjetnika koji kulminiraju ljetnim kampom u sklopu kojega se održava i aukcija djela kojima se održava poslovanje samoga centra. Specifičnost rada Watermill centra, nezamisliva u hrvatskom kontekstu, nije oslanjanje na javne fondove, nego isključivo na samoga umjetnika i njegovu karizmu i rad koji tako svojim zalaganjem i trudom nastoji privući privatna i korporativna sredstva koja se troše na umjetničku proizvodnju bez ikakvih uvjetovanja i uplitanja u sadržaj.

Bonus broj dva: u galeriji će biti upriličena i premijera dokumentarnog filma ‘Absolute Wilson‘ redateljice Katharine Otto-Bernstein. Film iscrpno govori o Wilsonovoj karijeri i načinu rada kroz dokumentarne snimke i izjave suvremenika i suradnika poput Davida Byrnea (Talking Heads), autorice Susan Sontag, kompozitora Phillipa Glasa, operne dive Jassye Norman i mnogih drugih.
Izložba je do sada gostovala u Berlinu, Parizu, Madridu, Singapuru, Hong Kongu, Grazu, Rimu, Milanu, Napulju, New Yorku, Londonu, Hamburgu, Salzburgu …

– Ljudi često pitaju: ‘ koja je ideja iza ovih slika?, no ja ne interpretiram svoj rad. Interpretacijama se bave drugi. Objašnjavati neki rad ujedno znači ograničiti mu poetičnost i mogućnosti za druge ideja i značenja. Ovi video portreti moje su poetske vizije osoba koje dolaze iz različitih kultura, zanimanja i svjetonazora. Čovjek sa ceste, životinja, dijete, superstarovi, bogovi našeg vremena, kaže Wilson.

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More