Sunčeva snaga kao radni alat: Filipinski umjetnik s prirodom surađuje na poseban način

Strpljenje, istraživanje i upornost doveli su ovog filipinskog umjetnika do zvjezdanog statusa, a on ga, kaže, želi iskoristiti za očuvanje tradicije svog naroda.

Pirografiju, narodnu umjetničku tehniku ukrašavanja drva, kože ili drugih materijala pomoću vrelih predmeta Filipinac Jordan Mang-osan doveo je na novu razinu. Nagrađivani filipinski umjetnik, naime, snagu Sunca pretvara u alat za stvaranje umjetničkih djela – pomoću povećala sunčeve zrake postaju vruća točka koju koristi za izgaranje crteža na drvenim pločama.

Pažljivo postavljajući povećalo na pripremljenu skicu, Mang-osan urezuje tamne crte u šperploču, demonstrirajući tako svoj talent, strpljenje i vještine koje su mu tijekom godina donijele međunarodno priznanje i brojne nagrade, a vidljive su u svakom njegovom djelu. Za jednu sliku, naime, nekoliko mjeseci mora pažljivo manipulirati povećalom i sunčevom svjetlošću kako bi utisnuo svaki najsitniji detalj.

Svoje umjetničko putovanje započeo je kao devetnaestogodišnjak, koristeći sirove autohtone materijale poput drvenih ploča i ručno izrađenog papira. S obzirom na to da pripada filipinskom plemenu Igorota, njegove su likovne teme usko vezane uz tamošnju tradiciju i baziraju se na kulturi, povijesti i okruženju njegova rodnog područja Cordilleras. Godine 1996. inicirao je izgradnju umjetničkog sela Tam-Awan, smještenog u gradu Baguiu, s namjerom da tradiciju i kulturu svoga kraja očuva i prezentira je što većem broju ljudi.

[VIDEO] Priča o Jonu Foremanu: Fascinantna suradnja čovjeka i prirode

“Pirografija i solarno crtanje su moje omiljene tehnike stvaranja. U većini svojih radova trudim se očuvati nestajuću tradiciju naroda Igorota. Nadam se da moja umjetnost inspirira ostale sunarodnjake, a pogotovo mlade, da budu ponosni na našu ostavštinu i da se ne srame naše plemenske kulture”, rekao je Jordan Mang-osan o svojim radovima.

Svoje je vještine demonstrirao i kandidatkinjama za Miss Universe (Foto: Instagram)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More