Što su to sve osmislili hrvatski izumitelji?

Ako ste se ikad zapitali što su to sve izumili hrvatski znanstvenici i izumitelji, odgovor na to pitanje možete pronaći u obliku zabavne i poučne predstave Tko je to izumio koja će svoju premijeru imati ni manje ni više nego u Tehničkom muzeju!

Tko je to izumio gledateljima otkriva dvadeset i pet hrvatskih izuma bez kojih bi svakodnevni život bio nezamisliv, poput termosice i apaurina, a za koje nismo ni svjesni da potječu iz naše zemlje. Između ostalog, otkriva se i tko je pravi izumitelj cepelina, što je sve još Penkala izumio osim mehaničke olovke te da je problematika autorskih prava aktualna već dulje vrijeme.

Kroz priču o hrvatskim izumima vode nas Ruđer i Slavoljuba, dječak i djevojčica koji uče za test u školi. Ruđer pokušava zainteresirati Slavoljubu za učenje o izumima no nju više zanimaju super junaci i borilačke vještine…

Slavoljubu i Ruđera utjelovljuju glumci Sanja Milardović i Petar Cvirn u produkciji Teatra Tirena, prema tekstu Nine Horvat, a u režiji Frane Marije Vranković. Uz autoricu teksta i redateljicu, ostatak autorskog tima čine i skladatelj Darko Horvat te kostimografkinja Petra Dančević. Plakat je dizajnirala Lana Hudina, dizajnerica poznata po seriji suvenira s crtežima hrvatskih izumitelja i njihovih izuma.

Inače, redateljici Frani Mariji Vranković i dramaturginji Nini Horvat ovo je šesta suradnja. Komedije Nine Horvat I živjeli su sretno…? na Sceni Gorica i Dok nas smrt ne rastavi u Gradskom kazalištu Jastrebarsko kao i kratku radio-dramu Bicikl režirala je Frana Marija Vranković, na čijoj je magistarskoj predstavi The Two-Character Play Tennesseeja Williamsa Nina Horvat bila dramaturg. Zajedno su osnovale Festival DeSADU na ADU.

**
Generalnu probu predstave posve besplatno možete pogledati u srijedu 20. ožujka u 15 sati u Tehničkom muzeju. Premijera predstave održat će se u petak 22. ožujka s početkom u 19 sati u Maloj dvorani Tehničkog muzeja u Zagrebu. Nakon premijere predstava će igrati i na Burzi nezavisnih kazališta u subotu 13. travnja.
 

Marin Raster 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More