Što nas čeka na glavnoj pozornici Ultra Europe 2014.

Ultra Europe
Malo više od tjedan dana dijeli nas od najvećeg ljetnog spektakla na Jadranu, drugog izdanja Ultra Europe. Do početka Ultre Europe ostalo je dovoljno vremena da vam predstavimo svjetski renomirane DJ-e, koji će za tri splitska festivalska dana, od 11. do 13. srpnja 2014. godine te 15. srpnja na Hvaru, oduševiti posjetitelje iz cijeloga svijeta.

Uz Hvarski ekskluzivni “beach party“, za kojeg su potrebne posebne ulaznice, u Splitu nas očekuju tri pozornice, glavna, Ultra Worldwide i UMF Radio.

Odbrojavajući dane i nadajući se Ultri Europe koja će nadmašiti lanjsku, pogledajmo koja nas sve poznata i široj javnosti manje poznata imena očekuju na glavnoj pozornici prvog festivalskog dana. To su: Hardwell, Above & Beyond, Nicky Romero, Martin Garrix, Fedde Le Grand, Example, Showtek, The Chainsmokers, Deorro i Kryoman DJ SET.

Nije ni čudno da je Nizozemac Robbert van de Corput (26) prvi na listi ovogodišnje Ultre, s obzirom da ga je, pod scenskim imenom Hardwell, britanski časopis DJ Magazine, najrelevantniji svjetski časopis za DJ-eve, proglasio najboljim DJ-jem 2013. godine. Izniman je to uspjeh za svakog DJ-a, a posebice za Hardwella koji se na sceni progresivne i elektroničke glazbe pojavio prije svega pet godina te koji je najmlađi dobitnik u povijesti nagrade. Osvojio ju je sa svega dvadeset i pet godina, a već je s dvadeset i tri bio na 24. na ljestvici od 100 najboljih DJ-jeva svijeta po izboru istoga časopisa. Sljedeće godine uspeo se za osamnaest mjesta te bio šesti na listi, da bi 2013. za sobom ostavio imena poput Armina Van Buurena, Tiesta i Davida Guette, koje ćemo također sresti u Splitu na Ultri. Prvo priznanje Hardwell je dobio 2009. godine za Show Me Love vs. Be koji ga je lansirao na top ljestvice, na kojima se do danas snažno drži. Izdao je pet kompilacijskim albuma i osnovao vlastitu producentsku kuću te radio emisiju. Njegov lanjski nastup na Ultra Europe oduševio je mnoge, pa se i ove godine polažu nade da će izmamiti znoj iz svih pora obožavatelja njegovog nastupa.

Londonsku grupu Above & Beyond osnovanu 2010. godine čine Englez Jonathan David Grant (34), Finac Paavo Olavi Siljamäki (37) i Englez Anthony McGuinness (45). Nakon uspješnih nastupa u Miamiju, čekaj nas u Splitu. Najbolje su bili plasirani na listi DJ Magazinea 2008. i 2009. godine, kada su držali četvrto mjesto, a 2013. godine su pali na 17. mjesto, što je najniže od 2005., kada su držali 15. mjesto, što je bio uspjeh nakon što su 2004. s prvi put došli na listu i to na 39. mjesto. Mixeve su prvenstveno radili za BBC Radio 1, a od 2004. producirali su vlastite radijske emisije, od kojih je najpopularnija Anjunabeats Worldwide. Ove godine izdali su novi album Acoustic, s kojim se nadaju povratku na top 10 ljestvicu.

Sedmi na ovogodišnjoj listi DJ Magazinea, i DJ kojeg smo i lani imali prilike čuti na Ultra Europe, Nizozemac Nicky Romero, odnosno Nick Rotteveel (25), krenuo je u DJ-ske vode 2008. surađujući s brojnim afirmiranim DJ-evima te se brzo i sam počeo penjati po ljestvici najboljih. Iskočio je iz mase 2012. s Toulouse. Poseban je uspjeh ostvario u Ujedinjenom kraljevstvu, gdje je njegov singl, nastao u koprodukciji s Aviciijem I Could Be The One bilo prvi na ljestvici 2012. godine. Lanjskim hitom Symphonica, također je dospio na top ljestvice. I on je vlasnik diskografske kuće i ima svoju radijsku emisiju.

Možda manje poznato ime koje će prvoga dana nastupiti na glavnoj pozornici, a imali smo ga priliku upoznati na lanjskom Festivalu, je jedva punoljetni Nizozemac Martijn Garritsen (18), scenskog imena Martin Garrix. Već je s osam godina želio postati DJ, nakon što je video DJ Tiesta na Olimpijskim igrama u Ateni. Ta mu se želja ubrzo ispunila., pa je već 2011. počeo svoju karijeru, a 2012. osvojio je prvu nagradu (SLAM! FM DJ Talent of the Year Award). Ove je godine prvi put dospio na listu Top 100 Dj-eva po izboru DJ Magazinea te se nalazi na godine 40. mjestu. Najbolje od njega tek očekujemo, a za sada je najpoznatiji po dva hita iz 2013. godine: Animals i Wizard.

Također Nizozemac, Fedde Le Grand (36) najveći uspjeh u karijeri doživio je 2006. godine sa singlom Put Your Hands Up 4 Detroit, kojim je osvojio ljestvice i slušatelje. Na listi DJ Magazine, u odnosu na 2012. godinu pao je za tri mjesta te je sad 29. najbolji DJ svijeta. I njega smo imali priliku doživjeti na prvom Ultra Europe, a kako mu se svidjelo u Hrvatskoj pokazao je u promo videu, kojeg je snimio kako bi promovirao svoje nove nastupe u Hrvatskoj. Gledajući video, lako je uočiti nedostatke, iako će sigurno poslužiti kao dobra turistička promidžba Dubrovnika, Primoštena i Paga.

Još dva Nizozemca, braća Sjoerd (DJ Duro) and Wouter (Walt) Janssen hradstylejski su dvojac koji nastupaj kao Showtek te su se i oni prvi put našli na listi DJ Magazinea i to na 27. mjestu. Braća često surađuju s drugim poznatim DJ-evima, a sami su poznati po lanjskom mixu We Like to Party. U sklopu svoje europske turneje 2009. nastupili su u klubu The Best u Zagrebu pod nazivom Analogue Players In A Digital World Album World Tour Party.

Elliot John Gleave (32) nazvao se Example jer su njegovi inicijali ujedno i kratica za latinski izraz za primjer, exempli gratia. Duhoviti Englez do sada je izdao četiri albuma, a prvi značajniji uspjeh ostvario je 2010. s drugim albumom Won’t Go Quietly, koji je bio 4 na britanskoj ljestvici najboljih albuma. 7. srpnja izaći će njegov peti album Live Life Living, pa se pjesme s njega mogu očekivati i za njegovog nastupa na Ultra Europe.

The Chainsmokers duo je čiji su članovi Amerikanci Andrew Taggart (25) i Alex Pall (29). Iako djeluju na elektroničkoj i house sceni od 2012. godine kada su s Indijskom glumicom Priyankom Choprom izdali singl Erase, uzdigli su se na ljestvicama i postali popularni upravo ove godine. Postigli su to s hitom u čijem su naslovu upotrijebili popularni žargon društvenih mreža “selfi“ i “hashtag“ i svoj novi singl nazvali #Selfie.

Amerikanac meksičkog podrijetla, Erick Orrosquiesta (22) – Deorro, nekad je nastupao pod imenom TON!C. Počeo je raditi kao DJ s 14 godina. Iako je objavio svega tri singla, 2013. Yee i 2014. Flashlight i Five Hours, već se dobro afirmirao, što ga je i dovelo na ovogodišnju Ultra Europe. Ako je vjerovati njegovom Twitter profilu, ovo će možda biti jedan od zadnjih puta da ga vidimo u ulozi DJ-a jer je najavio odmor od nastupanja i prepuštanje radu u diskografskoj kući PandaFunk.

Zadnji na glavnoj pozornici prvoga dana, nastupit će Englez Andrew Moore (31) – Kryoman čiji su scenski nastupi iznimno zanimljivi jer nastupa obučen u robota s LED svijetlima te plijeni pažnju i onih, kojima elektronska glazba nije prvi izbor. Održao je niz koncerata po cijelome svijetu, a trenutno živi i stvara u kolijevci Ultre, Miamiju. Album Crowdfuker izdao je sa Stellarom 2013. godine.

Frana Marija Vranković

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More