Šta bi dali da ste sinoć bili na mom mjestu!

Sta bi dao da si na mom mjestuPostoje u životu ti neki povlašteni trenuci kad se čovjek pomoću sretno poklopljenih vanjskih okolnosti baš do daske ufura da se vrijeme zarotiralo i odbacilo ga tridesetak godina unazad. Sinoć mi se to dogodilo. I potrajalo skoro puna tri sata.

Teško je to opisati suhim novinarskim stilom. Sve mi se to sad u bljeskovima vraća. Prohladna zagrebačka noć… S povjesničarom umjetnosti Feđom Gavrilovićem i slikaricom Mercedes Bratoš vozim se u nečem nalik terencu fotografa i kolažista Mije Vesovića. Automobilu su od iza odvaljena sjedala. Mercedes se vozi naprijed na suvozačkom sjedalu, Feđa i ja smo iza gdje nema sjedala. Feđa poguren sjedi na slikarskom tronošcu i pada s njega pri svakom naglijem zavoju, kočenju. Ja s bombicom Badelovog konjaka ležim izvaljen na buntu starih Poleta. Ispod leđa me nešto žulja. Pogledam, to je knjiga o glagoljici objavljena  u obliku molitvenika u Matici Hrvatskoj. Moja tetka Anica Nazor je potpisana kao autorica. Rastvorim knjigu i odmah na poleđini ugledam kemijskom olovkom našaranu golu žensku. To je Mio Vesović opoganio rad moje tetke. I to me, uz konjak, još više ubaci u neku dionizijsku, rušilačku atmosferu. Totalni rokenrol.

Jesam li mogao u boljem raspoloženju doći u Klub u Hatzovoj na promociju knjige o Bijelom dugmetu „Šta bi dao da si na mom mjestu“ Dušana Vesića“!?

I sad je vrijeme da prestanem subjektivno afektirati i vratim se formi novinarskog izvještaja.

Knjigu su predstavljali Dušan Vesić, urednik Nenad Rizvanović, posljednji pjevač Dugmeta Alen Islamović, rok kritičar Ante Perković i redatelj Kulenović. Prvo je govorio autor knjige, Vesić. Ne, zapravo nije. Mislim da je prvo Ante Perković. Ili Rizvanović. Perković je u svakom slučaju, vidim to po dosta nečitkim škarbotinama u mom notesu, rekao nešto u stilu da je Vesić bio njegov idol, da je nekad davno gutao njegove tekstove u nekakvom tadašnjem glazbenom časopisu jednostavnog naziva Rock, možda sam nekada osamdesetih i sam držao taj časopis u rukama.

– Taj časopis ponudio nam je nešto uzbudljivo… .

To je sve što uspijevam iz bloka dešifrirat od Perkovićeve izjave, drugo je sve previše nečitko, bilježio sam to dosta pijan u buci i ne mogu čak ni kroz sjećanje prizvat što je to još Perković govorio.

Idem preć na sljedeću izjavu, možda sam je jasnije, čitkije zapisao.

Evo, imam poveću izjavu od Alena Islamovića, idem je pokušat prepisat od riječi do riječi:

– Ja sam došo iz Divljih jagoda. Goran je promijenio smjer. Mnogi su kritičari kurdizirali ono što je radio sa mnom. Ako si došao ozbiljno radit s Goranom, bilo je OK. Dugme je bilo kao stroj. Zato se ta produkcija albuma prodavala u milijun primjeraka. Ja sam samo tako znao pjevati. Kreirali su mi čak i vlastiti brak. Da nije bilo rata, ja i Goran bi nastavili raditi.

Ovo mi se čak čini i koliko-toliko suvislo zapisano. Očito sam Islamovićeve rečenice najpažljivije bilježio. Možda zato što sam nekad volio kako pjeva: „Dođi mi do veče, ne budi goveče“.

Evo sad izjava Dušana Vesića:

– Dugme nije moglo ići dalje od Jugoslavije. Imali su problem da se nisu mogli nigdje probiti izvan Jugoslavije. Nakon Bebeka nisu više imali nikakav motiv za rad. Osim mijenjati pjevače. To im je bio jedini logičan izlaz.

Od Rizvanovića sam zapisao samo ovo:

– Vesić je bio autentični svjedok.

Od redatelja Kulenovića nisam uopće ni slušao izjavu. Dok je on počinjao govoriti sjećam se da mi je pisac Borivoj Radaković domahnuo da me čeka besplatna, promotivna piva na šanku. Time ću i efektno završiti ovaj izvještaj. E, da, još ovo… Ulomke iz knjige dosta nadahnuto i sa zrnom humora u glasu čitao je glumac Alen Knezović. I dobio sam besplatan primjerak knjige. Listao sam je u tramvaju dok sam se vraćao doma. I očito mi je bilo ful zanimljivo jer sam ujutro na stranicama po sredini našao mrlje od čizburgera. To znači da me knjiga toliko zainteresirala da sam je čitao i dok sam u ponoć jeo čizburger u zapruđanskom „Masnom palcu“.

Željko Špoljar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More