Spielbergova jedanaesta nominacija za godišnju nagradu Udruženja američkih redatelja

Lincoln
Iako su namjeravali objaviti nominacije za posebno filmsko redateljsko ostvarenje u četvrtak 10. siječnja, zbog datuma objave nominacija za Oscare, Udruženje američkih redatelja odlučilo je nominaciju objaviti dva dana ranije.

Riječ je o prestižnoj nagradi Directors Guild of America, popularno zvanoj samo DGA, koja se dodjeljuje jednom godišnje u kategorijama za najbolje redateljsko ostvarenje na filmu (dugometražni film, dokumentarni film) i televiziji (dječji program, humoristična serija, reklame, dramske serije, dnevne serije, mjuzikl, reality emisije, TV film).

Iako su sve kategorije zanimljive, jedna, ona za dugometražni film ipak privlači najveću pozornost. Razlog tome je što ta nagrada ima poseban značaj jer u 64 godine, od 1949., otkako postoji nagrada DGA-a samo 6 puta dobitnik DGA-a nije dobio Oscara za najbolju režiju. Zbog toga se DGA može s razlogom smatrati nagovještajem Oscara, kako po nominiranima, tako i po dobitnicima.

Najveće iznenađenje dogodilo se na dodjeli nagrada 1996. kada je nagradu za 1995. godinu dobio Ron Howard za režiju Appola 13, a da pritom uopće nije bio nominiran za Oscara. Te je godine Oscar za režiju pripao Melu Gibsonu za Hrabro srce (Braveheart).

Gotovo u potpunosti sukladno očekivanjima Udruženje američkih redatelja nominiralo je Bena Afflecka za Argo, Kathryn Bigelow za Zero Dark Thirty, Toma Hoopera za Jadnike (Les Miserables), Anga Leeja za Pijev život (Life of Pi) te Stevena Spielberga za Lincolna.

Lincoln

Upravo dvojica od spomenutih redatelja spadaju u dva od šest slučajeva kada se DGA nije poklopio s Oscarima. Steven Spielberg je za 1985. godinu dobio svoj prvi DGA za Boju purpura (The Color Purple), ali je za tu godinu Oscar ipak otišao Sydneyju Pollacku za Moju Afriku (Out od Afrika). Identična situacija dogodila se Angu Leeju kada je dobio DGA za 2000. godinu za Tigra i zmaja (Crouching Tiger, Hidden Dragon), a Oscar je pripao Stevenu Soderberghu za Traffic. Uzastopno zadnjih devet godina dobitnik DGA-a bio je i dobitnik Oscara te gotovo nitko ne očekuje iznenađenje na Oscarima nakon dodjele DGA-a.

Usprkos tome, nominacija Toma Hoopera ipak je svojevrsno iznenađenje te bi na Oscarima umjesto njega nominirani mogli biti Quentin Tarantino, David O. Russell ili Michael Hanke.

Među ovogodišnjim nominiranima nalaze se uz veterane filma i redatelji koji su ostvarili tek nekoliko dugometražnih filmova. Jedan od njih je glumac Ben Affleck koji se iskušao i u produkcijskim i scenarističkim vodama te je zajedno s glumcem Mattom Damonom dobio Oscara 1998. za scenarij Dobrog Wila Huntinga (Good Will Hunting). Benu Afflecku je ovo prva nominacija za nagradu DGA, a do sada je režirao dva filma. U svom prvijencu Gradu (The Town) nije glumio, ali je i za njega i za svoj drugi film, također kriminalističku dramu Gone Baby Gone bio koautor scenarija. Od drugoga filma počinje glumiti u svojim filmovima, a za svoj najnoviji film o iranskoj krizi, Argo, u kojem tumači naslovnu ulogu, nije napisao scenarij.

Iako mu je ovo već treća nominacija za DGA, redatelju Tomu Hooperu Jadnici su četvrti dugometražni film, Ovaj redatelj se ne bavi jedinstvenom tematikom ni žanrom pa je tako do sada režirao dramu, komediju, biografsku dramu i mjuzikl. Bio je nominiran za DGA 2009. za režiju TV mini serije John Adams, a prije dvije godine osvojio je DGA i Oscara za film Kraljev govor (The King’s Speech).

Nakon uspjega Narednika Jamesa (The Hurt Locker), Kathryn Bigelow ponovno postavlja film vojne tematike kojemu pristupa gotovo dokumentaristički te koristi slow motion u akcijskim scenama, što je postao njezin jak redateljski pečat. Ova redateljica, producentica i scenaristica prva je žena koja je osvojila Oscara, DGA i BAFTU za najbolju režiju. S obzirom na takav uspjeh Narednika Jamesa, s kojim je osvojila sva Oscara, jer je bila i producentica filma, pa je Oscar za najbolji film također njoj pripao, nije ni čudno da je dobila drugu nominaciju za DGA.

Tajvanskom redatelju s američkom adresom Angu Leeju, koji je nakon studija na Tajvanu završio BA kazališne režije na Sveučilištu u Illinoisu, a potom i MA iz filmske produkcije na Newyorkškom sveučilištu, Pijev život (Life of Pi) je dvanaesti dugometražni film i treća nominacija za DGA. Od tri nominacije, dva puta je dobio, a 1996. za Razum i osjećaje (Sense and Sensibility) nije uspio osvojiti nagradu. Kako je već spomenuto dobio je DGA za Tigra i Zmaja, a isto se dogodilo i 2005. kada je uz DGA za Planinu Brokeback (The Brokeback Mountain) bio nagrađen i Oscarom.

Peti redatelj nominiran za DGA je jedan od najutjecajnijih ljudi u povijesti filmske industrije. Riječ je naravno o Stevenu Spielbergu kojemu je ovo jedanaesta nominacija za DGA. Dostruki oskarovac do sada je DGA osvojio tri puta a režirao je dvadesetak dugometražnih filmova te producirao stotinjak naslova te je dobitnik nagrada za životno djelo. Zadnji film za koji je bio nagrađen ovim prestižnim nagradama bio je Spašavanje vojnika Ryana (Saving Private Ryan) još u prošlom stoljeću, 1999. godine. Ove godine mogao bi ponovno osvojiti DGA svojom povijesnom dramom o jednom od najvećih američkih predsjednika.

Tko će osvojiti DGA doznajte 2. veljače, kada će u Hollywoodu biti organizirana svečana ceremonija dodjele nagrada, a hoće li se DGA ponovo poklopiti s Oscarima doznat ćemo dvadeset i dva dana kasnije.

Frana Marija Vranković

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More