FOTO: Uspavaj me nježno

Britanski dramski pisac Simon Stephens na berlinskom Theatertreffenu (2011) ističe kako tek kad otputujemo daleko, vidimo dom s jasnoćom kojom dotad nismo mogli. Pita se što znači biti doma, napustiti ga, oštetiti ili mu se vraćati. Od svih prostorija u domu, ma koliko on malen ili velik zapravo bio, spavaća je soba istodobno krhka i sigurna luka. Krevet u kojem slušamo ili pričamo priče, razmjenjujemo nježnosti, razgovaramo dugo u noć.

U nastavku donosimo fotografsko hvatanje intime Aleca Sotha i naoko beznačajne rutine prije odlaska u krevet njujorških parova.

Provodi u kupaonici petnaest minuta. Uvijek me pozove da se pridružim, no samo se umijem i gotov sam. Gledamo Netflix prije odlaska u krevet, i ako ne pronađemo ništa, ona gleda videa o make-upu na YouTubeu, a ja igram videoigrice.

Jen Eagoub Sanchez (23) i Michael Marinez (24) upoznali su se prije četiri i pol godine. Provode nekoliko dana u tjednu zajedno.

S obzirom na to da u spavaćoj sobi nemamo TV, nego radio – vrijeme provodimo slušajući emisije ili glazbu. Nekad okrenemo na 106,7 i slušamo Delilahine dobre savjete jer su nadahnjujući. Nakon toga se tuširamo, a on uzima svoje lijekove za multiplu sklerozu.

Ricardo Soto (25) i Amanda Merced (28) upoznali su se prije četiri godini na Valentinovo. Nezaposleni su i žive u obiteljskome skloništu.

Tijekom tjedna gledamo snimku predstave i odlazimo u krevet između 22 i 23 sata. Ako imamo probe – odlazimo u dom kulture – te razgovaramo uz čašu vina kada se vratimo kući oko 22. Naša je soba uvijek zamračena, tiha, s ravnim jastucima i laganim prekrivačem. Mijenjamo prekrivače svako ljeto i zimu.

Tony Verrilli (68) i Mimi McMann (65) upoznali su se 1973. Umirovljenici su.

Kada Ronaldo i ja večeramo ili prošetamo uz plažu, oko 22 se počinjemo spremati za krevet i otuširamo se. Prije toga obvezno provjerim kako je moj otac, koji ima 87 godina i živi s nama. Namjestimo budilicu, razgovaramo o događajima u danu i vijestima prije sna. Tijekom slobodnih dana, popodne počinemo od 13 do 17 sati.

Rolando Rendon Cantero (37) i Michael Angelo Savino (56) upoznali su se 2001. u Brooklynu te obojica rade u hotelu.

Nakon večere sjednemo na kauč i pokušavamo uhvatiti epizodu serije koju gledamo. Nakon serije zajedno se otuširamo. Volim kad mi Ozzie sapuna leđa. Par smo koji redovito dijeli komplimente i uživa u zavođenju. Spremni smo za krevet nakon tuširanja. Ozzie obično prvi legne i čeka da mu se pridružim. Ti maleni noćni rituali pomažu održavati naš seksualni život.

Massiel Burgos (30) i Ozzie Fernandez (39) upoznali su se na ljeto 2013 i žive u Queensu.

Idemo spavati oko ponoći nakon čaja i brzogriza. Kada legnemo, razgovaramo dok jedna drugu masiramo tehnikom reiki. Trudimo se ne gledati pametne telefone barem pola sata prije odlaska u krevet, ali ne želimo ih gledati ni ujutro. Stroga smo u potrazi za zabavnom budilicom.

Coco Layne (25) i Grace Naw (26) upoznale su 2016. Obje rade u svijetu filma.

Marin Raster/The New York Times Magazine

Fotografija naslovnice: Deana Lawson

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More