“Smrt u Veneciji” otvara 11. festival svjetskog kazališta!

Predstavom Smrt u Veneciji, hit predstavom jednog od najpoznatijih europskih kazališta – Schabühnea am Lehniner Platz – nastaloj prema noveli njemačkog književnika i nobelovca Thomasa Manna, započinje 11. festival svjetskog kazališta u Zagrebu.

Predstavu režira glasoviti njemački redatelj Thomas Ostermeier čija smo suvremena scenska čitanja dramskih klasika već imali priliku vidjeti na ovom Festivalu – od Nore Henrika Ibsena do Hamleta i Othella Williama Shakespearea.

Predstava je nadahnuta slavnim filmom Luchina Viscontija i prožeta je prelijepom glazbom Gustava Mahlera te predstavlja spoj dramskog, plesnog i glazbenog kazališta. Za hrvatsku publiku, naraštaje koji su voljeli film talijanskog redatelja, ovo je izuzetna prilika upoznavanja s kazališnim viđenjem slavnog predloška, kojeg nije bilo na domaćim pozornicama.

Radnja prati vremešnog pisca Gustava von Aschenbacha koji tijekom boravka u Veneciji proživljava autorsku i intimnu krizu i preispituje svoje estetske stavove platonski se vezujući uz prelijepog dječaka Tadzija. Smrt u Veneciji progovara o umjetnosti, prolaznosti života i ljepote, a predstavu prati snažna melankolična atmosfera dekadencije i nostaličnosti, koja gledatelja potiče na razmišljanje i suočavanje s vlastitim životnim pobjedama i porazima.

Venecija kao umirući grad neprolaznog i zadivljujuća sjaja odlična je “scenografija“ ove filozofične predstave o smislu života i ljudskih nastojanja ka besmrtnosti, nepresušne literarne teme. Pitanja koja postavlja ova atraktivna teatralizacija Mannove novele ne omogućuju definitivne odgovore, nego otvaraju vrata svakom gledatelju u prelijepo putovanje u nepoznate labirinte i dubine duše, a upravo u tome leži i posebnost Ostermeirove inscenacije Smrti u Veneciji.

Zanimljivo je da je ovo djelo jednog od velikana europske književnosti inspirirano Mannovim boravkom u Veneciji i njegovim susretom s četrnaestogodišnjim poljskim plemićem, dok je lik pisca zapravo velikim djelom nadahnut likom i djelom samog glazbenog genija Gustava Mahlera.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More