Službeno je: Alison Bechdel zbilja jest genijalna

Alison Bechdel
Kultna strip crtačica Alison Bechdel imenovana je jednom od 21 pobjednika 625 tisuća dolara vrijedne MacArthur stipendije “za genijalce” zbog svog doprinosa u “mijenjanju naših shvaćanja suvremenih memoara i širenju ekspresivnog potencijala grafičke umjetnosti”.

Godišnja MacArthur stipendija, čiji se iznos odabranim pojedincima (od kojih se ne očekuje ništa zauzvrat) isplaćuje u periodu od pet godina, za cilj ima svojim stipendistima osigurati “maksimalnu slobodu da slijede vlastite kreativne vizije”. Ova se stipendija smatra namijenjenom “za genijalce”, a u prošlosti su njome nagrađena etablirana imena poput Chimamande Ngozi Adichie, Junot Diaz i Williama Gaddisa.

Bechdel, naširoko poznata po nagrađivanom stripu Fun Home u kojem je istraživala razne segmente vlastitog djetinjstva, dobivanjem ove stipendije našla se u društvu pjesnika i prevoditelja Khaleda Mattawe “koji je dao glas velikom i važnom dijelu [arapske] literature do tada nepoznate u zapadnom svijetu”, ali i pjesnika Terrancea Hayesa zbog njegove “pitke, često duhovite igre riječi s referencama na popularnu kulturu u svojim subverzivnim kanonskim pjesničkim formama”.

Dobitnici stipendije izabrani su putem onog što iz MacArthur Foundation opisuju kao “rigorozni proces koji uključuje mišljenja na tisuće stručnjaka i anonimnih nominatora, procjenitelja i selektora”. Kada je saznala da je dobitnica ove prestižne stipendije, Bechdel se, prema vlastitom priznanju, zamalo onesvijestila. “Imam osjećaj kao da sam u stanju šoka. Primiti ovakvu vrstu priznanja od strane MacArthur fundacije je nešto za što već imam osjećaj da mi je promijenilo život. Morat ću se naviknuti na činjenicu da se ovo dogodilo, valjda je to znak da činim nešto značajno. Veliki je dar kada netko uloži toliko povjerenja u vaš rad i morat ću raditi jako, jako naporno kako bih opravdala očekivanja”, kazala je Alison.

Osim što je poznata po stripu Dykes to Watch Out For, u kojoj je obradila temu o svakodnevnom životu žena u lezbijskoj zajednici; grafičkom memoaru Fun Home u kojem opisuje kako je svoje seksualno opredjeljenje priznala roditeljima nakon čega je saznala da je i njezin otac također ima homoseksualne veze, te memoaru Are You My Mother? u kojoj je naširoko secirala svoj odnos s majkom, Alison je priznata i po Bechdel testu nazvanom upravo po njoj, a koji za cilj ima utvrditi koja djela (filmska, književna ili neka druga) tematiziraju odnos između dvije žene koje razgovaraju o nečemu – a da razgovor nije vezan za muškarce.

bechdel testOpisujući se kao “strip crtačica”, Bechdel tvrdi da ono što je privlači ovom mediju jest “način na koji možete pristupiti dvjema vrstama komunikacije.

Postoji jezik, verbalan jezik… Volim riječi, volim sklapanje rečenica, ali jezik ostaje simboličan i mora se dodatno filtrirati kroz naš mozak. S druge strane, crtež je odmah tu, naočigled, jednostavno ga je asimilirati bez dodatnog razmišljanja. Volim imati pristup tim dvjema vrstama komunikacije dok pričam svoje priče.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More