Slučaj knjižnice u Metkoviću: Evo kako Petrov tretira kulturu

Božo Petrov“Devastacija Gradske knjižnice Metković” – tako je naslovljeno dramatično izvješće o stanju u knjižnici u Metkoviću. Izvješće, koje ovdje prvi put dajemo na uvid široj kulturnoj javnosti, rezultat je stručnog nadzora provedenog 2. listopada, a upućeno je nadležnim institucijama s apelom da se poduzmu svi koraci kako bi se knjižnica spasila od devastacije.

– Bila sam neugodno iznenađena zatečenim neredom. Ogroman broj knjiga se nalazi posvuda izvan polica, a mnoge čak u hrpama po podovima knjižnice. Objašnjeno mi je da su to knjige koje su morale biti uznenada prenesene iz prostora koji su donedavno pripadali knjižnici, a koje je Grad Metković dao na korištenje drugim korisnicima. Spomenuti su katastar, geodet… – navodi u svome izvješću knjižničarska savjetnica Marica Šapro Ficović iz Matične službe za narodne i školske knjižnice Dubrovačko-neretvanske županije.

Prostori koji su bez obrazloženja, odlukom “iz grada” oduzeti knjižnici, nisu bili dostupni – nalaze se pod ključem. Ipak, unutra su se mogli vidjeti uredski stolovi i računala, otprilike po dva u svakoj prostoriji.

VEZANI ČLANCI

Uozbiljimo se!

– Riječ je o dvije velike prostorije od po cca 70 četvornih metara na dva kata u kojima su donedavno bili smješteni odjeli knjižnice sa stručno raspoređenom knjižnom građom. Sad su ti prostori knjižnice pretvoreni u (polu)prazne administrativne urede, dok je knjižni fond iz tih prostora izbačen, navodi se u izvješću, koje je obznanjeno prošlog tjedna na takozvanom Nultom danu Sajma knjiga u Puli, u rezerviranom za pripadnike struke.

Zatečena otimačinom prostora knjižnice, autorica izvješća dalje navodi kako joj je objašnjeno da je naredba za trenutnim iseljenjem dijelova knjižnice došla iz Grada Metkovića – i to usmeno, uz izjavu da je to od javne koristi za grad.

– Nisu mi poznati razlozi tog čina, ali kakvi god oni bili, oduzimanje prostora ustanovi u kulturi sa stogodišnjom tradicijom i dokazanom javnom koristi za građane Metkovića i šire okolice je skandalozno, zaključuje Marica Šapro-Ficović.

U prilog njezinoj tezi ide i činjenica da su drugi prostori knjižnice, u potkrovlju i podrumu, također ugroženi. U dio potkrovlja već je ranije uselila novoosnovana Podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba. Knjižnična građa, dotad uredno složena u ormarima, trebala je biti prebačena u podrum. No, i prema podrumu postoje pretenzije – od strane Ornitološkog muzeja Metković, koji raspolaže prizemljem iste zgrade. U izvješću se navodi kako su u tom smislu već poduzeti određeni, po svemu sudeći nelegalni koraci. Radi se o prostoru koji je bio godinama unaprijed pažljivo planiran i namjenski uređen za knjižnicu, a u adaptaciju je Ministarstvo kulture uložilo milijunska sredstva. Na obnovu je knjižnica dugo čekala u neprimjerenim uvjetima.

– Prilikom stručnih nadzora u travnju i srpnju 2014. godine, Gradska knjižnica Metković izgledala je uređeno, unatoč problemu nedostatnog broja stručnih djelatnike i povezanih problema revizije i otpisa. S ovim je problemima Matična služba u više navrata upoznala gradonačelnika Metkovića, dr. Božu Petrova, te se njihovo rješenje očekivalo u 2015. godini. No umjesto zapošljavanja još najmanje jednog, neophodnog, diplomiranog knjižničara, zaposlene su dvije osobe izvan struke, navodi se u izvješću, uz napomenu da su te dvije osobe preraspoređene iz drugih ustanova u kulturi. Tako knjižnica sada ima ukupno šest zaposlenih, a samo je jedan od njih diplomirani knjižničar, odnosno knjižničarka – to je ujedno ravnateljica Vesna Vidović.

Sve je ovo daleko ispod minimalnih standarda. Posljedice osjećaju korisnici knjižnice: radno vrijeme je skraćeno, a nedostupni su i svi programi, usluge i sadržaji predviđeni projektom preseljenja i uređenja Gradske knjižnice Metković u novoj zgradi, u čiju su izvedbu uložena značajna sredstva Republike Hrvatske i lokalne zajednice.

– Samo dvije godine nakon svečanog useljenja u novi prostor (u svibnju 2013.), knjižnica ne ostavlja dojam suvremeno uređene gradske knjižnice kakvu Metković zaslužuje i koja bi trebala služiti na ponos svojoj zajednici, svojim djelatnicima i građanima, korisnicima i posjetiteljima. S obzirom da je oduzimanje prostora jednako devastaciji knjižnice, mora se postaviti pitanje odgovornosti za ovakav slijed događaja, zaključuje se u izvješću o stanju u kulturi u Metkoviću.

Slučaj otvara sumnju: ako se Božo Petrov s ovakvim nehajem odnosi prema kulturi u gradu kojim upravlja, kako bi se odnosio prema kulturi na nacionalnoj razini? Sumnju opravdava i potpuni izostanak kulture u programu Mosta nezavisnih lista, kojemu je Petrov čelnik.

Maja Hrgović

Imate mišljenje? Iskažite ga!
Loading...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More