Slučaj knjižnice u Metkoviću: Evo kako Petrov tretira kulturu

Božo Petrov“Devastacija Gradske knjižnice Metković” – tako je naslovljeno dramatično izvješće o stanju u knjižnici u Metkoviću. Izvješće, koje ovdje prvi put dajemo na uvid široj kulturnoj javnosti, rezultat je stručnog nadzora provedenog 2. listopada, a upućeno je nadležnim institucijama s apelom da se poduzmu svi koraci kako bi se knjižnica spasila od devastacije.

– Bila sam neugodno iznenađena zatečenim neredom. Ogroman broj knjiga se nalazi posvuda izvan polica, a mnoge čak u hrpama po podovima knjižnice. Objašnjeno mi je da su to knjige koje su morale biti uznenada prenesene iz prostora koji su donedavno pripadali knjižnici, a koje je Grad Metković dao na korištenje drugim korisnicima. Spomenuti su katastar, geodet… – navodi u svome izvješću knjižničarska savjetnica Marica Šapro Ficović iz Matične službe za narodne i školske knjižnice Dubrovačko-neretvanske županije.

Prostori koji su bez obrazloženja, odlukom “iz grada” oduzeti knjižnici, nisu bili dostupni – nalaze se pod ključem. Ipak, unutra su se mogli vidjeti uredski stolovi i računala, otprilike po dva u svakoj prostoriji.

– Riječ je o dvije velike prostorije od po cca 70 četvornih metara na dva kata u kojima su donedavno bili smješteni odjeli knjižnice sa stručno raspoređenom knjižnom građom. Sad su ti prostori knjižnice pretvoreni u (polu)prazne administrativne urede, dok je knjižni fond iz tih prostora izbačen, navodi se u izvješću, koje je obznanjeno prošlog tjedna na takozvanom Nultom danu Sajma knjiga u Puli, u rezerviranom za pripadnike struke.

Zatečena otimačinom prostora knjižnice, autorica izvješća dalje navodi kako joj je objašnjeno da je naredba za trenutnim iseljenjem dijelova knjižnice došla iz Grada Metkovića – i to usmeno, uz izjavu da je to od javne koristi za grad.

– Nisu mi poznati razlozi tog čina, ali kakvi god oni bili, oduzimanje prostora ustanovi u kulturi sa stogodišnjom tradicijom i dokazanom javnom koristi za građane Metkovića i šire okolice je skandalozno, zaključuje Marica Šapro-Ficović.

U prilog njezinoj tezi ide i činjenica da su drugi prostori knjižnice, u potkrovlju i podrumu, također ugroženi. U dio potkrovlja već je ranije uselila novoosnovana Podružnica Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba. Knjižnična građa, dotad uredno složena u ormarima, trebala je biti prebačena u podrum. No, i prema podrumu postoje pretenzije – od strane Ornitološkog muzeja Metković, koji raspolaže prizemljem iste zgrade. U izvješću se navodi kako su u tom smislu već poduzeti određeni, po svemu sudeći nelegalni koraci. Radi se o prostoru koji je bio godinama unaprijed pažljivo planiran i namjenski uređen za knjižnicu, a u adaptaciju je Ministarstvo kulture uložilo milijunska sredstva. Na obnovu je knjižnica dugo čekala u neprimjerenim uvjetima.

– Prilikom stručnih nadzora u travnju i srpnju 2014. godine, Gradska knjižnica Metković izgledala je uređeno, unatoč problemu nedostatnog broja stručnih djelatnike i povezanih problema revizije i otpisa. S ovim je problemima Matična služba u više navrata upoznala gradonačelnika Metkovića, dr. Božu Petrova, te se njihovo rješenje očekivalo u 2015. godini. No umjesto zapošljavanja još najmanje jednog, neophodnog, diplomiranog knjižničara, zaposlene su dvije osobe izvan struke, navodi se u izvješću, uz napomenu da su te dvije osobe preraspoređene iz drugih ustanova u kulturi. Tako knjižnica sada ima ukupno šest zaposlenih, a samo je jedan od njih diplomirani knjižničar, odnosno knjižničarka – to je ujedno ravnateljica Vesna Vidović.

Sve je ovo daleko ispod minimalnih standarda. Posljedice osjećaju korisnici knjižnice: radno vrijeme je skraćeno, a nedostupni su i svi programi, usluge i sadržaji predviđeni projektom preseljenja i uređenja Gradske knjižnice Metković u novoj zgradi, u čiju su izvedbu uložena značajna sredstva Republike Hrvatske i lokalne zajednice.

– Samo dvije godine nakon svečanog useljenja u novi prostor (u svibnju 2013.), knjižnica ne ostavlja dojam suvremeno uređene gradske knjižnice kakvu Metković zaslužuje i koja bi trebala služiti na ponos svojoj zajednici, svojim djelatnicima i građanima, korisnicima i posjetiteljima. S obzirom da je oduzimanje prostora jednako devastaciji knjižnice, mora se postaviti pitanje odgovornosti za ovakav slijed događaja, zaključuje se u izvješću o stanju u kulturi u Metkoviću.

Slučaj otvara sumnju: ako se Božo Petrov s ovakvim nehajem odnosi prema kulturi u gradu kojim upravlja, kako bi se odnosio prema kulturi na nacionalnoj razini? Sumnju opravdava i potpuni izostanak kulture u programu Mosta nezavisnih lista, kojemu je Petrov čelnik.

Maja Hrgović

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More