Druženje s hitmejkerom: Slavni Dan Brown ove subote stiže u Zagreb – provjerite gdje i zašto

Nakon što je prošle godine u tajnosti u Zagrebu snimio glazbu za "Divlju simfoniju", Dan Brown se vraća u Hrvatsku kako bi predstavio svoju novu knjigu za djecu, u kojoj se javnosti po prvi put predstavlja kao skladatelj.

Autor bestselera Dan Brown u Zagrebu će predstaviti svoju novu slikovnicu “Divlja simfonija”, ali i glazbu koju je sam za nju skladao. Stoga će u subotu 10. listopada 2020. u 18 sati njegov hrvatski izdavač V.B.Z. organizirati razgovor s Danom Brownom i prvo svjetsko predstavljanje “Divlje simfonije” u dvorani kina Kaptol Boutique Cinema. S obzirom na epidemiološke mjere, broj posjetitelja je ograničen, ali događanje će se moći pratiti uživo putem YouTubea i Facebooka.

Svjetska koncertna premijera glazbe koju je Dan Brown skladao za “Divlju simfoniju” održat će se u petak, 9. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a izvest će je Zagrebačka filharmonija pod vodstvom dirigenta Mirana Vaupotića. Cjelovitu “Divlju simfoniju”, s dvadeset i jednim stavkom, osim glavnog gosta – slavnog autora, može pogledati ograničen broj posjetitelja, ali će se prenositi i na Facebook stranici Dana Browna koja broji više od šest milijuna pratitelja.

Kada se u ožujku 2019. slavni autor Da Vincijeva koda pojavio u Zagrebu, razlozi njegova posjeta, baš kao u nekom njegovom romanu, ostali su obavijeni velom tajne, a čak ni mjesto na kojemu je toga ožujka proveo najviše vremena – tonski studio, nije otkrivalo dovoljno. Sada je, međutim, sve jasno. Autor niza bestselera New York Timesa, “jedna od 100 najutjecajnijih osoba u svijetu” prema časopisima Time i Forbes, sredinom ožujka 2019. u Zagrebu je snimao glazbu koju je skladao za svoju najnoviju knjigu.

simfonije

Ova knjiga već je i sama po sebi svojevrsno iznenađenje, jer nije riječ o romanu, već o dječjoj slikovnici, točnije interaktivnoj, multimedijskoj i bogato ilustriranoj knjizi za djecu, koju Brown predstavlja ne samo kao pisac, nego prvi put u javnosti i kao skladatelj.

Brownova “Divlja simfonija” ovih dana izlazi iz tiska diljem svijeta, a i hrvatski izdavač upravo ju je objavio. Izdavači iz cijelog svijeta pozivaju ga da posjeti njihove zemlje i pronađe teme za svoje trilere, koji su postali pravi fenomen spajajući erudiciju, napetost, povijest, povijest umjetnosti i književnosti te znanost. Njegove su knjige inspirirale kolegije o književnom turizmu na svjetskim sveučilištima, a u Parizu, Firenzi ili Barceloni u predpandemijsko doba milijuni turisti pratili su “književne rute” – tragovima Brownovih junaka.

“Činjenica da je Dan Brown, čije su knjige prodane u više od 200 milijuna primjeraka, glazbu za ‘Divlju simfoniju’ snimio upravo u Zagrebu, u kojem se održava svjetska premijera glazbe i prva promocija knjige, zasigurno će odjeknuti među milijunskim Brownovim čitateljstvom u cijelom svijetu i pridonijeti promociji grada Zagreba i Hrvatske”, poručuju organizatori hrvatske, ali i svjetske premijere.

Dan Brown čitav se život bavi glazbom i skladanjem. Još u ranoj dobi nadahnule su ga klasične skladbe kao što su Peća i vuk i Karneval životinja, a glazbu oduvijek smatra samim središtem svog umjetničkog života. “Odrastao sam s klasičnom glazbom. Moji su roditelji oboje bili glazbenici koji su odlučili da se u našem domu neće gledati televizija, pa sam ja umjesto toga svirao klavir, pjevao u zborovima i odlazio na koncerte. Glazba je meni kao dječaku predstavljala tajno utočište i pomogla je potaknuti moju maštu i kreativnost”, ispričao je Dan Brown.

Divlja simfonija, Brownovo prvo djelo za orkestar, sadrži dvadeset i jedan glazbeni portret koji crpi inspiraciju u životinjskom kraljevstvu. “Nadam se da će moja Divlja simfonija priuštiti zabavu i novu priliku obiteljima, roditeljima, djeci i ljudima svih dobnih skupina da se ponovo povežu s čarobnim iskustvom klasične glazbe u koncertnim dvoranama ili u svojim domovima. Vjerujem da će publici biti jednako zabavno slušati ovu glazbu kao što je meni bilo skladati je”, najavljuje autor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More