Škver: Eksperimentalna umjetnost odmaknuta od bilo kakvog elitizma

Međunarodni umjetnički projekt Škver ove će se godine po četvrti put, u razdoblju od 9. do 16. lipnja, održati u lošinjskom brodogradilištu. Ovaj projekt okuplja oko 40-ak umjetnika iz Hrvatske i inozemstva, sa raznih polja umjetnosti, pretežno rubnog karaktera i eksperimentalnog izraza. Ove godine, osim hrvatskih umjetnika, dolaze gosti iz Srbije, Slovenije, Njemačke, Grčke, Švedske, Poljske, Francuske, Portugala i SAD-a.

Umjetnicima je zajedničko stalno preispitivanje medija, interdisciplinarnost te progresivnost u razmišljanju o svom radu. Osim toga, spaja ih želja za radom u improviziranim uvjetima – naglasak je na stvaranje radi stvaranja.

U obliku cjelotjednih radionica u i popratnih događanja zastupljena su rubna umjetnička polja kao što su strip, nezavisna ilustracija, animacija, eksperimentalni video i muzika te neistraženi prostori različitih medijskih kombinacija.

Projekt Škver specifičan jer se zbiva izvan većih hrvatskih gradova, još k tome na otoku, dešava se u netipičnom okruženju, industrijskom okruženju brodogradilišta koje je još uvijek aktivno, ali i po tome što okuplja neke od interesantnijih imena sa svjetske eksperimentalne umjetničke scene na područjima raznih umjetničkih medija, pri čemu se prednost daje rubnim umjetničkim poljima.

Malološinjski škver, rijetki industrijski prostor u Hrvatskoj koji je još uvijek u funkciji, postaje platforma za umjetničke akcije i reakcije, ogromni otvoreni kolaboratorij gdje se umjetnici susreću, inspiriraju i prožimaju.

U duhu pravog brodogradilišta, umjetnici sa različitih scena, koriste raznovrsne “alate” medija kojima se bave te tjedan dana surađuju na projektima, izgrađujući nove “brodove komunikacije”.

Osim između samih umjetnika, događa se zanimljiva komunikacija između umjetnika i radnika, umjetnosti i industrije, dva društvena pola koje dijele istu trenutnu sudbinu hrvatske stvarnosti, društvenu marginalizaciju.

Svojim nastupanjem u javnim prostorima, eksperimentalna umjetnost postaje neposredna igra, jednako pristupačna i otvorena svima, od samih umjetnika preko radnika do posjetitelja i namjernika, otvoreno komunicirajući na svim nivoima i s odmakom od bilo kakvog elitizma.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More