Sjećanje na Miru Furlan: Kino Tuškanac prikazuje najbolje filmove legendarne glumice

Osam filmova u sjećanje na nedavno preminulu Miru Furlan, istinsku zvijezdu hrvatskog i jugoslavenskog glumišta, bit će prikazano od 26. do 29. ožujka.

U petak, 26. ožujka, zagrebačko kino Tuškanac u suradnji s Hrvatskom kinotekom započinje program filmova u sjećanje na Miru Furlan. Program otvara ekranizacija romana Dubravke Ugrešić “U raljama života” (Rajko Grlić, 1984), koja se pokazala kao hit među kritikom i publikom. Mira Furlan virtuozno je odglumila Šteficinu ekstrovertnu prijateljicu, a film je u Puli osvojio Zlatne arene za režiju i glazbu. Uoči projekcije, uvodnu riječ održat će filmski arhivist Juraj Kukoč.

Kino Tuškanac u petak prikazuje i “Lepotu poroka” (1986.), najpopularniji film crnogorskog autora Živka Nikolića. Uloga mlade brđanke koja prelazi put od potpune ograničenosti konzervativnom domaćom tradicijom do radosne erotske i duhovne emancipacije u srazu s predstavnicima strane kulture, jedan je od vrhunaca filmske karijere Mire Furlan i jedan od njezinih najhrabrijih nastupa, za koji je zasluženo u Puli nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu.

U subotu je na programu “Turneja” (Goran Marković, 2008.), vrlo angažiran film koji igra na kartu alegorije provučene kroz komedijske filtere. Naišao je na jako dobar prijem publike i međunarodnih festivala – svjetsku premijeru imao je na festivalu u Montrealu, gdje je dobio nagradu za režiju i FIPRESCI, a najjači adut filma je zvjezdana glumačka ekipa koju čine Mira Furlan, Dragan Nikolić, Voja Brajović, Bogdan Diklić, Sergej Trifunović i drugi.

Prizor iz filma “Kiklop”

Iste večeri je i “Kiklop” (1982.), ekranizacija romana Ranka Marinkovića čiji je esejistički i intelektualistički književni stil redatelj Antun Vrdoljak uspješno vizualizirao, ističući humorne i groteskne elemente predloška, a uz pomoć vrhunskog Tomislava Pintera u filmu je upečatljivo predočio kaotičnu i dekadentnu atmosferu zagrebačkog boemskog miljea pred Drugi svjetski rat. Mira Furlan je za ostvarenu sporednu ulogu u filmu u Puli nagrađena Zlatnom arenom.

Nedjelja donosi “Braću po materi” (1988.), ostvarenje kontroverzne tematike i epske protežnosti na kojem je redatelj Zdravko Šotra okupio pregršt velikih jugoslavenskih glumačkih zvijezda, uključujući i Miru Furlan. Ona je uobičajenom uvjerljivošću utjelovila seljanku Vranku koja je bila u braku s dvojicom pripadnika dijametralno oprečnih i suprotstavljenih pokreta – ustaša i partizana, što je rezultiralo potpuno različitim životnim sudbinama njezinih sinova.

Publika će u nedjelju moći pogledati i “Horvatov izbor” (1985.), prvu filmsku ekranizaciju nekog Krležinog djela, drame Vučjak iz koje je godinu kasnije proizašla glasovita TV serija Putovanje u Vučjak. Film je režirao Eduard Galić, a bio je hvaljen posebice zbog svojih glumačkih interpretacija. Izrazitu popularnost stekla je upravo Mira Furlan erotiziranom ulogom ljubavnice Eve.

Program završava u ponedjeljak kada je na programu film Srđana Karanovića “Za sada bez dobrog naslova” (1988.), koncipiran kao spoj drame s tragičnim elementima i crne komedije, a komplementarna žanrovskoj hibridnosti jest i struktura koja kombinira različite vrste filmskih odnosno video zapisa i rodova, dajući cjelini jak metatekstualni pečat. Glavne uloge odigrali su Mira Furlan i Meto Jovanovski, a riječ je o postmodernističkoj poetici par excellence.

Zadnji film na programu bit će “Za sreću je potrebno troje” (1985.), nova scenarstička suradnja redatelja Rajka Grlića s književnicom Dubravkom Ugrešić, ponovno s temom zamršenih ljubavnih peripetija. Tipično grlićevski, iza ljubavnih priči krije se i društveni i/ili politički sloj filma, a ovaj put to su klasne razlike koje su sve više zahvaćale jugoslavensko društvo. Glavne uloge tumače Mira Furlan, Miki Manojlović i Bogdan Diklić.

Ulaz na filmove “U raljama života”, “Kiklop”, “Horvatov izbor” i “Za sreću je potrebno troje” je besplatan, dok se na ostale filmove u programu ulaz naplaćuje po redovnoj cijeni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More