Senzacionalni materijal: Važna intervencija u diskusiji oko odgovornosti i krivice

Filmski program na Human Rights Film Festivalu danas počinje u 15.30 sati u dvorani Müller projekcijom dokumentarca “Naseljenici – Naši novi susjedi s puškama” autorice Barbare Babačić koji se bavi problematikom židovskog naseljavanja unutar palestinskih granica Zapadne obale. 

Politika kolonizacije palestinskog teritorija nezakonita je po međunarodnom pravu, no naselja se šire iz dana u dan, a naseljenici hodaju naokolo naoružani, sustavno terorizirajući lokalno stanovništvo. Ovu stranu priče mediji prešućuju, a javnosti je poznat samo termin palestinskog ”bombaša samoubojice”. Svakodnevne nenasilne akcije, demonstracije i aktivnosti palestinskog civilnog društva neprestano se zanemaruju, posebice one ISM-a čiji nas volonteri vode kroz priču filma.

U 17 sati u kinu Europa na rasporedu je dokumentarac Slušaj me! u režiji Kamara Ahmada Simona koji donosi priču iz Bangladeša – tamošnje gusto naseljeno i nestabilno obalno područje iz godine u godinu se suočava s velikim poplavama. S obzirom na negativna predviđanja, stanovništvo je prisiljeno funkcionirati i prilagoditi se takvim uvjetima te sustavno nanovo izgrađivati ono što vjetar i voda razore. Kroz priču jedne mlade bangladeške obitelji Kamar Ahmad uvlači gledatelja u zajednicu koja posljednje tri godine (nakon ciklone 2009.) provodi u iščekivanju da im bengalska vlada pomogne pošto su nakon te prirodne katastrofe njihovi domovi iščezli ispod debelih slojeva blata. Ovaj dokumentarac na festivalu Cinéma du Réel u Parizu nagrađen je glavnom nagradom.

Četvrt stoljeća nakon što je njegov devetosatni dokumentarni film Shoah promijenio način na koji je svijet gledao na holokaust, Claude Lanzmann je 2013. snimio uradak koji se može smatrati njegovim testamentom – Posljednji od nepravednika koji će biti prikazan u 19 sati u kinu Europa. U ovom filmu Lanzmann pokazuje dosad nikad objavljeni intervju sa rabinom Benjaminom Murmelsteinom, posljednjim vođom Židovskog vijeća u nacističkom logoru u Terezinu. Murmelstein je bio prokazan kao (židovski) pomagač ozloglašenom organizatoru holokausta Adolfu Eichmannu – te ovaj Lanzmannov senzacionalni i vrlo osobni materijal predstavlja važnu intervenciju u diskusiji oko odgovornosti i krivice.

Filmski program završava u 23 sata projekcijom doku-drame Kad padne mrak u režiji Lianga Yinga – riječ je o psihološkom portretu tugujuće majke čiji se sin suočava sa smrtnom kaznom za teški zločin – višestruko ubojstvo. Na festivalu u Locarnu ovaj je film nagrađen sa dva Zlatna leoparda – za režiju i glavnu žensku ulogu. Fikcija po stvarnom događaju, o posve uobičajenom ludilu državnog aparata.

U 17 sati u dvorani Müller pak bit će održana diskusija na temu Čemu još turizam? – O koristi i šteti jedne industrije a povodom projekcije filma Mletački sindrom. U diskusiji sudjeluju Mirko Petrić i Hrvoje Carić, uz moderatoricu Ivu Marčetić.

Ulaz na sva festivalska događanja je slobodan.

MR

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More