Sedam godina s kičmom

Možete pisati što god vam padne na pamet, svijet je uglavnom ravnodušan. Kad nije takav, onda je zlurad. (Mihajlo Pantić)

”Arteist mi je bio odskočna daska za bazen slave u kojem se sada kupam i nikako je se ne mogu nasititi. Arteist mi je bio poput cipelice Pepeljugi, cipelice koja je ispala na novinskom balu i preko koje ju je pronašao princ”, opjevava nas Književna Groupie na Utrinama s kojih se rijetko miče bez obzira na trenutačnu nacionalnu slavu. S druge strane pothodnika, u Budimirovu Zapruđu, upravo s tribine u knjižnici Vjekoslava Majera stiže nekadašnja glavna urednica Maja Hrgović: ”Nedavno sam tu razgovarala s Ružicom Aščić, odličnom novinarkom i književnicom koja je primila prvu Arteistovu nagradu za kratku priču. Kako je dobar osjećaj znati da je jedna lijepa karijera, a definitivno nije i jedina, tu započela.”

Sve je zapravo počelo u istim tim Utrinama 2012. kad je prema Majinim riječima kulturno novinarstvo bilo desetkovano na svaki način, radikalno je ograničen medijski prostor za kritiku, kvalitetnih autora ostalo je tek nekoliko, a sadržaj je počeo prožimati senzacionalizam, više nego ikad prije. Anđelo Jurkas, Katarina Hrgović, Maja Hrgović, Daniel Radman i Željko Špoljar zajedno su, iz frustracije i bez ikakvih sredstava, počeli raditi na portalu. Stvoren je gore spomenuti Pavle Svirac, endemski fenomen ove kulturne sredine, objavljivani su tekstovi u kojima se bez diktata stranaka i oglašivača “trančiralo” sve redom, od filma do književnosti. ”Zapaljeno je tu nekoliko mostova ili, da upotrijebim izreku koja mi se uvijek toliko sviđala, guzicom smo zatvarali vrata”, zaključuje.

Sedam godina poslije, glavna urednica Anita Ruso bori se s natječajima, financiranjima (usput, sponzorstva u kulturi još nisu zakonski regulirana) i administracijom. Portal je analitički usmjeren, s naglaskom na razvijanje autora, iako je kesa sve tanja. Podsjetimo, prve je honorare Maja isplaćivala iz vlastitog džepa. Predsjednica Udruge Katarina, koja je od novinarstva i kulture napravila trajni odmak selidbom u Dublin, i dalje je iznimno važna tehnička podrška u radu: ”Činjenica da tu platformu održavamo sve te godine uz ograničena sredstva, a vrlo često i bez njih, daje mi nadu u oživljavanje kulture, daje mi nadu da je ljudima u instant vremenu ipak potreban dublji i smisleniji sadržaj te smo stoga nerijetko skloni traženju novih autora i igranju s formama.” Uostalom, nadodat će Anita, Arteist je uvijek bio to mjesto principijelnih ljudi, onih koji ne vrište i ne zapomažu nego vrijedno rade. Ojača to čovjeka u stalnoj borbi za goli opstanak.

Kroz gerila ”redakciju” prošlo je mnoštvo mladih i iskusnih novinara, brojkom otprilike pedesetak. Danas aktivno piše njih desetero. Zakotrljale su se i mnoge polemike. Nekima previše lijeve, drugima pak previše desne. No ono što nas izdvaja je otvorenost, iskrenost i transparentnost. Reći će Anita: ”Zaziremo od podjela, jednosmjernih pogleda, uskog gledanja na kulturu u Hrvatskoj”, a izvršna urednica Anđela Vidović nastavlja: ”Malo ćete naučiti od istomišljenika. Misao koja vas uistinu provocira, ona je koja vas gura naprijed.”

”Na ljudima koji danas vode Arteist je da nađu put između potrebe da budu kvalitetan medij i potrebe da dobiju barem toliko novca da mogu nastaviti postojati. A ovo dvoje je u oksimoronskoj vezi, zato je taj izazov tako težak”, ističe Maja s odmakom. Očekivali bismo da je nakon sedam godina taj put nešto lakši, da u svijetu gdje se vrijednosti vrte oko brojanja novčića i poznanstava ipak postoji neka želja za građenjem boljeg, zdravijeg društva u cjelini. Naivna je to vjera, posebno za generacije kojima se tako olako lijepi etiketa plićine i narcizma. Kad u društvu i kulturi dođemo do duplog dna, zar ne biste voljeli znati da postoji buntovna gomilica koja će na sveopću ravnodušnost i zlurade komentare samo ispaliti: ”E stani macane, neću samo prigovarati, ja ću to i mijenjati.” Za promjenu, uostalom, trebaš i saveznike.

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More