Schlingensiefova ‘Njemačka trilogija’ u Kinu Grič

Christoph Schlingensief
Christoph Schlingensief
Čileanski igrani film Ne cijenjenog redatelja Pabla Larraína otvara jubilarno, deseto izdanje Human Rights Film Festivala u subotu, 08. prosinca u 20 sati u kinu Europa. Ulaz na kompletan festivalski program, baš kao i na popratne koncerte, je slobodan!

Film Ne posljednji je dio Larraínove čileanske trilogije o diktaturi (nakon filmova Tony Manero i Post Mortem), a bavi se procesom svrgavanja čileanskog diktatora Augusta Pinocheta. Naime, film evocira razdoblje s kraja 80-ih kada su održani slobodni predsjednički izbori, nakon intenzivne kampanje koalicije lijevog centra. U naslovnoj ulozi nastupa Gael Garcia Bernal, a tumači reklamnog stručnjaka koji dobije zadatak da uoči referenduma odradi kampanju koja će nadjačati Pinocheta. Ne je na kanskom festivalu osvojio nagradu C.I.C.A.E., a na festivalu u São Paulu nagradu publike.

Deseto, jubilarno izdanje Human Rights Film Festivala, festivala filma o ljudskim pravima, održat će se od 8. do 14. prosinca u kinu Europa i Dokukinu KIC u Zagrebu te potom od 12. do 16. prosinca u Art-kinu Croatia u Rijeci. Ovogodišnje izdanje donosi sveukupno 34 filmska naslova – od toga glavni program sadrži osam dugometražnih igranih te 15 dokumentarnih uradaka. Popratni program Romi: na rubu u srcu Europe donosi pak osam filmova koji se bave pitanjima Roma i njihove marginalizacije u današnjoj Europi.

Prije službenog početka festivala, u četvrtak i petak, 06. i 07. prosinca u kinu Grič bit će prikazana Njemačka trilogija prerano preminulog važnog njemačkog umjetnika Christopha Schlingensiefa. Schlingensief je više od dva desetljeća provocirao publiku na njemačkom jezičnom području svojim filmovima, instalacijama, dramama, operama, televizijskim emisijama i intervencijama u javnom životu. U zagrebačkoj Galeriji Nova pak koju vodi međunarodno priznati kustoski kolektiv WHW, 27. studenoga otvorena je izložba njegovih radova Strah u srcu stvari, koja je u Zagreb pristigla iz Utrechta.

Pablo Larraín
Scena iz filma ‘Ne’ Pabla Larraína

Kao i prijašnjih godina, festival uključuje niz diskusija koje pokušavaju potaknuti neka od ključnih aktualnih društvenih problema. Vezano za popratni program koji u fokus postavlja problematiku pozicije Roma u suvremenom društvu, održat će se dvije diskusije koje propituju njihovu poziciju u Europi kao i prisutnost u filmskoj umjetnosti – diskusija Romi u Europi održat će se u ponedjeljak, 10. prosinca u 17 sati u KIC-u, a Romi na filmu i u vizualnim umjetnostima u četvrtak, 13. prosinca u 18 sati u klubu MaMa. S obzirom na projekciju filma Hannah Arendt, održat će se i diskusija o ovoj najutjecajnijoj njemačkoj političkoj filozofkinji 20. stoljeća i to u utorak, 11. prosinca u 17 sati u KIC-u.

Konačno, u Galeriji Nova u srijedu, 12. prosinca u 18 sati održat će se diskusija na temu Ljudska prava i forenzička estetika uz razgovor s Tomom Keenanom. Thomas Keenan predaje medijsku teoriju, književnost i ljudska prava na njujorškom koledžu Bard, gdje također vodi Human Rights Project. U fokusu Keenanovih istraživanja u posljednje vrijeme je odnos live-medija i humanitarnog intervencionizma, na čemu surađuje s Eyalom Weizmanom. Od posebnog su interesa brojni Keenanovi članci u kojima je analizirao jugoslavenske sukobe 90-ih.

Na diskusijama će sudjelovati i cijenjeni njemački novinar i autor brojnih knjiga, Norbert Mappes-Niediek. Novinarstvom se bavi od početka 80-tih, a između ostalog piše članke za Frankfurter Rundschau i Die Zeit. Velik broj njegovih novinskih članaka se bave ratovima tijekom raspada SFRJ.

Toni Kitanovski & Cherkezi Orchestre
Toni Kitanovski & Cherkezi Orchestre

U skladu s okosnicom festivala, svi će posjetitelji moći uživati u različitim kombinacijama glazbenih žanrova uz fokus na romsku glazbu. Već u ponedjeljak, 10. prosinca u klubu Močvara svirat će Kálmán Balogh & Gipsy Cimbalom Band uz posebnog gosta, Lajka Felixa. Kálmán Balogh je vodeći mađarski muzičar cimbala koji potječe iz slavne dinastije mađarskih romskih glazbenika, a zajedno sa Gypsy Cimbalom bendom stvara svježe zvukove mađarske romske glazbe. Postava uključuje cimbal, dvije violine, bass, gitaru i trubu. Svim posjetiteljima predstavit će se uz cijenjenog mađarskog kompozitora i glazbenika Lajka Félixa. Félix svira varijacije muzičkih stilova: tradicionalnu gudačku glazbu Panonske ravnice, romsku glazbu, folk, klasiku, rock, blues, jazz te improvizacije. Na koncertima pak najčešće svira violinu.

Na samom kraju Human Rights Film Festivala, u petak, 14. prosinca u klubu Močvara održat će se koncerta Tonija Kitanovskog & Cherkezi Orchestre – riječ je o jedinstvenoj fuziji gipsy groove-a i suptilnog jazza. Spomenuti muzičari počeli su u toj postavi svirati prije šest godina, što je rezultiralo sa izuzetno originalnom i karakterističnom glazbom. Razvoj ove skupine muzičara bazira se na istraživanju ritma clave i njegovim brojnim varijacijama. Clave je nastao u Africi, ali se potom proširio na SAD, Srednji Istok, te je također sveprisutan u glazbi balkanskih Roma. Prve godine djelovanja ovog benda bile su obilježene zvukom triju generacija muzičara obitelji Rashid vođene patrijarhom Cherkezom Rashidom (otuda potječe ime benda). U proteklim godinama, kroz bend je prodefilirao veliki broj mladih, ali i iskusnih romskih muzičara. Trenutnu postava benda čine najbolji od najboljih.

M.R.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More