“Sasvim novo iskustvo”: MAGfestival u Split dovodi velikane i nove snage komorne glazbe

Tijekom prvih deset godina na MAG festivalu nastupilo je više od 300 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 8000 posjetitelja.

Od 27. kolovoza do 5. rujna u Splitu će se održati 11. izdanje festivala komorne glazbe MAG, kojeg Udruga mladih akademskih glazbenika MAG organizira u suradnji s Muzejem grada Splita. Iako okolnosti ove godine nalažu manje publike, organizatori su sretni što tradicija festivala ostaje neprekinuta i što će publika, iako u nešto manjem broju, ipak moći uživati u probranim djelima koje će izvoditi vrhunski glazbenici.

Festival se u četvrtak, 27. kolovoza otvara koncertom Festivalskog ansambla, dok u subotu, 29. kolovoza nastupa Hrvatski gudački kvartet. U ponedjeljak, 31. kolovoza u Vestibulu je na rasporedu koncert Splitskog gitarističkog kvarteta, a u Muzeju grada Splita u isto vrijeme nastupa Milanski kvartet saksofona. Festival završava 5. rujna, i to koncertom trija Laurus.

Program MAGfestivala možete pogledati ovdje

Umjetnički voditelji festivala Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy te predsjednik Udruge mladih akademskih glazbenika i producent festivala, mladi violinist Luka Jadrić, pobrinuli su se da festival i u novonastalim uvjetima zadrži visoki standard u organizaciji i programu. “Kako svima – tako i nama, pa je organizacija ovogodišnjeg MAGfestivala za sve nas sasvim novo iskustvo. Festival je u svojih prvih deset godina stekao jedan cijenjen status među publikom i zato smo prezadovoljni što ćemo održati kontinuitet na istom tragu kao i dosadašnjih godina, da nastupe najbolji mladi akademski glazbenici uz podršku renomiranih starijih kolega iz Hrvatske i inozemstva”, rekao je Luka Jadrić.

“Ono što je posebnost ovog festivala je to što je ove godine 250. obljetnica rođenja Beethovena pa ćemo to obilježiti na dva koncerta. Obilježit ćemo i desetu godišnjicu osnutka Splitskog gitarističkog kvarteta i to besplatnim koncertom u Vestibulu što će biti poklon gradu Splitu i našoj publici”, istaknuo je producent festivala.

MAGfestival kao i prijašnjih godina daje na važnosti hrvatskim skladateljima, pa će se tijekom festivala izvoditi i njihova brojna djela. Za festivalski ansambl na pozornici će istovremeno biti i klavir, čembalo i marimba, a program koji se svira na otvaranju je atraktivan, ali se ne izvodi često. Festival daje priliku za afirmaciju i novim ansablima, a ove godine to je Trio Laurus, riječki trio sastavljen od klavira, flaute i violončela.

“MAGfestival prvi je splitski festival komorne glazbe koji nudi spoj glazbenog i likovnog doživljaja. Naime, MAGfestival održava se u gotičkoj dvorani Muzeja grada Splita, jedinstvenoj takve vrste u Hrvatskoj, a posjetitelji festivala kupnjom ulaznice dobivaju mogućnost posjeta Muzeju grada Splita i stalnom postavu Galerije Emanuela Vidovića”, poručuju organizatori festivala koji je u prvih deset godina postojanja ugostio više od 300 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 8000 posjetitelja.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More