Sarajevo Film Festival seli na internet: Pogledajte gdje i kada možete uživati u filmovima

Umjesto gužve u Sarajevu i paničnog sređivanja ulaznica, filmove ove godine možete pogledati iz udobnosti vašeg doma. Nema glamura, ali je praktično.

Organizacija najvećeg filmskog festivala u regiji u posljednjih je nekoliko dana zbog nepovoljne epidemiološke situacije potpuno prenesena na novu online platformu ondemand.sff.ba koja će, kažu, bit će središnje mjesto za sve filmove, programe i sadržaje 26. Sarajevo Film Festivala, ne samo za publiku u Bosni i Hercegovini, već i za ljubitelje filma u regiji i svijetu. “Zbog alarmantne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, 26. Sarajevo Film Festival (14. do 21. kolovoza) u potpunosti će biti održan u online formatu”, poručili su organizatori te u prvom virtualnom izdanju Sarajevo Film Festivala najavili brojne zanimljivosti u kojima mogu sudjelovati gledatelji iz čitavog svijeta.

“Sarajevo Film Festival ovom platformom filmskim autorima pruža mjesto gdje mogu prikazati svoja ostvarenja, a festivalskoj publici omogućava uvid u najbolje od regionalne i svjetske produkcije. Prijavom na platformu imate priliku gledati najnovije filmove iz domaće, regionalne i svjetske produkcije na svom uređaju. Zahvaljujući festivalskoj online platformi, publika ima priliku doživjeti posebno filmsko iskustvo u društvu i na lokaciji koju sami izaberu”, poručuju organizatori.

Svojevrsnu probu za ovakav virtualni pothvat organizatori su imali prije nepuna dva mjeseca na prvom globalnom festivalu We Are One, koji je na YouTubeu, također u nemogućnosti predstavljanja filmova zbog pandemije, ujedinio rekordan broj filmskih festivala te publici ponudio online sadržaj.

“Koncentriši se, baba”: Intrigantna priča Pjera Žalice otvara 26. Sarajevo Film Festival

Na ondemand.sff.ba dostupni su svi programi Sarajevo Film Festivala. Natjecateljski program – igrani film, Natjecateljski program – dokumentarni film, Natjecateljski – kratki film, Natjecateljski program – studentski film, Open Air program i Pretpremijere serije ponudit će publici niz svjetskih i internacionalnih premijera. Presjek najboljih regionalnih filmova iz protekle godine moći će se pratiti u okviru programa U fokusu. Program Posvećeno donosi filmove ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva, meksičkog redatelja Michela Franca. Predstavit će se i brojna recentna ostvarenja svjetske kinematografije u okviru festivalskih sekcija Kinoscope, Summer Screen, Dan ljudskih prava, SFF Partner Presents, Suočavanje s prošlošću, Dječji program, TeenArena, a pregled bh. filmskih ostvarenja iz protekle godine donosi program BH film.

Publika festivala moći će pogledati i brojne prateće sadržaje, među kojima su i Masterclass razgovori s pet renomiranih filmskih stvaraoca: ovogodišnjim dobitnikom Počasnog Srca Sarajeva Madsom Mikkelsenom, Michelom Hazanaviciusom, Bérénice Bejo, Michelom Francom i Rithyjem Panhom. Program Masterclass razgovora realizira se u suradnji s uglednim filmskim magazinom Variety iz Los Angelesa i bit će dostupan širom svijeta preko Variety Streaming Rooma. Razgovori o trendovima u suvremenoj filmskoj industriji, u kojima će sudjelovati i najznačajniji filmski profesionalci iz čitavog svijeta, također će se moći pratiti na online platformi, kao dio programa CineLink Talks, koji je realiziran u suradnji s Documentary Campusom i renomiranim filmskim magazinom Screen International.

Inače, nova platforma Sarajevo Film Festivala razvijena je u suradnji sa stream servisom Shift72, tvrtkom koja se bavi izradom on demand festivala te projektom Festival Scope, online platformom za filmske profesionalce. Gledateljima omogućava pretplatu na kompletan program dostupan sedam dana, ali i mogućnost izbora pojedinačnih naslova, paketa filmova i pratećih sadržaja. “Sadržaj VOD platforme ondemand.sff.ba će biti dostupan za gledanje na datumima naznačenim na svakom pojedinačnom filmu. Filmovi dostupni za gledanje na navedenim teritorijima su raspoređeni u pakete, tako da možete provjeriti prije kupovine koji su sve filmovi dostupni na vašem teritoriju. Moguće je kupiti, odnosno iznajmiti sve filmove koji su dostupni na vašem teritoriju kupovinom paketa, a takođe je moguće iznajmiti pojedinačne filmove za gledanje. Nakon kupovine, odnosno na datum koji je naznačen na svakom filmu, film će biti dostupan za gledanje. Nakon što započnete gledanje prvi put, imate 48 sati za odgledati film. Film je moguće stopirati, gledati od početka, ili nastaviti gledanje od trenutka na kojem ste zaustavili”, poručuju organizatori.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More