Sanjaš o vlastitom ateljeu? Projekt Praznine umjetnicima dodjeljuje atraktivne prostore

Prostori koji zimi zjape prazni, a nalaze se na atraktivnim gradskim lokacijama, u fokusu su natječaja kojim se umjetnicima osigurava mjesto za stvaranje, a gradu daje ljepša vizura.

Udruga “Culture Hub Croatia” Platforma za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu objavila je javni poziv za umjetnike za sudjelovanje u programu otvorenih studija u sklopu projekta Praznine koji će se održati u veljači 2021. godine u Splitu.

Poziv je namijenjen zainteresiranim umjetnicima koji bi koristili dodijeljene im prostore kao svoje ateljee, u kojima mogu boraviti prema vlastitoj želji i potrebi. Rezultat njihove rezidencijalnosti unutar prostora nije prethodno definiran, već su umjetnici/ce slobodni fokusirati se na sâm proces, a samim time ne samo na prostorni nego i vremenski aspekt praznine. Umjetnici mogu predložiti kratkoročne ili dugoročne intervencije, komunikaciju s publikom, a one mogu biti i samo dio procesa produkcije budućeg rada.

“U siječnju 2020. izbrojali smo više od 35 zatvorenih prostora samo na području Dioklecijanove palače. Ukoliko uzmemo u obzir ulice u njenom neposrednom okruženju, brojka vrlo lako dostiže i prelazi impresivnu brojku od 50 zatvorenih poslovnih prostora, uz natpise ‘zatvoreno zbog preuređenja’ ili ‘na godišnjem odmoru do proljeća’. Projektom Praznine otvaramo prostore koji se ljeti koriste u turističke svrhe te ih dajemo na korištenje umjetnicima i građanima ‘van sezone’, tijekom zimskog perioda”, poručuju organizatori.

Ovdje možete pronaći sve o prvom izdanju projekta Praznine

U drugom izdanju, namjera je šire sagledati aspekt praznine, ne samo u novonastalim okolnostima uzrokovanih pandemijom, već i u njezinom povijesnom, društvenom, ali i psihološkom kontekstu. Rezidencija će se održati tijekom veljače 2021. godine, a umjetnik/ca odabran/a javnim pozivom obvezuje se da će u studiju boraviti šest sati dnevno tijekom rezidencije. Umjetnički honorar, kao i troškovi puta i smještaja (za sudionike izvan Splita), su osigurani.

Zainteresirani pojedinci mogu se prijaviti ispunjavanjem kratkog formulara, uz obvezno prilaganje portfolija. Rok za slanje prijava je ponedjeljak 7. prosinca 2020., a zainteresirani umjetnici/e bit će obaviješteni/e o odabiru najkasnije do kraja prosinca 2020. godine.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More