“Volim raditi po vlastitim pravilima”: Keramika u bojama ljeta samozatajne Dunje Ignis

Studirajući film, Dunja Ignis se zaljubila u keramiku te u šest godina uz puno truda i rizika izgradila prepoznatljiv i omiljeni brand.

Jedan kolegij na Umjetničkoj akademiji u Splitu, na kojoj je u to vrijeme studirala film i video, bio je dovoljan da Martina Bilan aka Dunja Ignis svoj umjetnički put odvede u posve drugom smjeru. Na kolegiju plastičnog oblikovanja po prvi se put, naime, susrela s glinom koja ju je toliko oduševila da je nakon diplome završila tečaj za keramiku i lončarstvo. Upravo tu je udarila temelje svoje današnje priče, u kojoj glavno mjesto zauzima njezin najpoznatiji proizvod – keramičko posuđe inspirirano morem i ljetom.

“Pošto sam završila film i video, pokretna slika i fotografija su bile moj prvi izbor. Tijekom vremena sam shvatila da za realiziranje ideja u tom mediju treba previše novca i previše ljudi, a meni je draže raditi sama, u okviru mog budžeta i po mojim pravilima. Čak sam i više zadovoljna produktom koji izađe iz medija keramike, vezenja i ručnih radova”, priča nam Dunja Ignis i otkriva da pseudonim, pod kojim na Instagramu redovito objavljuje radove, koristi još od svojih prvih umjetničkih koraka.

“Pseudonim Dunja Ignis sam počela koristiti još na fakultetu, prvo za objavljivanje video uradaka na YouTubeu, a kasnije i za sve ostalo što sam objavljivala online. Dunja sam postala zbog sramežljivosti, ali je na kraju ime dobilo svoj život i ostala sam Dunja. Sve što radim, radim pod tim imenom”, otkriva nam djevojka čiji su radovi, učinit će se nekima – preko noći, osvojili blogerice, influencerice, dizajnerice i medije. Ipak, iza uspješnog branda krije se, kaže, jako puno posla i birokracije.

“Birokracija ima svoj jezik i svoja pravila na koja sam se morala naviknuti. Sve zvuči komplicirano i zastrašujuće na prvu, ali nije nemoguće za skužiti… Snalazim se uz dobrog knjigovođu i prijatelje koji su u sličnim situacijama. Pošto znam kako je raditi neki posao u kojem mijenjaš vrijeme za novac, i najgori poslovni dan slobodnog umjetnika je bolji od takvog posla. Definitivno sam zahvalna što imam priliku zarađivati za život od svojih proizvoda”, priča nam Dunja Ignis i dodaje da posao zna biti stresan, a to može biti iznenađujuće inspirativno.

Umjetnost je za mene svojevrsni laboratorij, igralište u kojem sve moguće.

Osim keramikom, Dunja se bavi vezenjem, tkanjem, crtanjem i fotografijom, a inspiraciju crpi iz svakodnevice. “Sve što vidim oko sebe može biti inspiracija. Nemam neki poseban turn off u ovom poslu. Sve što mi je na prvu turn off, kao možda nestalan izvor prihoda, s druge strane je pozitivno, jer me tjera da stalno razmišljam, budem kreativna i ne upadam u kolotečinu. Sve je stvar perspektive”, zaključuje.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More