Samo si za to stvorena, tuko!?

To što se Mirela Priselac, pjevačica Remi iz grupe Elemental, biblijskim gnjevom obrušila na Vjekoslavu Huljić zbog seksizma u novom hitu Jelene Rozge “Nirvana”, na prvu smo dočekali sa slijepim oduševljenjem – kako i valja kad je riječ o prokazivanju seksizma.

Remi je svoj gnjev ispalila u statusu na svome facebooku. Brzinom požara u sjeniku, tračerski portali su ekstatično prenosili vijesti o novom sukobu na estradi, citirajući tih nekoliko rečenica u kojima Remi optužuje Vjekoslavu Huljić za nanošenje štete “hrvatskoj ženi”, zbog refrena u kojemu kroz usta “sirote Rozge” poziva muškarca da je uzme kao slavljenik tortu, da dođe kao pobjednik na svoje. Na prvu smo reagirali oduševljeno, da. Jer, stihovi “Nirvane” zbilja jesu seksizam, i to onaj najbjedniji – patetičan, mlitav, naoko benigan, tup i nenadahnut. I baš zato opasan po mitsku “hrvatsku ženu”, za recimo, neku dvojnicu “jadne Rozge” koja bi mogla pomisliti da je to normalno, da je muško uzme ko rođendansku tortu, kao nešto što mu pripada, za što ima dozvolu. I da se zbog tog muškog juriša na nju trebala osjećati dobro, pače, sjajno.

Ipak, ne treba naprezati mozak više nego Vjekoslava Huljić kad je smišljala rimu “Na glasu ko žena od afera / Polako me nosi atmosfera” da se uvide i neki vrlo problematični momenti u izjavi Mirele Priselac Remi.

Mislim da je Vjekoslava Huljić hrvatskoj ženi naudila više nego svi hrvatski šovinisti zajedno. Naljepila joj je da se realizira isključivo kroz brak, majčinstvo, da dopušta da je gaze i emocionalno zlostavljaju… A sad kroz ovu sirotu Rozgu poziva muškarca da dođe po ženu “ko slavljenik po tortu”… Ma daaaaj, molim te! Nikad nisam mislila da ću reagirati na ovakav treš, ali negdje čovjek mora podvući crtu. Zbilja je vrijeme da prestane zaglupljivanje. Žene, ispljuskala bi vas. A Vjekoslavi ustavno oduzela pravo na slobodan govor.

O ovoj posljednjoj rečenici, koja je vjerojatno obol trenutnom afektu i na čiju je neprimjerenost već dovoljno ukazano, neću govoriti. Ali ova predzadnja rečenica je, mislim, znakovita kad govorimo o paradoksu gnjevnog ispada Mirele Priselac: ona se ovdje postavlja u poziciju pravovjernog križara koji iz svojih (umišljenih) vrtoglavih moralnih visina svisoka baca oganj osude na dvije kolegice, jednu prozivajući za zlobu i poguban utjecaj s predumišljajem, a drugu diskreditirajući kao jadnicu, glupaču. Poslužila se, dakle, diskursom kojemu se utječe standardni seksist kad mu se ne sviđa nešto što radi/govori neka žena.

Provedimo zajedno jedan mali test. Zaboravimo načas da je ove rečenice napisala Remi. Pokušajmo zamisliti da ih je napisao neki muškarac. Nazvali bismo ga šovinistom, seksistom – bespogovorno.

Ali, koliko god Mirela Priselac načelno bila pozitivan lik zbog prokazivanja uglazbljenog seksizma iz radionice Huljić, nemojmo previdjeti činjenicu da je ono zbog čega Remi militantno napada pjevačicu i autoricu stihova “Nirvane” – ona radila i sama.

Jedna od poznatijih stvari Elementala, omiljena na koncertima zbog naglašene melodioznosti,  je pjesma “Tako lijepa”. U njoj Remi pjeva ove stihove:

Ne vrijediš tol’ko dušo, precijenila si se, misliš
meni bit na grbači – kako da ne,
svako ko te vidi najradije bi te puko,
samo si za to stvorena – tuko

To je pjesma o lijepoj, mladoj, glupoj ženi koja se druži s imućnim muškarcima, o praznoglavoj ljepotici koja ima super laptop ali tipka samo jednim prstom, koja zapravo ne voli seks, ali “daje jer on to voli”. To je pjesma u kojoj Remi (zavidno uspjelom vokalnom izvedbom) perpetuira jedan štetni seksistički stereotip, stereotip o sponzoruši, o glupoj plavuši, štetan barem onoliko koliko je štetan refren “Nirvane” ili lik i djelo Vjekoslave Huljić. U toj pjesmi, Remi, kao “jadnica Rozga” izvodi stihove u kojima se stereotip ne preispituje, ne problematizira, ne dekonstruira – nego samo tupo pronosi dalje, i to s velikim uvjerenjem.

sorry ne trebaš mi, nađi drugog kretena
ak’ se tvoj život vrti oko auta i parfema,
šta znači dobar seks, to ti je jedina kvaliteta,
oš ti donosit novce u kuću, nećeš, šteta,
ja hoću al’ ne za tebe takvu,
dušo shvati da sva ta tvoja sranja neko na kraju plati
nađi drugu budalu za to što trebaš da ti sredi,
sa mnom nećeš, tvoja pička ipak tolko ne vrijedi

Ove gore stihove – koji su samo korak od hita Huljićevog hita “Čučaj mala” – pjeva muški član benda, ali dionica koju izvodi Remi zdušno nadopunjuje sladostrasno iživljavanje nad anti-junakinjom pjesme, sponzorušom, kojoj Remi presuđuje jednakim prezirom kakvim je u svom statusu presudila “hrvatskoj ženi”, koju bi najradije puk…, ovaj, ispljuskala.

Marin Raster

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More