Ruke uronjene u uklete nabore Meduze – Imaginarni život Camille Claudel 

Paolina Preo Imaginarni život Camille Claudel kiparice, Društvo dubrovačkih pisaca, Biblioteka Mirac Mali, Knjiga broj 4, Dubrovnik 2019.

Društvo dubrovačkih pisaca u Biblioteci Mirac Mali kao knjigu broj 4 tiskalo je Imaginarni život Camille Claudel kiparice, izdanje posvećeno jednoj iznimnoj ženi i umjetnici nesretne sudbine – kiparici Camille Claudel autorice Paoline Preo. Prevoditelji s talijanskog jezika su Anamarija i Luko Paljetak koji je i autor pogovora naslovljenog O kiparici i ženi Camille Claudel.

„Camille nije živjela kao drugi. Rodila se i odrasla zato da bi klesala kamen, dala oblik stvarima koje ga nemaju. I jednom očajanje ju je navelo da se previše odvaži. Zašto je utjehu tražila u tome da ruke uroni u uklete nabore Meduze? Zar nije znala da se one oči ne mogu gledati?“ – zapisala je autorica ovog rekonstriranog životopisa, Paolina Preo.

„Dana 19. listopada 1943. umrla je Camille Claudel u ludnici u Montdeverguesu nakon zatočeništva koje je trajalo trideset godina. Sestra pjesnika Paule Claudela rodila se u Fére-en-Tardenoisu 8. prosinca 1864. Kiparica od rođenja, učenica Rodinova u Parizu, i sama umjetnica priznata od svojih suvrenika. Jedno od njenih posljednjih djela jest perzej koji otkida Meduzinu glavu. Od 1913. više se nije bavila kiparstvom. Camille Claudel se vjerojatno zbog svoje odvažnosti držala izvan zatvorenog kruga svijeta. Manje je vjerojatno da je to bio jedini način na koji je mogla živjeti. Mnogo je toga rečeno i napisano o njoj. Ali povijest, često, ostaje nijema. Ne kaže ništa o tome kako su se i zašto zbile mnoge stvari u njezinu životu. Nemoguće je ispuniti daljinu i doseći dubinu udaljenosti. Od nje je ostalo nekoliko skulptura, nekoliko pisama i ime, posljednje slabašno sidrište u stvarnosti.“

U duševnoj bolnici gdje je i umrla Camille Claudel provela je trideset godina, od 1913. kad je tamo smjestila njena majka do smrti 1943. g. Bila je umjetnica, kiparica u vrijeme kad se žene nisu ostvarivale i dokazivale u tim područjima, sestra slavnog francuskog književnika, muza, učenica i ljubavnica, ali i suparnica, velikog Augusta Rodina. Umrla je u 79. godini i ostala zaboravljena – ona i njezino djelo. Te kobne godine 1913. umire njen otac, a Rodin doživljava djelomični moždani udar. Autorica Camilleinog imaginarnog života usmjerena je na njen boravak u umobolnici i na njeno zatočeništvo u koje je dospjela pristakom majke i brata, a u svom pogledu na njen život i sudbinu „vidi je kao Ariadnu, kao Šakuntalu, kao Malu sirenu“ i nastoji prodrijeti u njene skrovite misli, orijentirati se u njenom mentalnom labirintu, slijediti njena sjećanja i asocijacije.

Imaginarni Camillein život Paolina Preo podijelila je u četiri poglavlja – Kuća dva-kineza koje tematizira pariško razdoblje Camilleina života. Drugo poglavle naslovljeno Mjesec i njegovo naličje inspirirano je dvjema Camilleinim opsesivnim temama Meduzom i Perzejem. U njemu „Rečenice Paoline Preo istančano konstruiraju fragmentarnost bljeskova Camilleine kreativne misli, istodobno erotične i melankolične, sadistične i mazohistične, pokorne i prkosne, kreativne i autodestruktivne istodobno.“ zapisuje Luko Paljetak. Drugo poglavlje re/konstrukcija je Camilleinih sjećanja na djetinstvo i dane odrastanja provedene s bratom Paulom u Vileneuveu. Treće poglavlje naslovljeno Haljina od plave vune situirano je u atelje Camilleinog učitelja Augusta Rodina. Autorica knjige o imaginarnom životu nesretne žene i velike umjetnice i sama se postovjećuje s njom, a posljednje četvro poglavlje Četvrtasto dvorište smješteno je u dvorište ludnice u Montdeverguesu u kojoj je Camille skončala svoj život.

Autorica ove proze koja je na razmeđu stvarnosti i sna, mitološkog i realnog, uspjela nam je osvjetliti život, snove, nade, ljubavi, ushite i razočaranja jedne iznimne žene koja je u mnogo čemu bila ispred svog vremena. Paljetak Paolinu Preo u pogovoru ovoj knjizi naziva arheologinjom koja se posve poistovjetila s predmetom svog istraživanja – kiparicom Camille Claudet, njenim nesretnim životom i njenim sve cjenjenijim djelom.

 Katja Bakija

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More